Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2010. gada 29. maijs

Pirmā inventarizācija Pārlielupes bibliotēkā

Pārlielupes bibliotēkā trīs dienas rit grāmatu inventarizācija. Tas ir vēsturisks brīdis, jo kopš 1948.gada, kad bibliotēku dibināja, pirmo reizi notiek krājuma pārbaude. Jaunās tehnoloģijas nodrošina ātru darba procesu.

Inventarizācijai ir vairāki posmi. Vispirms savāc datus- noskanē visas plauktos esošās grāmatas. To panāk ar grāmatu skaneri pārbraucot grāmatā ielīmētājam svītrkodam, kas tiek pievienots, kad grāmata tiek elektroniski ievietota e-katalogā. Šo procesu paveica 8 stundās 16 cilvēki. Pārlielupes bibliotēkai nāca talkā Jelgavas Zinātniskās bibliotēkas un Jelgavas Bērnu bibliotēkas darbinieki.Inventarizācijā piedalījās arī Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas 11.klases četri jaunieši, kas te uzgāja praksi.

Otrajā inventarizācijas posmā tika veikta iegūto datu salīdzināšana ar e-katalogu speciālā programmā. Bet tur radās tehniskas ķibeles, tādēļ palīgā nāca bibliotēku informācijas sistēmas Alise izstrādātāji. Laikam tomēr tas nebija tik vienkārši, jo vēl arvien nav zināmi darba rezultāti. Provizoriski zinām, ka trūkst 1762 grāmatu, taču nezinām kuras tieši.

No krājuma ir izņemtas grāmatas ar bojātiem svītkodiem un arī bez tiem. Svītrkodus atjaunojam. Svītrkodi ir nepieciešami, jo visa datorizētā izsniegšanas uzskaite balstās uz tiem. Piektdien un sestdien notiek krājuma kārtošana un svītrkodu atjaunošana. To veic Pārlielupes bibliotekāri paši saviem spēkiem, tāpēc tik ātri šis process neiet.

Bet trešais inventarizācijas process būs iespējams, kad saņemsim sarakstus ar trūkstošajām grāmatām. Visas sarakstā minētās grāmatas būs jāmeklē bibliotēkas plauktos. Daļu noteikti atradīsim, jo varētu būt, ka kādas ir starp bojāto svītrkodu grāmatām, kādas varbūt nenoskanējās. Bet tā kā atjaunosies lasītāju apkalpošana, un sākas darbinieku atvaļinājumi, šis inventarizācijas posms ievilksies.

Inventarizācija ir fiziski smags darbs, ļoti atbildīgs un tai pat laikā ātrs. Agrāk inventarizāciju varēja paveikt tikai vairākos mēnešos. Bet mūsdienās tik ilgi slēgt bibliotēku mēs nevarētu. Tomēr būtu pareizāk atjaunot lasītāju apkalpošanu, kad inventarizācija pilnībā pabeigta un ir zināmi visi noslēguma rezultāti.

1 komentārs:

Veneranda teica...

Krājums gandrīz sakārtots, bojātie svītrkodi, apmēram 200, atjaunoti. Šodien pēcpusdienā iegūtais trūkstošo grāmatu saraksts tiks pārbaudīts svētdien un pirmdien, kad bibliotēka nestrādā. Līdz ar to inventarizācijai būs veltītas piecas dienas.