Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2007. gada 15. decembris

Kā pelnīt lielu naudu

Ziemsvētku un Jaunā gada gaidās pārdomājam savu dzīvi. Un bieži solāmies sākt jaunu dzīvi. Vēlamies izdarīt ko lielu, veiksmīgu, ienesīgu. Iespējams tieši jums noderēs grāmata Kā pelnīt lielu naudu mazā biznesā, ko sarakstījis amerikānis Džerijs Dž. Fokss, kas stāsta par likumiem, kas jāzina ikvienam maza uzņēmuma īpašniekam. ASV mazie uzņēmumi ir vismaz 25 miljoni. Tie ir uzņēmumi, kuros strādā mazāk par 500 darbiniekiem. Droši vien uz šī fona, būtu interesanti uzzināt, vai ir un cik daudz - lielie uzņēmumi Latvijā:)

Grāmata var kalpot kā ceļrādis, ar ko sākt, kam pievērst uzmanību, kā tad tikt pie lielās naudas. Ierosmei nelieli izvilkumi no grāmatas:

„Jūsu labākais ieguldījums allaž esat jūs pats. Tāpēc nodibināt savu uzņēmumu nekad nav par vēlu. Rejs Kroks nodibināja McDonald’s, kad viņam bija vairāk nekā piecdesmit gadu. Pulkvedis Sonderss nodibināja KFC jeb Kentucky Fried Chicken, kad viņam bija pāri par sešdesmit. Jūs nevarat būt par jaunu, lai dibinātu savu uzņēmumu. Maikls Dells nodibināja savu datorfirmu, mācīdamies koledžā. Tāpat jums nav vajadzīgs maģistra grāds uzņēmējdarbības vadīšanā. Miljoniem uzņēmēju nav beiguši koledžu. Bils Geitss izstājās no koledžas, lai nodibinātu Microsoft. Jums nav jābūt vīrietim, lai vadītu savu uzņēmumu. Četrdesmit astoņi procenti visu jauno uzņēmumu dibinātāju ir sievietes. Jums nevajag vēl daudz kā cita, lai nodibinātu savu uzņēmumu... bet vienu gan jums vajag. Jums vajag klientu. Ejiet un sameklējiet šo klientu!”

„Mazā uzņēmuma īpašnieka veiksmes plāns

Lai uzsāktu uzņēmējdarbību un gūtu sekmes, jums ir jāizdara, lūk, kas.
1.Jāuzraksta vienu lappusi garš, pilnīgi skaidrs savas idejas izklāsts un pamatojums, kāpēc jūsu uzņēmums būs veiksmīgs. Šis apraksts jums jānolasa vairākiem cilvēkiem vecumā no piecpadsmit līdz astoņdesmit pieciem gadiem. Ja viņi to sapratīs, jūs esat trāpījis mērķī. (Sk. XLIV nodaļu, tajā dots projekta izklāsta paraugs.)
2.Jābūt pārliecinātam, ka jūsu uzņēmumam ir – vai būs- klienti.
3.Jāaprēķina uzņēmuma rentabilitāte. (Sk.XLV un XLVI nodaļu.)
4.Jāaplēš noieta tirgus lielums. (Sk.XLVII nodaļu.)
5.Jāspēj pamatot, kāpēc klienti vēlēsies iegādāties jūsu produktus vai pakalpojumus un kā jūs spēsiet gūt minimālo peļņu, kas nepieciešama, lai uzņēmums būtu veiksmīgs.
6.Jāzina, kā jūs atradīsiet, pievilināsiet, iegūsiet un paturēsiet klientus.
7.Jāparēķina, cik daudz naudas jums vajadzēs, lai nodibinātu uzņēmumu vai turpinātu iesākto uzņēmējdarbību.
8.Jāspēj pārliecināt kādu aizdevējiestādi, lai tā piešķir jums nepieciešamo naudas summu.
9.Jāzina, kādas īpašības atšķir jūsu produktu vai pakalpojumu no citiem līdzīgiem produktiem vai pakalpojumiem, un jānosaka pārdošanas cena atbilstoši šīm īpašībām (nevis atbilstoši ražošanas izmaksām).
10.Jāzina, kā jūs nodrošināsiet klientus ar savu produktu vai pakalpojumu vai kā jūs to piegādāsiet.
11.Jāzina, kādi darbinieki jums būs- ja vien vispār būs- nepieciešami un kur jūs tos meklēsiet.
12.Jāzina jūsu uzņēmuma potenciālā atrašanās vieta.
13.Jāizdomā labs nosaukums savam uzņēmumam.
14.Jāsajož josta, jāizvelk zobens no maksts un līksmu prātu jādodas uz priekšu- uz tirgus laukumu.
15.Un – tas ir svarīgāk par visu- jums jābūt savas firmas lietusvīram (sk.IX nodaļu) vai arī jāvēlas par tādu kļūt. Jums jāsāk pārdot un tādā pašā garā arī jāturpina!”

