Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2008. gada 23. janvāris

Māja, motosports, izdzīvošanas ABC

Bibliotēka papildinājusi savus krājumus ar interesantu uzziņu literatūru. Neliels ieskats dažās no tām. Interesanta ir enciklopēdija par dzīvokli un savrupmāju Latvijā, kas tā arī saucas Māja. Arhitekts Jānis Lejnieks priekšvārdā raksta:
"Ēkas pārdzīvo cilvēkus. Tikai retajam ir paveicies dzīvot mājās, kuras arhitekts radījis tieši viņiem. Biežāk mēs ievācamies mājā vai dzīvoklī, kuru nepieciešams pārveidot atbilstoši mūsu vēlmēm un vajadzībām. Mēs zinām, kāds izskatās mūsu draugu mājoklis, bet gribētos uzzināt vairāk par to, kā senāk dzīvoja Rīgā un citās lielās un mazās pilsētās. Kur meklējami Latvijas pilsētnieka mājokļa aizsākumi un kas tajā ir latvisks – par to šajā grāmatā."

Krāšņi ilustrētā enciklopēdija ir aizraujoša lasāmviela gan ierindas lasītājam, gan uzziņu meklēšanai par ekoloģisko un ezotērisko mājokli, par rindu mājām, par Pierīgas ciematiem, par villām un savrupmājām, par veco fabriku un bēniņu renosansi. Te var uzzināt arī par blokmājām, paneļu ēkām, komunālajiem dzīvokļiem, par koka Rīgu, viduslaiku ēkām, par zirgu staļļiem un Mežaparka villām, par jūgenststila īres namiem utt. Ir arī terminu vārdnīca un izmantotās literatūras saraksts.

Savukārt sporta cienītāji droši vien novērtēs no angļu valodas tulkoto ilustrēto enciklopēdiju Motosports. Tajā var uzzināt par motosporta klasēm, tehniku un tehnoloģijām, par trasēm un sacīkstēm, arī par sacīkšu biznesu, sacīkšu leģendām, par komandām un mašīnām. Uzziņās doti dati par pirmās formulas pasaules čempioniem, Nascar čempioniem, pasaules rallija čempionātu, formulu 3000, pasaules superbaiku čempioniem un citi. Tā ka noderēs gan krutstvārdu mīklu minētājiem, gan īsteniem motosporta faniem.

Ikvienam autobraucējam vajadzētu izlasīt Izdzīvošanas ABC autobraucējiem, ko 2008.gadā izdevusi Jumava. Te populāri aprakstīti tipiskākie negadījumi un sniegti padomi, kā prognozēt sadursmi un kā laikus no tās izvairīties. Grāmatas autors Atis Vansovičs uzsver:

"Izdevumā centīšos parādīt tipiskākās vadītāju kļūdas, ko esmu novērojis, ļaujot lasītājam izprast kļūdainās rīcības iespējamās sekas, tādējādi nākotnē sevi sagatavojot atbilstošai rīcībai kritiskā situācijā. Bieži vien ir tā, ka cilvēks veic kādu darbību un pats nemaz neaizdomājas, kāda bīstamība veidojas viņa rīcības rezultātā, līdz ar to nav gatavs reaģēt uz attiecīgo izveidojušos problēmu. Tomēr, ja kādreiz par šo situāciju ir lasīts grāmatā, tas noguļas kaut kur zemapziņā un var palīdzēt pieņemt pareizu lēmumu kritiskā situācijā vai novērst potenciālu bīstamību. Man mērķis nav kādu mācīt. Es aprasktīšu negadījumu norises, bīstamības, situāciju attīstības modeļus, taču – katram pašam atliek izvērtēt, vai šī informācija ir viņam noderīga."

Nav komentāru: