Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2007. gada 13. oktobris

Zigmārs Liepiņš dāvina pasaulei savu mūziku

Bezmaksas e-resursu meklēšanā internetā es sevi vairs nevarētu saukt par iesācēju, taču šodien es piedzīvoju īstu šoku, labā nozīmē :) Izcilais latviešu komponists Zigmārs Liepiņš savā mājas lapā dāvā visiem savu mūziku pilnīgi bez maksas! Tur atrodama viņa komponētā mūzika estrādes dziesmām, animācijas un kino filmām, operas un teātra izrādēm, ir dabūjamas notis viņa mūzikai un koncertu video ieraksti. Īsta dārgumu lāde mūslaikos, kad viss ir par maksu! :)

Komponista mājas lapā apkopota viņa daiļrade sākot ar 1970.gadu un izpildītāju vidū ir tādi vārdi, kas komentārus neprasa – Nora Bumbiere, Aija Kukule, Viktors Lapčenoks, Imants Vanzovičs, Mirdza Zīvere, Margarita Vilcāne un daudzi citi, tai skaitā arī jaunās zvaigznes, piemēram, Liene Šomase.

Ko vēl bez klasiskās estrādes mūzikas var atrast? Piemēram, mūziku animācijas filmām Pasaciņa Mirdzas Zīveres izpildījumā (manas bērnības hīts - mazā sirmā kumeliņā jāj pa ceļu pasaciņa...) un Ness un Nesija, arī mūziku rokoperai Lāčplēsis (Igo Lāčplēša, Imants Vanzovičs Kangara, Maija Lūsena Laimdotas lomā, Māras Zālītes dziesmu teksti). Atcerēsimies kaut vai atmodas laikā ārkārtīgi populāro dziesmu Mazs bērniņš krustcelēs. Operas librets jeb dziesmu vārdi atrodami šeit. Ir arī mūzika operām Parīzes dievmātes katedrāle (Igo Kvazimodo lomā, Dita Kalniņa Esmeraldas lomā, Kaspara Dimitera vārdi) un No rozes un asinīm (stāsts par Turaidas Rozi, Kaspara Dimitera vārdi), mūzika kinofilmai Vajadzīga soliste un teātra izrādēm Emīls un Berlīnes zēni, Punktiņa un Antons, notis šobrīd aktuālajai muzikālajai drāmai Adata (te ir 4 dziesmas no Adatas, ieskaitot lielisko Dona Ja tu man esi) un vēl, un vēl – ak, es pat nevaru visu uzskaitīt – vienkārši izpētiet paši! :)

Kā to visu dabūt? Visi ieraksti ir sakārtoti pa gadu desmitiem, uz kuriem klikšķinot atveras ierakstu kategorijas – dziesmas, mūzika izrādēm u.c. Klikšķinot uz dziesmām, atveras saraksts, no kā izvēlies sev tīkamo. Mūzikas faili atrodas stabiņā Mp3, bet nošu mūziku var dabūt, klikšķinot uz pašas dziesmas nosaukuma. Lai tiktu pie notīm, vispirms ir jāielādē bezmaksas programmiņa SCORCH (spied uz download), kas ļaus notis redzēt, drukāt, un arī noglabāt cietajā diskā. Programmiņas ielādēšana ir vienkārša – jāiziet 3 soļi (angļu valodā viss pateikts priekšā) un kad viss būs būs ierakstījies tavā diskā – divreiz uz to uzklikšķini un izpildi visas prasītās darbības (pārsvarā tik klikšķini Next uz priekšu). Un tad – ver vaļā klavieru vāku un mācies spēlēt savus mīļākos gabalus! :)

Kā tas var būt, ka to visu var dabūt bez maksas? Lūk, ko raksta pats komponists:

Tā mūzika, ko es esmu uzrakstījis, ir devusi gandarījumu gan izpildītājiem, gan klausītājiem, gan man pašam. Tomēr, ja tā nav pierakstīta, tā izzūd. Un man žēl! Tādēļ, mana pārliecība ir tāda, ka mūzika, kas man ir bijusi, kā Dieva dāvana, lai kļūst brīvi pieejama jebkuram, kam tā interesē. Ikviens var brīvi rīkoties ar šo mūziku.

1 komentārs:

Anonīms teica...

Pasakaina dārgumu lāde! Noklausījos Lāčplēsi, tas arī tagad ir ļoti aktuāls. Tā vien liekas,ka Latvija atrodas krustcelēs arī šobrīd. Laba skaņas kvalitāte. Noras Bumbieres, Mirdzas Zīveres balss šarms atsauca jaunības dienu emocijas. Reizēm tiešām izdodas atrast internetā īstas pērles. Biju jau piemirsusi,cik daudzas dziesmas komponists sarakstījis. Paldies par tik cītīgu rakšanu interneta džungļos!:)