Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2007. gada 11. decembris

Jelgavas Zinātniskās bibliotēkas jaunā lasītava

13.decembrī 10.30 Zinātniskajā bibliotēkā atklās jaunu lasītavu.
Pirms dažiem gadiem, lai bibliotēkā pašķirstītu jaunākos laikrakstus un žurnālus, palasītu „Sportu”, „Dienu” vai iepazītos ar vērtīgāko nozaru literatūru, lasītājam vajadzēja meklēt, kurā no trim lasītavām tas atrodams. Tagad kādreizējo trīs lasītavu vietā iekārtota viena, un šogad tā ieguvusi pilnīgi jaunu veidolu. Visu vasaru bibliotēkā cītīgi strādāja celtnieku brigāde - SIA „MKG Būve” Māra Gustiņa vadībā. Ierīkoja piekaramos griestus, vecās dienasgaismas lampas nomainīja ar mūsdienīgu apgaismojumu, izlīdzināja sienas un nokrāsoja gaišos toņos, ieklāja gaišas krāsas linoleju un veica citus darbus. Tika nomainīti logi un sakārtota apkures sistēma, uzstādīti jauni konvektori. Pašvaldība piešķīra līdzekļus arī jaunu mēbeļu un specializēto plauktu iegādei. Tagad lasītavā ir silti, gaiši un mājīgi. Ļoti liels atvieglojums lasītājiem ir tas, ka grāmatas izvietotas brīvpieejas plauktos, kur katrs var tās paņemt rokās, apskatīt, pašķirstīt un izvēlēties sev nepieciešamo. Pavisam lasītavas krājumā ir vairāk nekā 10 tūkstoši grāmatu jeb, pēc celtniecības normām, 150 plauktmetru.
Lasītavai tiek abonēti 135 nosaukumu laikraksti un žurnāli latviešu, krievu un angļu valodās. Tagad tie salikti vienuviet, labi pārredzamos plauktos.
Bibliotēkas jaunajā lasītavā īpaši iepriecināti jutīsies cilvēki ar pavājinātu redzi, jo ir pieejams specializēts datortehnikas komplekts ar vairākām ierīcēm. Tās ir palielināšanas iekārtas, lai tekstu varētu lasīt uz ekrāna lielākā formātā, dators ar interneta pieslēgumu un speciālām programmām. Tagad nebūs grūti salasīt pat miniatūrgrāmatas vai sevišķi smalkos burtus nelielu preču anotācijās. Šāda datortehnika un aprīkojums piegādāti Latvijas Neredzīgo bibliotēkai, tās filiālēm un 28 reģionu galvenajām bibliotēkām, t.sk. arī Jelgavas Zinātniskajai bibliotēkai. Paredzētas arī apmācības, lai vērtīgo tehniku varētu vispusīgi izmantot. Jaunās tehnikas un programmu piegāde bibliotēkām notiek vērienīga projekta ietvaros. Pagājušā gada novembrī Bila&Melindas Geitsu fonds informācijas tehnoloģiju attīstībai pašvaldību publiskajās bibliotēkās piešķīra 16,2 miljonus ASV dolāru. Projekts tiek īstenots kopā ar kompānijas Microsoft 7,9 miljonu dolāru lielo programmatūras ziedojumu un Latvijas valsts līdzfinansējumu, to īsteno valsts aģentūra „Kultūras informācijas sistēmas”.
Bibliotekāru darba vietas lasītavā aprīkotas ar moderniem datoriem, ir pieejams elektroniskais kopkatalogs, un konkrētas grāmatas atrašanās vietu var noskaidrot turpat pie bibliotekāra. Visu vajadzīgo iespējams nokopēt. Zinātniskās bibliotēkas lasītava kļuvusi par mūsdienīgu, gaišu un patīkamu vietu, kur var pilnvērtīgi strādāt ar bagātīgo informācijas klāstu.

Vivita Armanoviča, lasītāju apkalpošanas nodaļas vadītāja
Dagnija Avota, informācijas nodaļas vadītāja

3 komentāri:

Veneranda teica...

Priecājos par kolēģiem un jzb lasītājiem. Un arī par to,ka filiāles emuārs ir atzīts par vietu,kur nopublicēt šo ziņu, kas nav pieejama pat jzb aktualtātēs!:))

Anonīms teica...

Lasītava - pelēka, trūkst "dzvības".

Anonīms teica...

Lasītava - jauna, kontingents - tas pats vecais.