Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2008. gada 23. februāris

Atbildes uz 5.kārtas jautājumiem

Konkurss "Nāc uz bibliotēku un laimē datoru" noslēdzies, tāpēc atbildes uz piektās kārtas jautājumiem var droši publicēt:

1.Laikraksta “Mājas Viesis” pirmais numurs iznāca 1856. gada 2. jūlijā.

2. A 380 ir pirmais tālu lidojumu laineris, kas uz vienu pasažieri patērē mazāk nekā trīs litrus degvielas uz 100 kilometriem. Tas pielīdzināts pašām ekonomiskākajām automašīnām. A 380 ir pasaulē lielākā pasažieru lidmašīna.

3.Svētās Trīsvienības baznīcas altārī Rīgā Deglava ielā 63 atrodas Ērika Pudzēna 6 m plata un 10 m augsta eļļas glezna.

4. Globālo klimata pārmaiņu rezultātā Eiropā kopumā reģistrētas 10822 augu, zivju, putnu un zīdītāju sugas, kas mūsu pasaules daļai nav bijušas raksturīgas.

5. Venēcijas 64.kino festivālu noslēdza režisora Alexi Tan asa sižeta filma «Blood Brothers» («Tuantang Kou»), kuras notikumi risinās 1930 – to gadu Šanhajā.

Piņķerīgāk bija atrast atbildi uz 4.un 5. jautājumu. 4.jautājumam vajadzēja izmantot daudz atslēgvārdu vienlaicīgi, piemēram, reģistr* putn* sug* zīdītāj* Eirop*, taču 5.jautājumam pietika ar vienu atslēgvārdu biennāle.

Nu tik jāgaida konkursa rīkotāju atzinums par to, kas brauks uz Aleksandriju (bibliotekārs), kas saņems lielo Lursoft datu bāzu paketi (bibliotēka) un kurš lasītājs būs laimējis portatīvo datoru.

Tomēr, liekas, ka daudziem šis konkurss būs palīdzējis saprast, kā var sameklēt atbildes uz sarežģītiem jautājumiem, kas ir pilntekstu datu bāze un kur ir bibliotēka.:)

2 komentāri:

Anonīms teica...

Piebildīšu nedaudz par 5.jautājumu - šeit atkal gadījusies kļūda no žurnālistu puses: filmas nosaukuma transliterācija no oriģinālvalodas ir nevis «Tuantang kou», bet gan «Tian tang kou». Bet tā tik tāda nianse :)

Par filmu tuvāk var uzzināt šeit:
http://www.imdb.com/title/tt0897287/
http://en.wikipedia.org/wiki/Blood_Brothers_(2007_film)

Anonīms teica...

Un vēl - paldies, Veneranda par palīdzību! Tas tiešām iepriecina, ka ir tik pretimnākoši un cilvēki!
Domāju, ka tagad ne viens vien zina, ka ir tāda Pārlielupes bibliotēka, un ka tai ir pašai savs tīmekļa žurnāls jeb emuārs. :)