Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2007. gada 13. decembris

Pārlielupes iedzīvotāji grib naturalizēties

Vakar Pārlielupes bibliotēkā Naturalizācijas pārvaldes pārstāve Irīna Ķuse konsultēja atnākušos Pārlielupes iedzīvotājus, kas vēlas nokārtot naturalizācijas eksāmenus. Šajā reizē konsultācija, kas ilga divas stundas, bija par latviešu valodas eksāmenu. Irīna skaidroja, kā šis pārbaudījums notiek, stāstīja, kādi ir uzdevumi, kā arī uzmundrināja un iedrošināja atnācējus. Iedzīvotāji uzzināja, ka valodas eksāmens norit četrās daļās - notiek audioieraksta klausīšanās, pēc kā darba lapā jāatzīmē pareizais variants, lasīšana, rakstiskā daļa - vēstules rakstīšana pēc dotā plāna un anketas aizpildīšana, kā arī runas pārbaude intervējot. Ja eksāmena kārtotājam ir 65 vai vairāk gadu, notiek tikai lasīšanas un runas prasmes pārbaude, turklāt lasāmais teksts ir ar lieliem burtiem. Janvāra vidū bibliotēkā "Pārlielupe" Irīnas Ķuses vadībā notiks valsts valodas eksāmens - simulācija, kurā katrs interesents varēs pārliecināties par savām spējām nokārtot valodas eksāmenu. Tiem, kas jūt, ka vēl ir nepieciešams uzlabot savas zināšanas, ir vēl iespēja pieteikties apmeklēt projekta "Topošā pilsoņa skola" bezmaksas nodarbības, kuras finansē Eiropas Savienība, "Pieaugušo izglītības centrā" Svētes ielā 33 pie speciālistes Astras Vanagas, kas notiek otrdienu un ceturtdienu vakaros no 18.00-20.00. Irīna Ķuse ir apņēmusies turpināt konsultēt iedzīvotājus gan valodas, gan arī Lavijas vēstures eksāmena jautājumos.

4 komentāri:

Veneranda teica...

Gribu piebilst,ka Irina bibliotēkai uzdāvināja grāmatas, kas noderēs mūsu lasītājiem,lai sagatavotos eksāmeniem. Ceru, ka janvāra vidū tās jau būs pieejamas gan lasītavā, gan abonementā, kad tiks veikts tehniskais un intelektuālai apstrādes process. Žēl, ka tik aizrautīgs cilvēks vairs nestrādā bibliotēkā, Naturalizācijas pārvalde ieguvusi vērtīgu kadru! To apliecināja arī šis pasākums. Noslēgumā mēs vienojāmies par nākotnes sadarbību, jo daudziem mūsu bibliotēkas lietotājiem naturalizācijas jautājumi ir aktuāli.

Anonīms teica...

Varbūt bibliotekāri var piepalīdzēt apgūt to valodu cittautiešiem?

Inga teica...

Dzīvē bieži vien notiek otrādi - cittautieši piepalīdz apgūt savu valodu bibliotekāriem.

Anonīms teica...

Jā, pilnībā piekrītu Ingai!!! Aiz laba prāta tikai retais cittautietis runā (vai mēģina mācīties runāt) latviski.