Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2007. gada 2. oktobris

Arī Lāčplēsis un Purva bridējs „sēž” internetā

Prieka ziņa latviešu klasiskās literatūras mīļotājiem un visiem, kam jālasa skolu obligātā literatūra vai jāraksta referāti - izrādās, ka arī latviešu rakstnieku un dzejnieku darbi ir brīvi un bez maksas pieejami internetā – drukā ārā vai ņem laukā citātus ar copy/paste un izmanto brīvi!

Rokoties interneta plašumos uzgāju senaizmirstu lapu, kurā pa vidu visādiem citādiem labumiem ir atrodami arī 10 latviešu rakstnieku un dzejnieku darbu pilnie teksti. Apsīšu Jēkabs, Brāļi Kaudzītes, Māteru Juris, Rūdolfs Blaumanis, Augusts Deglavs, Jānis Purapuķe, Zeiboltu Jēkabs, Rainis, Andrejs Pumpurs un Teodors Zeiferts – visi kā uz delnas. Darbu vidū atrodama tāda klasika, kā Lāčplēsis, Bagāti radi, Mērnieku laiki, Purva bridējs, Salna pavasarī, Raudupiete, Velniņi, Zelta Zirgs, Indulis un Ārija, Pūt Vējiņi, Jāzeps un viņa brāļi, Spēlēju dancoju u.c. labumi. Kam interesē, ir arī T.Zeiferta Latviešu rakstniecības vēsture, kur var palasīties par Barona, Ausekļa, Alunāna, Brīvzemnieka u.c. latviešu dižgaru ieguldījumu latviešu literatūrā un latviešu rakstniecības vēsturi kopumā. Savukārt pie Raiņa darbiem var atrast arī viņa tulkotos darbus (M.Ļermontovs, J.V.Gēte, H.Heine u.c.), viņa dienasgrāmatu un vēstules. Un tas vēl nav viss.

***
Še dus tas Jozefs Alois Bitte,
Kas Bosnijā kā zaldāts krite.

Tā miesas grausts caur lodi gruvis,

Dievs zina, kur viņš aprakts kļuvis.

(Izraksts no R.Blaumaņa savāktajiem jocīgajiem kapu uzrakstiem)

Rezumē: Taisni brīnums, ko tik visu nevar atrast internetā, ja tik zina, kur rakt. Šie e-teksti ir tapuši ar Kultūrkapitāla fonda atbalstu pirms krietna laiciņa. Projekta autoru mājas lapa gan izskatās tāda aizvēsturiska, nav arī lāga norādes par to, kas tas par projektu, kad tas tapis, kāpēc utt., kā arī nav nācies redzēt, ka šie krājumi tiktu kaut kur reklamēti (par ko man žēl), taču saturiskā ziņā rezultāts ir iepriecinošs. Būtu jauki, ja tiem šeit vai kur citur piepulcētos arī pārējie darbi, kam beidzies autortiesību periods (70 gadu pēc autora nāves).

5 komentāri:

Anonīms teica...

Tiešām, vajag tik rakst, un brīnumi notiek- ceļas augšā apslēptā manta. Žēl tikai,ka visi šie literārie teksti nav atraduši vienu cepuri, kur vienkopus gozēties. Tas varētu būt labs studenta pētījuma temats. Atradu arī pasakas, dzejoļus un citu labu mantu. Nu tad celsim tos ārā vienu pēc otra, lasīsim un citiem ieteiksim:)

Anonīms teica...

jā, pasakas es arī manīju, turklāt viņu tur ir šausmīgi daudz! Būs jāpačamdās :)

Anonīms teica...

Hmmm, bibliotēkām vēl vairāk kritīsies ikdienišķais (un atskaitēs vitāli svarīgais!!!) apmeklējumu skaits, ja skolēni obligāto literatūru lasīs internetā. Ko darīt šajā situācijā bibliotekāram!? Noklusēt, ka pilnteksts izlasāms arī datorā, un līdz ar to sagaidīt savu lasītāju biežāk reāli ierodoties bibliotēkā, vai tomēr izpaust "slepeno interneta adresīti" un mēneša/ceturkšņa/gada beigās lauzīt rokas no uztraukumiem, ka atkal atskaitē mīnusi?

Anonīms teica...

man jau šķiet, ka bibliotēkām pagaidām nav ko uztraukties par to, ka e-teksti izkonkurēs reālo apmeklējumu :) jo bez maksas pieejami lielāktoties tikai tie e-teksti, kam beigušās autortiesības (70 gadus pēc autora nāves), jo šos darbus var brīv' kustināt bez atlīdzības maksāšanas autoriem. Bet bibliotēkas tikmēr pievilinās ar jaunajām grāmatām un žurnāliem (kā arī datu bāzēm, ko lielā vairumā iepirkt parastam cikvēkam nav pa kabatai. Katram sava niša, tā teikt :)

Anonīms teica...

Tā jau ir, tā jau ir. Tikai lieta tāda, ka "brīvprātīgo" lasītgribētāju (to, kurus vilināt ar tām jaunajām grāmatām) skaits sarūk... Vai nu vērtības ir manījušās, vai cilvēki ir pārāk noguruši, lai pēc stresainās dienas vēl sakoncentrētos un lasītu. Ar varu nepiespiedīsi. Bet skolēniem obligātā literatūra jālasa gribi negribi;)