Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2010. gada 12. augusts

Bibliotēku blogosfēru arī skārusi krīze

Mūsdienās izveidot blogu ir pavisam vienkārši, taču to uzturēt ar interesantām ziņām un ilustrācijām, turklāt regulāri, ir pavisam kas cits. Tas prasa pamatīgu darbu. Cik ilgi katram pietiek pacietības, tik ilgi arī blogs darbojas. Pārlielupes bibliotēkas blogs izdzīvojis līdz trīs gadu jubilejai, pateicoties autoru kolektīvam. Vienam rakstīt ir grūti, kad procesi iepazīti un interese zudusi. Reizi gadā sanākot kopā autoriem, izdodas iegūt jaunas idejas un pārliecību, ka iesāktais darbs jāturpina:)

Latvijā bibliotēku ir vairāki tūkstoši, taču Jāņa Ziediņa apkopotā Bibliotēku blogosfēra liecina, ka bibliotēku tēmai veltīti tikai 32 blogi. Un tie paši ir dažādās attīstības stadijās.
Šodien visus atverot, jāsecina, ka arī tos skārusi krīze kā jau visu Latviju kopumā. Ir joprojām aktīvi blogi, bet ir arī tādi, kas praktiski apturējuši darbību, tos slēdzot, apvienojoties vai neturpinot rakstīt. Līdz ar to tikai daļa darbojas puslīdz normālā režīmā.
Apvienošanos veikuši divi blogi: Latvijas Nacionālās digitālās bibliotēkas blogs pievienojies LNB blogam kopš šā gada 17.marta.
Slēgti četri blogi: Rēzeknes centrālās bibliotēkas blogs, tā pēdējais ieraksts 2009.gada 6.martā. Blogs vairs neesot vajadzīgs, jo bibliotēkas ziņas atgriezās bibliotēkas jaunajā mājaslapā. Bloga ieraksti nav dzēsti, tos var izlasīt. Līdzīgu darbību veicis blogs Jelgavas pilsētas bibliotēku ziņas. Bet diemžēl bloga saturs izdzēsts. Savukārt Limbažu bērnu bibliotēkas blogs tagad ir atvērts tikai uzaicinātiem lasītājiem. Acīmredzot arī slēgts, citādi grūti izprast publiskas bibliotēkas aktivitāti, ko publiski nevar novērtēt. Arī Latvijas medicīnas bibliotēkas blogs slēgts, jo bibliotēka vairs neeksistē, tā pievienota Rīgas Stradiņa Universitātes bibliotēkai. Pēdējais ieraksts blogā ir 2009.gada 18. augustā.

It kā slēgti nav, taču praktiski nedarbojas pieci blogi, kuros ir pāris ierakstu un vismaz gadu veci: Līksnas pagasta bibliotēkas blogā pēdējais ieraksts 2009.gada 27.februārī, Sesavas pamatskolas bibliotēkas blogā pēdējais ieraksts 2009.gada 25.maijā, blogā Apmācība. 3td. pēdējais ieraksts 2009. gada24.septembrī.
Nevaru atrast Bērnu žūrijas blogu. Nospiežot adresi, parādās ziņa: Server not faund. Vai būtu izdzēsts? Liekas neticami. Neizprotams ir arī blogs 3td emuārs, kurā gan ir 10 ieraksti, taču tikai par dažām "Trešā tēva dēla" aktivitātēm – par video stāstiem.
Varbūt tiešām pienācis bibliotēku blogu beigu posms?

6 komentāri:

Jānis Ziediņš teica...

Vasara jau būtībā nav tas labākais laiks, kad pētīt bibliotēku blogu krīzes izpauses, bet dažiem secinājumiem var piekrist. Es esmu stāstījis un palieku pie uzskata, ka tomēr bibliotēkām ir jāmēģina sekot līdzi jaunākajām iespējam interneta vidē,un jaskatās, ko izvēlas lietotāji.

Es gan šobrīd lieku pieteikami lielas cerības uz jauno bibliotēku portālu, kur bibliotekāri apgūs trīs būtskākos interneta servisus - YouTube, Twitter, Slideshare, kā arī vieut bibliotēku portālā, kur izvietot savas ziņas un citus materiālus.

Veneranda teica...

Apskatīju minētos blogus tāpēc, ka mums ir jubilejas tusiņš un gribas saprast, kādi esam uz citu fona:) Nu ir mums te dažas ieceres, taču tagad esam stipri piesardzīgāki. Vispirms mums jāizprot, vai jaunievedumus varēsim arī īstenot:) Katru gadu nedaudz papētu arī savu blogu laika posmā no iepriekšējā gada 15.augusta līdz šāgada 14.augustam (gada robežās). Kaut kā jau jānovērtē padarītais. Nu un kopumā saturiski tiešām diezgan labi raksturo bibliotēkas attīstību.

Anonīms teica...

Sveiciens Pārlielupes bibliotēkas emuāram 3 gadu jubilejā no Vidzemes Ūpja !!! Jūs tomēr esat vairāk uz mājas lapas, ne emuāra pusi nosliekušies-- un tāpēc arī esat pie dzīvības:) Blogošanai vajag rakstnieka talantu, un tāds laikam starp bibliotekāriem ir retums.

Veneranda teica...

Sveiks, Ūpi! Laikam jau tev taisnība:) Iespējams, drīz pienāks laiks, kad arī es metīšu plinti krūmos. Pagaidām manī vēl ir tas patriotisms iekšā. Sāku blogot, jo nepatika ilgi gaidīt, kamēr info nopublicē kopīgajā mājaslapā. Vislabāk es tiešām rakstītu individuālu blogu, nedaudz skarot arī darbu. Nu jau norma ieviesusies- katru gadu pa vienai cenzūrai, kad publicētais steidzami jāņem ārā, jo bosiem ir citāda domāšana:) Biju sev solījusies, ka trešais cenzūras gadījums šim blogam pieliks punktu. Redzēs, ko teiks domubiedri tusiņā. Vispār katrs savā reizē mēģina rakstīt dienasgrāmatu, tomēr tas jau nav domāts visam mūžam. Tāpat tas ir ar blogošanu. Raksta, kamēr patīk, jo nav jau maizes darbs:)Un paldies par atcerēšanos!

Lasmanis teica...

Skumīgi ka tik maz bibliotēku emuāri, kas aktīvi darbojās! Piekrītu Jānim ka ir jāiet līdzi laikam, jāseko aktuālajām tendencēm un tad jau viss izdosies! Paldies Jums par izturību!

P.S. Veneranda, ja tomēr vairs neblogosiet, ceru ka Jūsu vietā stāsies kāds cits blogotājs-Jums viņu netrūkst!

Veneranda teica...

Mūsu ir daudz, bet mana blogošana sastāda 85%. Tāpēc, ja vairs nerakstīšu, blogs tiešām nomirs dabīgā nāvē:) Bet pagaidām par to nevajag satraukties. Kolēģi sola aktivizēties, un tad jau redzēs...