Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2008. gada 8. novembris

Zviedrija tuvplānā

Ar stāstījumu par dzīvi Zviedrijā Pārlielupes bibliotēka atklāja Ziemeļvalstu nedēļas pasākumus. Šodien sapulcējās ilggadīgie lasītāji, kas ar interesi klausījās aktīvās bibliotēkas lietotājas Maijas stāstījumu par dzīvi un darbu zviedru ģimenē. Bija daudz jautājumu par ikdienas zviedra gaitām un tradīcijām.
Stāstījumu papildināja grāmatu
izstāde par zviedru literatūru, ģeogrāfiju un kultūru latviešu valodā. Savukārt Maija atnesa daudz grāmatu zviedru valodā, tai skaitā par Zviedrijas karalisko ģimeni. Līdznestās bildes (gan pašas fotografētās, gan skatu kartes) tika sakārtas auklās starp grāmatu plauktiem. Starp citu savdabīga un pavisam lēta metode, ko varēs izmantot arī citreiz.
Maija ne vien pastāstīja par dzīvi zviedru ģimenē, bet arī par konkrētās ģimenes tradīcijām un tās iepazīstināšanu ar latviešu parašām, piemēram, lieldienu olu dekorēšanu, kas zviedriem bija eksotiska nodarbošanās. Klātesošie Zviedrijā nebija bijuši, tādēļ izraisījās dzīva domu apmaiņa, arī malkojot kafiju.

1 komentārs:

Maija teica...

jā, pasākums izvērtās itin jauks, lasītājiem bija daudz jautājumu par Zviedrijas iedzīvotāju parašām un ikdienu, kas tomēr atšķiras no Latvijā ierastā. Kaut vai galda klāšanas paradumi, sagaidot ciemiņus. Ja zviedri var visu vakaru nosēdēt pie 5 cepumiem - latvieši tā nevar - galdi lūst un plīst. Arī šodienas pasākumā, ja ne gluži plīsa, bet par nabadzību sūroties nevarēja, jo gan bibliotēka, gan paši lasītāji bija parūpējušies par gardu cienastu pie tējas un kafijas :)