Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2007. gada 21. septembris

Skaistuma moku rīks

Figūru skaistu dara korsete. To dāmas zināja jau ļoti sen. Taču, ko tas īsti nozīmē, var apjaust, izlasot Zuzannas Kubelkas romānu Korsete pušu. Ja mūsdienās skaistuma etalons ir 90-60-90, tātad viduklī 60 cm. Tad romānā: viduklim jābūt tādam, lai vīrietis varētu dāmu apņemt ar abām plaukstām. Lieki piebilst, ka kungi korseti nelieto.

„Steigšus atvēru vēdekli. O… svaigs gaiss! Tobrīd man kļuva skaidrs, kāpēc šīs pasaules elegantākās dāmas nekur nerādās bez vēdekļa. Šo rīku viņas staipīja līdzi ne jau tāpēc, lai koķetētu, nē! Lai izdzīvotu.” Ko visu nevar izturēt skaistuma dēļ. Arī romāna varone Minka gatava žņaugties līdz 40 cm un pat piedalīties jāšanas sacensībās. Korsetē dāma kļūst nevarīga un atkarīga no vīrieša, jo nevar ne pieliekties, ne strauji kustēties, ne dziļi elpot. Un kur vēl ģīboņi! Romāna darbība risinās 1875.gadā. Kopš tā laika šis tas mainījies. Korsetes, vismaz tādas vairs nelieto. Bet, izlasot šo romānu, var labāk novērtēt ko citu. Proti, vannošanos. Mazgāšanās vannā mūsdienās ir parasta lieta, bet romāna sabiedrībā - milzīgs luksus tikai bagātajiem. Lasot daiļliteratūru, cilvēks iepazīstas ar attiecīgā laikmeta sadzīvi, paradumiem un arī modes tendencēm. Un mācās labāk novērtēt to, kas mums ir šodien- svaigu gaisu, iespēju brīvi pārvaldīt savu ķermeni un prātu. Bet tagad izmēģiniet, paņemiet jostu un sažņaudzieties līdz 45-50 cm viduklī, lai saprastu, uz kādiem upuriem sievietes bija gatavas iet skaistuma vārdā.
Visi Z.Kubelkas romāni izceļas ar interesantu sižetu un plašu laikmeta panorāmas atspoguļojumu, ar humoru un asprātību.

3 komentāri:

sise teica...

Kubelkas romāni visi (cik nu latviešu valodā pieejami) ir man devuši daudz prieka. Noteikti izlasīšu arī jauno..
Tā kā man pašai šobrīd ir "kritiskais" vecums, ļoti noderēja (ziniet - arī praktiski..) Kubelkas romāns "Ofēlija mācās peldēt". 40 gadi ir labs vecums, kad sākt risināt savas problēmas un mācīties kaut ko jaunu. :)
Turklāt Ofēlija ir strādājusi bibliotēkā..

Anonīms teica...

labi, ka es nedzīvoju tajos laikos - 40 cm viduklis! Būs jāpalasa, kā tās daiļavas mocījās :)

Anonīms teica...

Ja kas, tad kungi lietoja gan korsetes!