Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2007. gada 12. oktobris

Gāganu kari un citas pasakas :)

Atceros, kā bērnībā abi ar brāli rāvām cauri vienu pasaku pēc otras, tai skaitā latviešu tautas pasakas no Džūkstes pasaku krājuma. Tikai es nebiju iedomājusies, ka latviešiem to pasaku ir TIK daudz. Internetā atradu vietu, kur apkopotas pasakas un teikas, ko savākuši Anss Lerhis Puškaitis un P.Šmits.
Puškaiša pasakas pieejamas divos sējumos: 2.sējumā ir 54 pasakas, bet 3.sējuma 1.daļā – 28. Te gan uzreiz saku, ka šīs pasakas sakārtotas visai neparocīgi. Ekrāns ir sadalīts 3 daļās: pa kreisi krājumu numuri, augšā pasaku nosaukumi, uz kuriem klikšķinot pasakas teksts parādās ekrāna apakšējā daļā. Tiesa, ar peli šo ekrānu proporciju var mainīt, rullējot sadalošo joslu uz augšu vai leju.
Šmita pasakas un teikas ir sakartotas pa tēmām
, piemēram, zvēru pasakas, burvību pasakas, joku pasakas, teikas utt. – kopā 15 nodaļās. Savukārt katrā nodaļā pasakas un teikas ir sakārotas pa apakšnodaļām, piemēram, teikām ir apakšnodaļas par pasaules un cilvēka radīšanu, tautu izcelšanos, putniem, dzīvniekiem, burvjiem, velniem un citiem pasaku tēliem, upēm, ezeriem, vēsturiskiem notikumiem, kā arī atsevišķas teikas par Jelgavas, Rīgas u.c. pilsētu apriņķiem. Par Jelgavas apriņķi ir desmit teikas un viena no tām stāsta par Jelgavas nogrimšanu un Jelgavas vārda izcelšanos! :) Pasaku un teiku šeit ir ļoti daudz, jo katrai ir vairākas variācijas, piemēram, pasakai par Ķēniņa meitu zārkā ir 24 variācijas.
Nu, bet ja kāds grib palasīt par to, kā pasakas vispār ir cēlušās, kā tās tika vāktas un kāda ir to vēsture, tad var palasīties šeit
. Iekārtojamies ērtāk un raujam cauri! :)

2 komentāri:

Anonīms teica...

Nu, vāks, mūsu senči zārkā apgrieztos, ja zinātu, kādā modernā veidolā tagad "jāj pa ceļu pasaciņa"!:)

Anonīms teica...

jā, nākamajā rakstā viņa jāj mp3 formātā :)