Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2008. gada 18. augusts

Pirmā gada veikums

Gads mums pagājis kā pa viļņiem- augšā, lejā. Šis savādais hibrīds- Pārlielupes emuārs, no vienas puses ir pilnīgi privāts produkts, kas balstīts uz entuziasmu un brīvā laika tēriņu, bet no otras puses tas ir darba produkts, jo atspoguļo konkrētas bibliotēkas veikumu un sapratni.

Tagad pēc gada varu teikt, ka ir pavisam viegli aizrauties un arī atdzist. Ir pavisam viegli mainīt emuāra izskatu un saturu. Ir pavisam viegli apgūt jaunas iemaņas, kas noder gan privāti, gan profesionāli. BET! Ir grūti ilgstoši strādāt tikai prieka pēc. Ir grūti vienmēr noturēties tematikas rāmjos. Ir ļoti grūti noturēt intensīvu tempu. Pavisam grūti ir strādāt brīvdienās un svētkos. Un reizēm rodas strupceļš. Kā nodalīt darba un personiskās intereses. Kas ir oficiālais un privātais viedoklis. Kas vispār nosaka oficiālo viedokli, ja emuāra pamatpostulāts ir privāts viedoklis.

Lai arī kādas grūtības mums te bijušas, tomēr esam tikuši pie saviem lasītājiem, un Pārlielupes bibliotēkas atpazīstamība ir liela. Gada laikā emuārs skatīts vairāk par 60 tūkstošiem reižu. Unikālie apmeklētāji ir – 8058 (2008.g. 1.febr.-5.aug.), no kuriem atkārtotie apmeklējumi sastāda 34.74%. Emuāru lasa 45 valstu teritorijās un 10 Latvijas pilsētās. Emuāra statistiku analizējam ar divu programmu palīdzību http://counter.hackers.lv/lv un https://www.google.com/analytics

Par emuāra autoriem kļuvuši visi bibliotēkas darbinieki.

Autori iemācījušies:

  • Rakstīt skaidri, saprotami, saistoši
  • Fotografēt un apstrādāt bildes
  • Ievietot rakstus un bildes emuārā
  • Veidot slaidšovus
  • Pievienot saites rakstiem, fotogrāfijām
  • Sastādīt aptaujas un komentēt to rezultātus
  • Analizēt emuāra izmantošanu

Gada laikā emuārā publicēti 259 raksti, viens dzejolis, 144 oriģinālas fotogrāfijas, izmantoti 85 attēli, izveidoti pieci slaidšovi, viens video. Saņemti 450 komentāri.

No deviņiem autoriem uz emuāra 100 dienām, tagad, gada vecumā, palikuši seši. Veneranda vien sarakstījusi 60%, Maija 20% rakstu.

Ir iegūtas vairākas atziņas:

  • Ja tu neesi internetā, tevis nav vispār
  • Komentē tikai par diskutabliem rakstiem
  • Entuziasmam ir plūdi un atplūdi

Ir bijušas arī kļūdas. Nevajadzēja man liegt pieeju publicēties ilgstošas klusēšanas dēļ diviem autoriem, īpaši jau tāpēc, ka līdz ar to pazuda autores- Ingas Marriotas paraksts zem viņas rakstiem. Es to agrāk nezināju. Par laimi paši raksti nav zuduši:)

Ja tagad man būtu jāsāk no jauna veidot emuāru, vai es to darītu? Tiešām nezinu. Tas paliek atklāts jautājums - to be or not to be.



5 komentāri:

Anonīms teica...

Apsveicu jubilejā!Kā neviens cits, zinu,ko nozīmē-būt vienmēr uz strīpas un palikt interesantam un lasāmam!Veiksmi Jums!

Anonīms teica...

Apsveicu ar gada jubileju! Pati diemžēl nevarēju ierasties (vasarā laikam pārāk aktīvi atpūšos, jo traumēju ceļgalu), kaut gan šoreiz ļoti gatavojos braukt.
Gribu novēlēt, lai arī nākotnē Jūs turpinātu tikpat interesanti, saistoši un aizraujoši rakstīt par jaunāko Pārlielupes bibliotēkas dzīvē un ziņot arī par notikumiem interneta pasaulē!
Lai viss izdodas un, lai nākošais gads nes vēl vairāk veiksmes un iedvesmas turpināt šo emuāru!
Es noteikti turpināšu to lasīt! :)

Veneranda teica...

Paldies par apsveikumiem un vēlējumiem!

Anonīms teica...

Tas viss ir samelots.

Veneranda teica...

Biju dzirdējusi,ka ar šādu anonīmo tekstu tiek aplaimoti emuāri, nu beidzot ir arī mums tas gods! Laikam jau esam līmenī:)