Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2007. gada 14. oktobris

Bibliotēka - ceļvedis informācijas pasaulē

Bibliotekāru konferencē piedalījās daudzi slaveni cilvēki: ārzemju profesori no Lielbritānijas, Dānijas, Itālijas, kā arī pašmāju doktori un profesionāli bibliotekāri un studenti, pavisam 130 cilvēki. Kultūras ministre H.Demakova konferences atklāšanā uzsvēra, ka bibliotēka ir ceļvedis informācijas pasaulē un ka bez profesionāla bibliotekāra nevarēs iztikt arī turpmāk. Ministre izteica cerību, ka līdz ar Gaismas pils uzcelšanu bibliotekāra profesija būs viena no prestižākajām. Arī LU rektors M.Auziņš bija pārliecināts, ka profesionāls bibliotekāra atbalsts būs vienmēr nepieciešams, ka bibliotēkas ir būtiski mainījušās līdz ar jauno tehnoloģiju attīstību. Konferencē bija daudz ļoti vērtīgu uzstāšanos. Man sevišķi patika bibliotekāru kalves vadītājas B.Holmas ziņojums par Informācijas un bibliotēku studiju nodaļas attīstību 60 gadu laikā, dekānes I.Brikšes lekcija par informācijas vidi Latvijā un J.Dreimanes uzstāšanās par funkcionālo analfabētismu. Daudz tika runāts par nepieciešamību bibliotēkām izveidot informācijas kanālu sabiedrības informēšanā, izmantojot bibliotēkas 2.0 tehnoloģijas jeb blogus/emuārus. Vairākkārt tika uzsvērts, ka mūsdienu bibliotekāru apmācība atbilst pasaules un Eiropas standartiem.
Īsti nesapratu LNB direktora A.Vilka uzbraucienu par Eiropas digitālas bibliotēkas projektu studiju procesā. Kafijas pauzē viņam pajautāju, kāpēc šī projekta oficiālajā lapā var iepazīties ar informāciju 15 valstu valodās, bet tikai latviešu valodā ne. Saņēmu savādu atbildi: man ir izdruka. Būtu jauki, ja to, ko zina LNB direktors, zinātu arī Latvijas sabiedrība:) Par Eiropas digitālo bibliotēku emuārā jau rakstījām. Vairākkārt pārbaudīju - nu nevar neko izlasīt latviešu valodā. Vai tā būtu slepena informācija Latvijas sabiedrībai? Tas mani tiešām ieintriģēja. Nolēmu izpētīt LNB mājas lapu. Atklāju, ka eksistē gan jaunā, gan vecā LNB mājas lapa, taču diemžēl nevienā neatradu informāciju par Eiropas digitālās bibliotēkas projektu un LNB līdzdalību tajā. Reizēm liekas, ka LNB nemaz nav tik vadoša valsts bibliotēka:)

Konferencē iegūtās zināšanas, informācija un emocijas noteikti atspoguļosies emuāra slejās. Ne mazāk vērtīga bija arī tikšanās ar kolēģiem un aizkulišu sarunas par aktuāliem bibliotekārās dzīves notikumiem. Paldies konferences organizatoriem par saturīgo profesionālo saietu. Veiksmi un izturību nākamajos 60 gados!:)

Nav komentāru: