Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2008. gada 23. februāris

Mācās tā, ka galva kūp

Kā gadu sāksi, tā turpināsi. Tātad 2008.gads būs mums liels mācību gads. Piecas dienas pēc kārtas katrs bibliotekārs janvārī jaunajā reģionālajā mācību centrā Jelgavas Zinātniskās bibliotēkas telpās apguva jauno VISTA un 2007.gada Word, Excell un PowerPoint. Jā, atšķirības ir, patīkamāk veikt sarežģītas lietas, programmatūra daudz ietilpīgāka un jaudīgāka.

Piecas dienas mācās tā, ka galva kūp un liekas jau ir tonnu smaga. Vēl jau solītos Bila Geitsa datorus neesam saņēmuši, taču cītīgi tam gatavojamies, lai varētu konsultēt bibliotēkas lasītājus datorus labāk izmantot.

Februārī katrs apgūstam kursu "Inovatīvā darbība bibliotēkās" pakalpojumu, ideju realizēšanai, lai gala rezultātā lasītājiem būtu interesantāk pavadīt laiku bibliotēkās.

Vispirms mums mācīja, kas ir radošums un kas ir inovācijas. Pēc tam smalki apzinājām projektu rakstīšanas knifus, lai varētu īstenot savas radošās idejas. Apguvām komunikāciju radošā procesā, analizējot sevi dažādās sociālajās lomās, uzzinot saskarsmes verbālos un neverbālos veidus, prezentācijas nozīmi. Sevišķi vērtīgi bija uzzināt dažādus uzvedības tipus: gan pašiem sevi izzinot, gan risinot konflikta situācijas. Nu mēs visi esam savu reizi esam gan pieaugušie, gan bērni, gan vecāki. Taču izrādās, ka ir divu tipu vecāki: kontrolējošais un rūpīgais vecāks. Arī bērni var būt divu tipu: dabīgais bērns un adoptētais bērns. Katram ir cits uzvedības veids, ar ko ikdienas saskarsmē mums jātiek galā. Tāpēc praktiski noderīgs izrādījās kurss "Efektīvas pasniegšanas metodes". Daudz ierosmes guvām arī, apgūstot mārketinga komunikāciju. Ja mēs bibliotēkas procesus pārnestu uz mārketingu un izmantotu ieteiktās metodes, tad labāk saprastu gan bibliotēkas plusus, gan iespējas. Man personiski šis kurss patika visvairāk. Visa mācību programma bija būvēta tā, lai katrs nākamais pasniedzējs varētu attīstīt to, ko mēs iepriekšējā dienā apguvām.

Visas piecas dienas aizskrēja kā viena. Uz daudz ko mums lika paskatīties citādi. Un atkarībā no mūsu zināšanām un prasmēm veidojās viedoklis par konkrētā kursa derīgumu. Nav viegli piecas dienas pēc kārtas aktīvi domāt, pārdzīvot prāta vētru, meklēt labākos risinājumus problēmu likvidēšanai, iepazīt sevi un citus un efektīvi pasniegt radošā darba prezentāciju. Bija grūti, bija interesanti, bija noderīgi. Un jo īpaši jauki, ka kaut kas palika arī pēc kursiem- proti, mācību materiālu grāmatiņas, kurās ieskatīties. Bibliotekāri vienmēr bijuši gudri, bet tagad jo īpaši. Lai tikai pietiek laika apgūto izmantot praksē, jo kamēr mācās, darbi sakrājas kaudzē un tos tāpat vajag padarīt.:)

Nav komentāru: