Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2009. gada 6. novembris

Man patīk e-bibliotēka

11.novembrī 9.30 Jelgavas Zinātniskās bibliotēkas zālē bibliotekāri un citi interesenti iepazīsies ar e-bibliotēkas veidotāju prezentāciju.

Pēdējā laikā mēdijos daudz rakstīts par autortiesībām ar akcentu uz papildus naudas iegūšanu. Arī
Paula Bankovska viedoklis ir interesants, tāpat komentāri.

Man kā lasītājam ļoti patīk e-bibliotēka. Kā bibliotekāram arī, jo to, ko nevaru lasītājam piedāvāt tāpēc, ka izsniegts vai naudas trūkuma dēļ nav iegādāts, varu atrast e- bibliotēkā.
E-bibliotēkas teksti nav digitāls izdevums, jo tad tiem būtu savs ISBN. Faktiski tās ir konkrētu grāmatu kopijas, ļoti liels fragments- ne jau visa grāmata. Un vāku arī tur nav. Autortiesības aizstāv autorus, bet ierobežo šo darbu izmantotājus. Taču, ja nebūs, kas šo autoru darbus izmanto, nevajadzēs arī pašus autorus. Protams, e-bibliotēka ir publiska interneta bibliotēka, bet to nefinansē sabiedrība. Tāpēc kaut kā tai būs jāpelna nauda bibliotēkas uzturēšanai. Iespējams, ar reklāmu, maksas pakalpojumiem, konsultācijām vai īstu born digital grāmatu izdošanu. Nedomāju, ka tāpēc grāmatām pienācis gals. Es pati daudz lasu bibliotēkas grāmatas, daudz arī pērku papīra formātā, izmantoju e- bibliotēku. Tas ir tikai normāli, ka 21.gadsimtā ir īstenota e-bibliotēka. Kādas sekas no tā varētu rasties uzņēmējdarbībai, nu to rādīs laiks. Bet vai e-bibliotēka ir par to atbildīga?

2 komentāri:

veneranda teica...

Arī šodien mani glāba e-bibliotēka:) lasītājam vajag mācību grāmatu par socioloģiju krievu valodā, bet bibliotēkā nav. Sameklēju e-bibliotēkā un ieteicu lasītājam tur reģistrēties. Cilvēks bija priecīgs. Arī es, jo varēju informēt, kur ņemt nepieciešamo grāmatu. Nu vismaz studentiem e-bibliotēka ir neatsverams atbalsts.

Ivars Indāns teica...

Kolosāli resursi ir Krievijā, piem. http://lib.babr.ru/