Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2008. gada 22. augusts

Latviešu e-grāmatas Letonikā

Portāls Letonika.lv ir atvēris jaunu sadaļu Literatūra, kurā jau ir pieejama informācija par 14 latviešu rakstniekiem un dzejniekiem, literatūras žanru apraksti un ir publicēti vairāk nekā 20 literatūras darbi un darbu krājumi – visi ar pilniem tekstiem. Publicētie darbi aptver lielu daļu tās latviešu literatūras, kas radīta no latviešu literatūras pirmsākumiem līdz pirmās Latvijas valsts laikam ieskaitot – tā teikt, gabaliņš no latviešu literatūras zelta fonda un skolu obligātās literatūras.

Jaunatvērtā literatūras sadaļa vēl ir tapšanas stadijā un projekta autori sola, ka drīz tiks pievienoti arī citi latviešu literatūras klasikas šedevri. Šobrīd tur atrodami tādi autori, kā Juris Alunāns, Auseklis, Fricis Bārda, Rūdolfs Blaumanis, Jānis Ezeriņš, brāļi Reinis un Matīss Kaudzītes, Garlībs Merķelis, Jānis Poruks, Andrejs Pumpurs, Rainis, Austra Skujiņa, Eduards Veidenbaums, Voldemārs (Valdis) Zālītis un Jānis Ziemeļnieks.

Man ļoti patīk tas, ka tekstam var mainīt burtu lielumu – atverot konkrētu darbu, lapas augšējā labajā stūrī ir poga, kuru klikšķinot mainās burtu izmērs. Ikkatru lapu apakšā var
šķirt uz priekšu, atpakaļ vai arī var sākt lasīt no sākuma. Tekstu var arī viegli nokopēt, kas droši vien patiks skolēniem un studentiem, kas saviem rakstu darbiem meklē kādu citātu. Portālā ir arī literatūras meklētājs, kurš darbojas visai labi.

Un tagad par trūkumiem. Protams, šī ir tikai
beta versija (izstrādes stadijā), tomēr pieminēšu šādas tādas dīvainības. Nu, piemēram, lapas kreisajā pusē ir trīs atlases kritēriji: autori, žanri un darbi – no kuriem pēdējais nestrādā. Taču to var apiet, ja vispirms atver sarakstu ar visiem autoriem un tad vēlreiz spiež uz darbiem. Tekstus diemžēl nevar arī pa tiešo saglabāt kādā lietotājam draudzīgā formātā (Word, Excel vai tml.) un es neredzu iemeslu, kādēļ lai nedotu šādu iespēju. Literatūras klāsts vēl mazs, taču projekta autori sola to papildināt, tā kā būs ar laiku labs literatūras avots.

Tomēr galvenais ir, ka tas viss ir pieejams bez maksas! Ja neapmierina tur esošais, var ieskatīties arī šajā adresītē
, par kuru jau rakstījām agrāk. Lai arī šis tas atkārtojas, abi šie avoti lieliski papildina viens otru.

1 komentārs:

Anonīms teica...

Par teksta saglabāšanu. Nekas. Var nokopēt un pārnest uz Word.