Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2007. gada 24. septembris

Uzmini nu!

Septembris ir dzejas dienu laiks. Meklējot internetā informāciju par Latvijas dzejniekiem, Latvijas Akadēmiskās bibliotēkas mājas lapā atradu bibliotēkas un Rakstniecības, teātra un mūzikas muzeja kopīgi veidoto Personu un vietu attēlu datu bāzi, kurā apkopotas latviešu dzejnieku, rakstnieku u.c. ievērojamu cilvēku fotogrāfijas.
Diemžēl nav dotas šo cilvēku biogrāfijas, taču katram attēlam ir dots apraksts. Attēlus var atlasīt pēc personu alfabētiskā rādītāja, atslēgas vārda vai skatīties detalizētajā meklētājā. Meklētājam pieejama arī angļu versija (atlasītā informācija ir latviešu valodā). Īpašu interesi manī radīja dzejnieku bērnības un jaunības foto, kas skolu grāmatās (vismaz manā laikā) bija liels retums. No mācību grāmatu lapām pretī noraudzījās dzejnieku, rakstnieku, komponistu un zinātnieku bildes sirmā vecumā – sirmi, salīkuši vecīši un vecenītes, ar ko bērniem un jauniešiem grūti identificēties.
Te būs dažas mūsu dzejnieku bildes viņu bērnībā un jaunībā. Mēģini nu uzminēt, kurš ir kurš! Ja neveicas, klikšķini uz attēla un pašpiko :)
Rezumē: katalogs būtu vērtīgāks, ja tajā būtu saites uz attēlos redzamo cilvēku biogrāfijām un darbu sarakstu. Nekaitētu arī plašāks foto klāsts, kas būtu piemeklēts ne tikai no rīcībā esošajiem materiāliem, bet arī speciāli vākts. Taču kopumā šis ir lielisks foto arhīvs, kas noderēs skolēniem rakstot skolas projektus un ikvienam ziņkārīgajam, kas vēlas atrast kāda konkrēta cil
vēka foto, varbūt pat tādu, kas nekur citur nav redzēts.


3 komentāri:

Anonīms teica...

Paldies, superīga informācija!:)

Anonīms teica...

Cik feini savā jaunībā bijuši mūsu dzejnieki. Man ļoti patīk Ārija Elksne. Arī Rainis tīri šiks čalis!:)

Anonīms teica...

patiesībā tajā datu bāzē ir vēl kaudzēm superīgu bilžu. Man pašai iepatikās J.Ziemeļnieks jaunībā. Meitenes droši vien ģība :)