Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2008. gada 27. marts

Bizness ir karš

Bizness ir karš. Tā apgalvo pasaules biznesa valdnieki. Kas ir Diponi, Morgani, Rokfelleri, Fordi, Rotšildi, Krupi, Tiseni, Vallenbergi, Filipsi, kādas biznesa peripetijas izgājis Žans Pols Getijs, Armands Hammers, Teds Tērners, Bils Geitss, Openheimers, Soičiro Honda, Ruperts Mērdoks var uzzināt, izlasot Sergeja Povorina grāmatu Pārlielupes bibliotēkā par pasaules bagātākajām 16 ģimenēm Pasaules biznesa valdnieki.

Teds Tērners, nākamais mēdiju magnāts, 25 gadu vecumā atguva reklāmas firmu, ko viņam bija novēlējis tēvs, gūstot pirmo uzvaru biznesā, vadīdamies pēc devīzes: „Bizness ir nebeidzams karš". T.Tērners pirmais sāka 1975.gadā izmantot mākslīgo zemes pavadoni savas televīzijas kompānijas pārraižu nodrošināšanai visā ASV teritorijā. Viņš arī izveidoja 1978. gadā 24 stundu ziņu raidījumu CNN. Mūsdienās gandrīz miljards zemes iedzīvotāju skatās CNN ziņu programmas. 1991.gadā R.Tērners apprecējās ar kinoaktrisi Džeinu Fondu. T.Tērners daudz naudas ziedo labdarībai un vides aizsardzībai.

Austrālietis Ruperts Mērdoks 20 gadu vecumā 1952. gadā mantoja tēva avīzi, kuru ar draudiem gribēja piespiest pārdot konkurentiem. Taču jauneklis viņu vēstuli izmantoja kā preses monopolizācijas mēģinājuma paraugu. Kļūstot par populārākā laikraksta īpašnieku, viņš vēlāk nopirka arī konkurentu izdevumu. Jau 1968. gadā Mērdoks kļuva par ietekmīgāko Austrālijas plašsaziņas nozares magnātu. Viņš nopirka arī ASV un Lielbritānijas izdevumus, piemēram, The Times. Izveidoja arī televīzijas tīklu, viņa īpašumā ir arī kinostudijas. Mērdoks ir finansējis filmas „Titāniks” uzņemšanu. Šodien Mērdoka globālais informācijas programmu tīkls ir neapstrīdams fakts, un viņš vienīgais ir tajā noteicējs. Jebkuru citu pasaules plašsaziņas sabiedrību pārvalda vairāki akcionāri, bet News Corporation visu nosaka viņš vienīgais. Savā impērijas pārvaldē Mērdoks vadās no postulāta, ka mūsdienu bizness ir karš, kurā pretinieks jāuzveic ar jebkuriem līdzekļiem. Konkurenci viņš salīdzina ar izdzīvošanas procesu džungļos, kur briesmas uzglūn aiz katra koka un krūma. Mērdoks uzskata, ka lietas jārisina ātri, ka plašsaziņas biznesā interesanta ideja var novecot dažās minūtēs, bet jebkurš projekts, ja to apspriež nedēļām ilgi, var nonākt konkurentu ausīs. Mērdoks neinvestē internetā – sava biznesa konkurentā.

ASV Morganu ģimenes dinastijai pieder viena no vislielākajām finanšu grupām, kuras ietvaros esošās korporācijas saražo preces un sniedz pakalpojumus ar kopējo apgrozījumu 1,5 triljoni ASV dolāru. 20.gadsimta sākumā bija izveidota tik milzīga uzņēmējdarbības impērija, Džons Morgans bija tik bagāts un ietekmīgs, ka varēja vienpersoniski uzsākt ekonomisko karu jebkurā jomā, nebaidoties ne no viena konkurenta.

2002.gadā ASV Delaveras štatā ar plaši tika svinēta 200 gadu jubileja biznesam, ko dibinājuši Diponi - 18.gadsimtā vajāti emigranti, kuri pat nemācēja angliski, bet kļuva par vareniem un ietekmīgiem uzņēmējiem Amerikas biznesa plejādē. Diponiem piederošās finanšu grupas ikgadējā peļņa tiek novērtēta 15-20 miljardu dolāru apmērā. No nodokļu nomaksas Diponi izvairās, piedaloties gandrīz 20 labdarības fondu darbībā. Diponu ģimenes klanā ir 1500 cilvēku, ik gadu piedzimt 30, un katram jaundzimušajam ģimenes loceklim uzreiz tiek noguldīti 20miljoni ASV dolāru.

Mūsdienās Rokfelleri ir viena no lielākajām finanšu kapitāla grupām ne tikai ASV, bet visas pasaules mērogā, kas pārvalda vairāk nekā 40 amerikāņu korporācijas, kuru gada apgrozījums par pārdotajām precēm un sniegtajiem pakalpojumiem veido aptuveni vienu triljonu ASV dolāru vai gandrīz 10% no ASV nacionālā kopprodukta. Rokfelleri bija vācieši, kas emigrēja uz ASV 18.gadsimtā. Džons Rokfellers bija pasaules bagātākais cilvēks un savus bērnus audzināja tā, lai pieaugtu viņu mīlestība pret naudu. Viņš bērniem piešķīra prēmijas par labi paveiktiem darbiem, bet par pārkāpumiem tika sodīti. Piemēram, par izravētu dobi deva 10 centus, bet par nokavēšanos uz brokastīm sodīja ar 20 centiem.

Korporācija Ford Motor Company, kas 2003.gadā nosvinēja dibināšanas 100 gadu jubileju, mūsdienās ir viens no lielākajiem autobūves uzņēmumiem pasaulē. Ražojot masveidā automobiļus, kuri vairumam amerikāņu tapa par parastu ilgas lietošanas preci, Fords guva lielu peļņu. Autobūves magnāts bija pārliecināts, ka augstas kvalitātes preces, kas būtu pa kabatai jebkuram strādājošam amerikānim, nevar saražot nekvalificēti un slikti atalgoti strādnieki, jo tikai par augstu algu cilvēki strādās ar aizrautību, ieguldīs darbā visus savus spēkus un prasmes. Henrijs Fords nekad neinteresējās par savu darbinieku vecumu, jo viņam bija svarīgi tikai tas, kā šis cilvēks strādā. Henrijs Fords apgalvoja, ka nekad nedrīkst apstāties pie sasniegtā, jo panākumiem ir jāmudina uz jaunām uzvarām.

Nav komentāru: