Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2007. gada 22. septembris

Efektīvas komunikācijas eksperimenti

Trīs dienu seminārā mācījos, kā izkopt efektīvu komunikāciju prasmi. Sākumā šķita, ka trīs dienas atpūtīšos, taču mani sagaidīja nopietns darbs, neskaitāmi praktiski treniņi un vairāki atklājumi par sevi un veiksmīgas komunikācijas noslēpumiem. Kā veidot attiecības ar cilvēkiem, kā kļūt par vērīgu klausītāju un saprast saruna biedra neverbālo komunikāciju (žesti, mīmika utt.), kā risināt problēmas un sasniegt savus mērķus, kā risināt sarunas un pareizi atbildēt uz iebildumiem un demagoģiju, kā mazināt saruna biedra pretestību, formulēt savu viedokli un panākt vienošanos, kas traucē veidot veiksmīgu saskarsmi un izvairīties no pārpratumiem – tas viss noder ikvienam, kas vēlas veidot veiksmīgas attiecības ar citiem būt saprasts.

Seminārā pārliecinājos, ka praktiskas nodarbības ir neatsveramas. Tāpēc ikviens, kas vēlas apgūt efektīvu komunikāciju, var sākt ar bibliotēkā pieejamās literatūras izstudēšanu un izlasītā piemērošanu dzīvē eksperimentu veidā. Ideāli to darīt pārī. Piemēram, sarunājies ar kādu eksperimenta trusīti, izmantojot jaunās zināšanas, bet tavs pārinieks no malas jūs abus novēro un pēc tam atstāsta, kā bija, kas vēl jāuzlabo. Efektīvas komunikācijas skolotāji norāda, ka jaunās prasmes savā dzīvē vajag ieviest pakāpeniski, turklāt ar 2 nedēļām pietiek, lai jaunā prasme līdz galam iesēstos un turpmāk viss sanāktu automātiski.

Pārlielupes bibliotēkā ir vairākas grāmatas, kuras var kalpot par teorētisko zināšanu bāzi komunikāciju eksperimentiem:

Ķermeņa valoda. Kā atminēt saruna biedra domas pēc viņa stājas un kustībām.
Sarunas: sastapšanās teorija un prakse. Kā veiksmīgi vadīt atklātas un godīgas sarunas.
Psihotriki. Blefošana. Manipulācijas. Kā atpazīt blefošanu, puspatiesības, melus, manipulācijas ar vārdiem un frāzēm.
Saskarsmes labirinti. Kā iemācīties sadzīvot ar cilvēkiem un noskaņot cilvēkus labvēlīgi veiksmīgai saskarsmei, kā izturēties konfliktsituācijās un nesabojāt attiecības, un kā iemācīties iepazīties.
Veiksminieka rokasgrāmata. Kā uzvarēt dzīves spēlē un kļūt par veiksminieku, kā motivēt sevi rīcībai, kā uzklausīt otru cilvēku un veidot labas attiecības ar cilvēkiem.
Esi savu panākumu atslēga! Neirolingvistiskā programmēšana jeb kā sevī attīstīt jaunas spējas, kas palīdz personīgo mērķu konkretizēšanai, motivācijai un komunicēšanās uzlabošanai.

Nav komentāru: