Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2009. gada 5. septembris

Iesaku izlasīt septembra Veselību

Iesaku izlasīt septembra "Veselībā" Gunitas Nagles rakstu "Burciņas, pildītas ar vasaru un... pārtikas piedevām" (28.-31.lpp.) un tu uzzināsi pārsteidzošas lietas, kas ļaus tev izvairīties no veselības problēmām.
Piemēram, pārdozējot glutamīnskābi (E-620), var sākt tirpt rokas, palikt nejtīgs kakls un rasties reiboņi,
UN "Nogalina nervu šūnas, izraisot Hantingtona, Pārkinsona un Alcheimera slimības"
Šo vielu plaši izmanto, jo tā pastiprina pārtikas produktam piemītošo garšu un/vai smaržu; pagarina pārtikas produkta saglabāšanās laiku, aizsargājot to no oksidācijas izraisītās bojāšanās; maina vai regulē pārtikas produkta skābumu vai bāziskumu.

Bet mūsdienu cilvēki kļūst arvien alerģiskāki un slimāki, jo arvien vairāk ir "slimāka" pārtika. Lai mazinātu kaitējumu savai veselībai, nepieciešams
iepazīt vismaz viskaitīgāko e-vielu ietekmi un izplatību produktos. Rakstā tie minēti, bet visplašāk, protams, portālā, e-vielas , kas ir labs padomdevējs, jo te skaidro ietekmi, norāda produktus un krāsu apzīmējumus:
zaļā- lieto droši, dzeltenā- lieto apdomīgi, sarkanā- negatīva ietekme,
pelēkā- nezināma ietekme.
Portālā var atrast e-vielas pēc koda, alfabēta burta un izmantojot meklešanas logu.

Vērts apskatīt sadaļu ietekme uz organismu. Jau agrāk esmu rakstījusi pa e-vielu portālu

3 komentāri:

Anonīms teica...

Paldies, noderīgs rakstiņš!
P.S. Riktīgi sapurinajāt un samudinājāt palasīt septembra "Veselību"! ;)

veneranda teica...

Pārbaudīju trīs savus mīļākos saldējumus. Visvairāk E-vielu ir jogurta saldējumam- 10,pārējiem pa piecām. Dažas e-vielas nekaitīgas,bet pārējās slikti ietekmē kuņģi un zarnas, var sāpēt vēders un mocīt gāzes.

Anonīms teica...

Tad jau laikam prātīgāk būtu vispār atteikties no saldējuma.:)