Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2007. gada 17. novembris

Kur suns Funs un vējš satiek Fantadromu

Pavisam nesen parādījies kāds interesants projekts – iespēja ikvienam bez maksas skatīties latviešu pasaku multfilmas, lasīt un klausīties aktieru ierunātas pasakas.

Visas Fantadroma sērijas, Kaķīša dzirnaviņas, Ness un Nesija, Dillī Dallī, Kabata, Laimes Lācis, Zaķīšu pirtiņa un daudzas citas iemīļotas filmiņas saliktas vienkopus pie Pasaku kino. Savukārt Pasaku sadaļā var lasīt un vienlaikus klausīties aktieru ierunātas pasakas. Turklāt visas ierunātās pasakas var ierakstīt mp3 formātā un tad klausīties tās jebkurā vietā, kaut vai pa ceļam uz skolu. Kā pasaku teicēji uzstājušies ne tikai aktieri, bet arī citi sabiedrībā pazīstami cilvēki - Aina Poiša, Ēriks Stendzenieks, Andrejs Volmārs, Baiba Sipeniece, Egils Zariņš, Gvido Linga, Ineta Ķirse, Rita Paula, Zigmārs Liepiņš un citi. Ir dota arī neliela Vārdnīca, kurā skaidroti pasakās lietotie un mūsdienu cilvēkam jau aizmirstie termini, tādi kā bīstekla, kņuts, mārka, nuciņš, šeķi, tupezis un citi jokaini vārdi :) Neskaitīju, taču pasaku un filmiņu šobrīd tur ir diezgan daudz. Ja negribas tam visam burties cauri, lapas augšējā labajā stūrī ir meklētājs. Taču pasakas var meklēt arī pēc alfabētiskā rādītāja.

Projekta autori saka, ka šajā pasaku portālā iecerēts ievietot ne mazāk kā tūkstoti pasaku - latviešu, lietuviešu, igauņu, krievu, angļu, franču, vācu, ukraiņu, albāņu, mongoļu, gvinejas-bisau, āfrikas tautu, itāliešu, čehu, japāņu, gruzīņu, indiešu, spāņu, portugāļu, arābu, rumāņu, kazahu, baltkrievu, slovāku, poļu, vjetnamiešu, tibetiešu un armēņu tautas pasakas. Turklāt dīzumā tiks ievietotas pasakas oriģinālvalodās, piemēram, krievu, lietuviešu, igauņu, angļu, vācu un franču valodās.

Kopumā jāsaka – vienkārši superīgs projekts! Es jau labu laiku domāju – kāpēc nekas tāds nav radīts?! Taču tagad ir liels prieks, ka šādi vajadzīgi, interesanti un galvenais, nekomerciāli, projekti šajā pasaulē, kur viss maksā naudu, tiek īstenoti. Mīlīgi man šķiet arī tie ķēmiņi, kas sazīmēti visās malās un sāk kustēties, kolīdz tu viņiem pieskaries ar peli :) Kā vienīgais mīnuss man šķiet mazais video ekrāns – nu varēja būt vismaz uz pusi lielāks. Taču atklāju kādu triku, kā to bildi pastiept mazliet lielāku: uz ekrāna, ar peles labo klikšķi nospiežot uz Zoom-In, attēla izmērs palielinās, taču tā kā ekrāns pats līdzi nestiepjas, no tā nav lielas jēgas, ja vien nav vēlme skatīties tikai kādu filmiņas stūri :) Laikam jau šis projekts domāts bērniem. Tikai man gan liekas, ka vismīļākais šis projekts, vismaz kino daļa, varētu kļūt tieši pieaugušajiem, jo tas raisa sentimentālas atmiņas par pašu bērnību un jaunību :)

3 komentāri:

Anonīms teica...

Ideju Forums izveidojis atraktīvu pasaku un multfilmu mājokli - Pasaku portālu. Tajā dzīvoties būs interesanti ne tikai bērniem, bet ikvienam, kas grib iegūt pozitīvas emocijas.
Uzzināju, ka ūka ir rīkles gals, bet mārka ir 200 gramus smaga naudas mērvienība. Vārdnīca viena pati ir zelta vērta!:))
Noskatījos savas mīļākās multfilmas. Te ir gan suns Funs, kurš ilgi domāja, kā noķert vēju, taču tik vien izdomāja, ka nevar tik ātri padomāt; gan Fantadroms, gan Kabata un vēl ļoti daudzas 80.gadu iemīļotas multenītes. Man ļoti patīk burtu sargi, tie ir gan mīļi un jocīgi, gan kustīgi! Sevišķi simpātiski, ka pasakas var sameklēt pēc to teicējiem. Piemēram žurnālists Andrejs Volmārs ierunājis pasaku Bezbailis meklē bailes. Psiholoģe Aina Poiša ierunājusi divas pasakas: Baltais sunītis, Vēzis, žurka un vabole. Dziedātājs Normunds Rutulis ierunājis pasaku Galdaut, klājies!auniņ gremo, runga siti! TV3 seja Baiba Sipeniece ierunājusi pasaku Kaķis un pele. Dziedātājs Gvido Linga ierunājis pasaku- Burvis un viņa māceklis. TV 3 seja Juris Šteinbergs ierunājis divas pasakas: Pastaris, Trīs tēva dēli.
Tekstu par palielināt un samazināt, uzspiežot uz burtiņuA. Pasakas var izdrukāt un arī aizsūtīt pa e-pastu, tām norādīts ieraksta laiks minūtēs. Šis nu reiz ir resurss, ko vērts izpētīt soli pa solim. Jauku izklaidi!

Anonīms teica...

Man iepatikās multenīte par internetu- Čatiņš. gan jautri,gan ļoti nederīgi. Sevišķi jaukas dziesmiņas: vai tu esi jauns, vai vecs, visiem noder internets. Vai arī: Internetā visu paveikt vari, ja vien to ar saprašanu dari! Labs uzskates līdzeklis,lai saprastu,kas ir e-vēstules, kā iegūt pasta adresi, kas ir portāls, kas ir niks, kas ir vīrusi un hakeri.

Anonīms teica...

Šodien atklāju, ka izveidots divreiz lielāks ekrāns filmu skatīšanai. Var skatīties mazo ekrānu un lielāku,kuru var pārvietot pa lapu, uz kuru pusi gribas, lai pie viena var apskatīties,ko tad īsti dara burtu sargs:)) Paldies autoriem par manas redzes saudzēšanu:))