Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2008. gada 9. marts

Topā Lursoft Laikrakstu bibliotēka

Bibliotēkas cenšas arvien pilnīgāk nodrošināt savu lietotājus ar informācijas avotiem. Ne tikai ar tradicionālajām grāmatām, laikrakstiem un žurnāliem, bet arī ar dažādas tematikas pilntekstu datu bāzēm. Tātad bibliotēka iegādājas, reklamē un domā, ka visi to zina. Taču realitātē tas ne vienmēr tā ir. Laikam nepārtraukti ir jārunā par bibliotēkas iespējām, lai visi to sadzirdētu. To pierāda gan nesen notikusī aptauja, gan radio Rondo pārraidē dzirdētais, ka bibliotēkas apmeklētāji bieži sajauc interneta resursus ar bibliotēkas iegādātajām datu bāzēm, par kurām samaksāta liela nauda, bet kuras lietotāji var izmantot bez maksas.

Aptauja rāda, ka visvairāk izmantotā ir Lursoft Laikrakstu bibliotēka. Nu vismaz mēneša garumā bibliotēku lasītājiem bija jāmeklē atbildes uz diezgan grūtajiem konkursa „Nāc uz savu bibliotēku un laimē datoru” jautājumiem. Jācer, ka tagad daudzi būs dzirdējuši par šo datu bāzi, kurā pieejami laikrakstu pilnie teksti.

Otra vairāk izmantotā datu bāze ir laikraksta „Latvijas Vēstnesis” arhīvs. Īstenībā tā pieejama ikvienam arī bez bibliotēkas starpniecības. Jau agrāk esam par to rakstījuši. Arī datu bāze Letonika ir izmantota. Daļēji šo datu bāzi var izmantot ikviens bez maksas bez bibliotēku starpniecības. Bet, protams, bibliotēkai ir pilna datu bāzes versijas pieeja.

Laikam taču būtu nepieciešams vēl rakstīt atsevišķi par katru datu bāzi, tās iespējām un priekšrocībām. Pati galvenā atšķirtība starp interneta resursiem un maksas datu bāzēm, ko bibliotēkas iegādājas, ir datu bāzu satura augsta ticamība un kvalitāte. Ja tā nebūtu, tās nevarētu pārdot.

Mūsdienās ir viegli uzzināt par konkrētas bibliotēkas piedāvājumu, apskatoties bibliotēku mājas lapas. Visas datu bāzes, ko abonē Jelgavas Zinātniskā bibliotēka, ir pieejamas arī tās filiālēs, tātad arī Pārlielupes bibliotēkā.

Ir tikai viena lieta- diemžēl pagaidām datu bāzes var izmantot tikai no bibliotēkas datoriem, tātad jānāk uz bibliotēku tās darba laikā. Cerams, ka nākotnē pie bibliotēkas datu bāzēm varēs pieslēgties tās lasītāji jebkurā diennakts laikā gluži tāpat kā to var izdarīt daudzās ārzemju bibliotēkās.

Par to, kādas datu bāzes Latvijas bibliotēkas abonē, vienkopus apkopotas šajā adresē.

Nav komentāru: