Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2007. gada 8. decembris

Kas bija aktuāli pirms 100 gadiem?

Pāris reižu mēs jau te pieminējām, ka bez maksas pieejami dažādu avīžu un žurnālu teksti. Taču ikviens interesents var ielūkoties arī senākos laikos drukātās avīzēs.
LNB uz šo brīdi ir sadigitalizējusi 100 dažādu nosaukumu laikrakstu pilnos tekstus, kas ir sakārtoti hronoloģiskā secībā šeit. Piemēram, te var atrast arī sešus Jelgavā izdotus laikrakstus laika posmā no 1905.gadam līdz 1946. gadam. Uzklikšķinot uz laikraksta nosaukumu, piemēram, uz Zemgales Balss, atveras sīks apraksts par šo izdevumu, savukārt lapas kreisajā pusē hronoloģiskā secībā ir sakārtoti gadi, kuros šis laikraksts ir izdots un, klikšķinot uz tiem, atveras laikraksta numuri, sakārtoti to iznākšanas secībā, uz kuriem uzkāpjot, atveras PDF formāta dokuments ar ieskanētām laikraksta lapām. Interesanti, ka 1924.gada Zemgales Balss ir drukāta vecajā drukā. Kam ir luste, var pamēģināt izburties cauri un papētīt, par kas tad bija aktuāls pirms 83 gadiem. Visvairāk man iepatikās sludinājumu lapas. Vai jūs zinājāt, ka Lielajā ielā 3 bija maiznīca un konditoreja, bet Lielajā ielā 15 - grāmatnīca? Sludinājumā izlasīju arī, ka jaunais krēms Helios ir labs līdzeklis pret vasaras raibumiem un visādiem ādas netīrumiem - pinnēm, pūtītēm u.c. Tūbiņas cena - 1 Ls. Jautri :)
LNB ir sadigitalizējusi arī citas vēsturiskas lietas, bet par to - kādu citu reizi :)

Nav komentāru: