Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2008. gada 5. februāris

Konkursa 3.kārtas jautājumi

Nedēļas laikā līdz 11. februārim pulsten 11.oo Lursofta datu bāzē Laikrakstu bibliotēka jāatrod un jānosūta atbildes uz pieciem jautājumiem:
1.Kā sauc medaļu, kuru pasniedz Čehijas kultūras ministrija (kopš 2000.gada) ārzemniekiem un čehiem par čehu kultūras vārda nešanu pasaulē?

2.Kā sauc vīnogu šķirni, kurai par godu, jaunā latviešu māksliniece nosaukusi savu izstādi, jo šī vīnoga viņai asociējas ar Itālijā pavadīto laiku?

3.Kā sauc amerikāņu internetžurnālu, kur 2005. gadā tika publicēta liela latviešu dzejas izlase?

4.Cik 2004. gada beigās maksāja biļete uz pastāvīgu ekspozīciju Valsts Mākslas muzejā?

5.Kā sauc autoru novēlējumam "Sargi kājas Dima"?

Meklējiet ar vairākiem atslēgvārdiem vienlaicīgi, bet nepaļaujieties uz citātu precizitāti.:) Pamēģiniet atbildi meklēt svešvalodā. Izskatās, ka šoreiz cietais rieksts ir 3. un 5.jautājums.
Lai veicas!

Organizatoru lapā var apskatīt pagaidām tikai pirmās kārtas dalībnieku sarakstu un pārliecināties, cik daudz pareizu atbilžu bijis. Par katru pareizo atbildi- viens punkts. Svarīgi savākt pēc iespējas vairāk punktu. Trešās kārtas jautājumi jau ir āķīgāki. Datoru tik viegli nevarēs nopelnīt:)

Otrās kārtas pareizās atbildes, mūsuprāt, ir: 220, bakšišs, latviešu spēļfilma „Rīgas sargi”, krievu aktrise Olga Radionova, filosofs Jānis Ābele. 1.jautājumam bija āķis- vajadzēja atrast publikāciju skaitu tikai presē, bet Lursofta laikrakstu bibliotēkā ir arī BNS ziņas.

Prasmīgi meklētāji, protams, ātri atrod atbildes, taču arī iesācējiem tas ir pilnīgi pa spēkam, īpaši, ja bibliotekārs nāks talkā ar padomu.

2 komentāri:

Anonīms teica...

Kā tieši bija jāmeklē atbilde par to, cik publikācijās 2003. gadā presē ir pieminēts biatlonists Ilmārs Bricis?

Tāpat jāatrod kādā laikraksta publikācijā?

Anonīms teica...

Visi jautājumi jāmeklē Lursoft laikrakstu bibliotēkā www.news.lv
Atslēgvārdi: Ilmār* Bric* biatlon",
vajadzēja izmantot paplašināto meklēšanu, izvēloties gadu 2003. Tiek atlasīts noteikts skaits ierakstu. Tas jāpieraksta,jo vēlreiz jāatlasa tas pats, tikai papildus izvēloties avotu- BNS. Atlasīto ierakstu skaits jāpieraksta. Pēc tam no pirmā rezultāta jāatņem otrais reuzltāts. Bibliotēkas lasītāji tomēr papildus meklēja arī krievu valodā, tāpēc bija cits skaitlis. Neviens ieraksts nebija jāatver, jo nebija jālasa:) Acīmredzot žūrija tik smalki neskatījās, jo visiem bija ieskaitīta pareiza atbilde. Galvenais jau ir process- apgūt meklēšanu.