Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2008. gada 2. februāris

Galvaskauss starp grāmatas lapām

Kā tik mēs nemēdzam atzīmēt vietu grāmatā, līdz kurai esam tikuši! Kāds ieliek grāmatzīmi, kāds noloka stūrīti, bet kāds uz pusēm pārloka visu lapu, droši vien vēl kādā citā izsaucot sašutumu – nu kā gan var šitā bojāt grāmatas lapas! Mājās lasot, es nereti ātrumā starp lapām ietupinu mobilo telefonu, bet, sēžot vilcienā, iespraužu biļeti.

Izrādās, ka grāmatzīme vienlaikus varbūt arī smalka stila lieta. Metāla, koka, zīda, pērlītēm rotātas, zelta, sudraba grāmatzīmes ir atrodamas interneta grāmatzīmju veikalos. Grāmatzīmes ne tikai pārdod veikalos un izsolēs, tās arī kolekcionē, par tām raksta grāmatas, veic vēstures pētījumus, rīko izstādes un veido speciālas interneta mājas lapas.

Senākās liecības par grāmatzīmēm saglabājušās no viduslaikiem, taču uzskata, ka jau senajā Ēģiptē tās tika izmantotas, lai atvieglotu lasīšanu, jo senie papirusa ruļļi mēdza sasniegt pat 40m garumu.

Ir kāda interesanta mājas lapa, kurā apkopoti interneta resursi par grāmatzīmēm – to vēsture, grāmatzīmju interneta veikalu adreses, padomi, kā izgatavot interesantas grāmatzīmes, citāti, raksti un grāmatas par grāmatzīmēm, un daudzas citas interesantas lietas.

Holivudas kino režisors Stīvens Spīlbergs reiz teicis: “Kamdēļ maksāt dolāru par grāmatzīmi? Kāpēc neizmantot pašu dolāru par grāmatzīmi?”. Nu, varbūt viņam nešķita, ka grāmatzīmes var būt tik skaistas un ka ar tām var izteikt lasītāja personisko gaumi un stilu :) Grāmatzīme var būt arī jauka un personiska dāvana, kas atspoguļo dāvanas saņēmēja intereses. Piemēram, grāmatzīme ar austrumu motīviem iepriecinās kādu, kas aizraujas ar Ķīnas kultūru, grāmatzīme ar kāda slavena rakstnieka amizantu karikatūru derēs kādam šī autora darbu cienītājam, eleganta metāla grāmatzīme ar gravējumiem vai ar slavenas gleznas reprodukciju iepriecinās kādu mākslu mīlošu draugu, ar galvaskausiem rotātu piekariņu var pārsteigt kādu ektrēmu jaunieti vai arī var uzdāvināt grāmatzīmi ar skaistiem citātiem vai novēlējumiem kādam, kas saprot labus jokus.

Man šķiet, ka grāmatzīme, tāpat kā grāmata, neiziet no modes un nepazūd. Tā paliek ar savu lasītāju un atspoguļo viņa personību.

4 komentāri:

Anonīms teica...

Forši.Apskatījos,kādas grāmatzīmes var izdrukāt bez maksas un kā var pats izgatavot savu grāmatzīmi. Nopriecājos,ka Potera fani var izdrukāt 10 grāmatzīmes uzreiz, vajag tik krāsu printeri. Ir vērts izskatīt sadaļu- kā izveidot savu grāmatzīmi, tur ir Poters, Dumidors, Sneips u.c. poteriādes varoņu bezmaksas grāmatzīmes. Vispār visu informāciju vērts aplūkot rūpīgi. Starp citu, divas grāmatas nesen bibliotēkā arī tika iegādātas ar visu grāmatzīmi:)

Anonīms teica...

Vai šī grāmata ir arī citās bibliotēkās?

Anonīms teica...

Mums nav grāmatu par grāmatzīmēm. Autore jau apraksta internetā esošās:) Savukārt es komentēju,ka tagad ir tendence grāmatām pievienot arī grāmatzīmi. Iespējams,ka kādu grāmatu par grāmatzīmēm vajadzētu nopirkt gan.

daina teica...

Ceru, ka viena no šīm grāmatām ir grāmata par pirmo Vispārējo latviešu Dziesmu svētku virsdiriģentu Indriķi Zīli. Grāmatzīmei izmantots takts zizlis, pareizāk - tā foto, īsta pērle, kas glabājas Vēstures muzejā un ar vairāk kā 130 gadu ilgu vēsturi.