Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2007. gada 19. augusts

Dzīvojamo māju apsaimniekošana

Sakarā ar publikācijām visos Jelgavas mēdijos, tai skaitā Zemgales ziņu portālā un Jelgavas domes mājas lapā par jelgavnieku daudzdzīvokļu māju apsaimniekošanas problēmām bibliotēkas lietotāji vēlējās uzzināt ko vairāk par savām tiesībām un pienākumiem.

Bibliotēkā grāmatu par šo jautājumu ir maz, taču internetā ir milzīgs informācijas masīvs. Bibliotēka noskaidroja sekojošo:

1. Iegādājoties dzīvokli daudzdzīvokļu mājā, īpašnieks to uztur un apsaimnieko pēc saviem ieskatiem un par saviem personīgiem līdzekļiem. Taču viņam pieder arī daļa no mājas kopīpašuma: koplietošanas telpas (kāpnes, bēniņi, pagrabs, mājas fasāde, jumts), inženiertehniskās komunikācijas (ūdensvads, kanalizācija, apkures sistēma) un mājai piesaistītais zemes gabals. Šis kopīpašums ir jāuztur pienācīgā stāvoklī visiem īpašniekiem kopā neatkarīgi no mājas apsaimniekotāja izvēles. Kopīpašuma uzturēšanu dzīvokļu īpašnieki veic par tā saukto īres naudu.

2.Dzīvokļa īpašniekam jāsedz visi nepieciešamie izdevumi, kas saistīti ar dzīvojamās mājas, tās komunikāciju un iekārtu, uzturēšanu, ekspluatāciju un remontu, kā arī zemes gabala uzturēšanu proporcionāli sava dzīvokļa lielumam. Šis dzīvokļa īpašnieka pienākums likumdošanā ir paredzēts neatkarīgi no tā vai viņš ir vai nav iestājies biedrībā, kā arī vai ir, vai nav noslēdzis ar citiem dzīvokļu īpašniekiem attiecīgu līgumu.

3.Mājas kopīpašumu var apsaimniekot: paši, NĪP, fiziska persona, juridiska persona.

4. Lēmumu par apsaimniekotāja izvēli pieņem dzīvokļu īpašnieku kopsapulce ar balsu vairākumu. Tomēr neatkarīgi no apsaimniekotāja izvēles, kopīpašuma uzturēšanai nepieciešami līdzekļi.

5. Iesakām izpētīt šo shēmu, lai izprastu, kādas darbības jāveic un kādi dokumenti nepieciešami mājas kopīpašuma apsaimniekošanai. Vienkārši un skaidri norādītas darbības un nepieciešamie dokumenti un publicēti to paraugi šeit: Liepājas portāls, Centrālā Dzīvojamo māju privatizācijas komisija un Rīgas mājoklis. Visus parauga dokumentus: līgumus, statūtus, protokolus, iesniegumus pašvaldībai var pielāgot savas mājas vajadzībām un izdrukāt.


Nav komentāru: