Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2007. gada 10. decembris

Blogošanai veltīta konference

Kamēr mēs te Latvijā domājam, blogot vai nē, un kam tas viss vajadzīgs, pasaulē bibliotekāri ne vien aktīvi izmanto bloga iespējas, bet arī organizē kongresus un konferences par šo tematiku. Nupat no Londonas konferences atgriezies Jānis Ziediņš, tādēļ ir vērts rūpīgi izlasīt viņa iespaidus par konferences norisi. Latvijā lieto nosaukumu- bibliotēka 2.0, pasaulē - web 2, bet visos gadījumos runa ir par blogiem, to attīstību un izmantošanu bibliotekārajā pasaulē. Tie visi pēc savas būtības ir sinonīmi. Man saistoša likās informācija par Yuo Tube uzmantošanu kā bibliotēku mārketinga rīku, tādēļ izpētīju arī fotoattēlā norādīto adresi http://www.dysartjones.com/. Tas ir Džeinas Disartas (Jone Dysart) blogs, kurā vērts izlasīt ikvienu rindu, tai pat laikā neaizmirstot 20 prezentāciju materiālus, ko viņa viena vai kopā ar kolēģiem demonstrējusi dažādās konferencēs. Tas sevišķi varētu interesēt profesionālus bibliotekārus un studentus.
Ir vērts izpētīt arī pašas konferences mājas lapu. Piemēram, uzspiežot
te uz konkrēto tematu, uzzinām īsu tā anotāciju, varam izlasīt referenta biogrāfiju, vairumā gadījumu apskatīt arī foto, reizēm ir pat viņa interneta adrese.
Ja ir vēlme apskatīt tikai kopējo konferences programmu, tad to var izdarīt šeit.
Konferences materiālus par brīvu saņēma tikai konferences dalībnieki, citi interesenti to var nopirkt par 115 mārciņām.

2 komentāri:

Jānis Ziediņš teica...

Mazliet palabošu.

Web 2.0 un Library 2.0 (Bibliotēka 2.0) nav viens un tas pats, pie tam, Web 2.0 nav tikai par blogiem, bet blogi ir _viens no_ rīkiem jeb instumentiem. Tās ir jaunas tīmekļa tehnoloģijas un iespējas, vērstas uz lietotājiem.

Web 2.0 - "In studying and/or promoting web-technology, the phrase Web 2.0 can refer to a perceived second generation of web-based communities and hosted services — such as social-networking sites, wikis, and folksonomies — which aim to facilitate creativity, collaboration, and sharing between users."

Bibliotēka 2.0 nav tikai blogi. Bibliotēka 2.0 faktiski ir jauns domāšanas veids par un ap bibliotēkām.

"Library 2.0 is a loosely defined model for a modernized form of library service that reflects a transition within the library world in the way that services are delivered to users."

Iesaku palasīt par šiem abiem terminiem Wikipedia.

Šis ieraksts arī varētu palīdzēt www.b20.lv/2007/05/14/elag-2007-tresa-diena/

Veneranda teica...

Zinu jau un arī piekrītu teiktajam,tomēr tas jaunajam domāšanas veidam kaut kā jāzpaužas. Nu un visvienkāršākais,kā to darīt, ir blogot un tādējādi mainīt gan bibliotēkas, gan sabiedrības stereotipus, tāpēc es akcentu liku uz to.:)) Ar kaut ko jāsāk taču:))) Blogot bibliotekāriem- gan ierindas, gan vadošajiem, pietiek saprašanas, bet par tehnloģisko pusi gan neesmu tik pārliecināta.))