„Praktizējiet 60-30-10 likumu

Mazo uzņēmumu īpašniekiem savu darbalauku vajadzētu sadalīt atsevišķos blokos, atvēlot tiem attiecīgi 60%, 30% un 10% laika. Lūk, četri vērā ņemami 60-30-10 likuma izmantojuma piemēri.

1.Uzņēmuma vadīšana. 60% sava darbalaika pavadiet, pētot noieta tirgu un pārdodot; 30% - ražojot vai piegādājot produktus un pakalpojumus; 10% - vadot un pārvaldot. Tātad- pētiet tirgu, ražojiet, pārvaldiet... tieši šādā secībā!
2.Pārdošana. 60% laika pavadiet, noturot un aprūpējot klientus; 30% - gādājot par to, lai īsā laikā iegūtu ienesīgus klientus; 10%- lai ilgākā laikā iegūtu ienesīgus klientus. Tātad, ja jūs 60% kopējā darbalaika veltāt tirgus pētīšanai un preču pārdošanai un 60% pārdošanas laika – tam, lai noturētu un apkalpotu esošos klientus, tad 36%sava darbalaika (60% reizināti ar 60%) pavadīsiet, sūtot e-pasta ziņas, rakstot vēstules un sazinoties ar klientiem, kuri liek džinkstēt jūsu kases aparāta zvaniņam. Tas nozīmē, ka darba nedēļā, kas mazā uzņēmuma īpašniekam ilgst vismaz 60 stundu, 36% laika jeb 22 stundas jūs rūpēsieties par klientu apkalpošanu.
3.Mācības. 60% mācību laika veltiet tam, lai uzlabotu savus vai savas firmas sasniegumus; 30% - lai iepazītos ar jauniem jēdzieniem; 10% - lai nostiprinātu biznesa vājākos aspektus. Tajās dienās, kad strādājat kopā ar kādu padoto vai padotajiem, jums vajadzētu pavadīt piecpadsmit minūtes, praktiski vai teorētiski mācot šos cilvēkus. Ja savā firmā esat vienīgais darbinieks, pavadiet katru dienu piecpadsmit minūtes, pilnīgojot savas zināšanas. Piecpadsmit minūtes katru dienu ir apmēram 400 stundu gadā. Ja jūs 60% jeb 240 stundas mācību laika veltāt tam, lai izkoptu un pilnīgotu savas spējas, attīstītu priekšrocības tirgū, tad šis ieguldījums mācībās jums atmaksāsies ar uzviju.
4. Personāla izaugsme. 60% laika, ko pavadāt kopā ar personālu, veltiet „superzvaigznēm”; 30% - daudzsološiem darbiniekiem, kuriem ir lielas izaugsmes iespējas; 10% - viduvējiem darbiniekiem. Neesiet demokrātisks un neziedojiet visiem vienādu daudzumu laika. Ziedojiet laiku veiksminiekiem.
Ieguldiet savu laiku tāpat, kā jūs ieguldītu naudu. Galvenais nosacījums ir nezaudēt. Tātad jums jāiegulda laiks klientu apkalpošanā, lai nezaudētu viņus. Ja jums būtu izvēle, jūs taču ieguldītu naudu plaukstošā uzņēmumā, kurā cilvēki prot strādāt, nevis tajā, kas tikko velk dzīvību. Tāpēc arī savu laiku ieguldiet „superzvaigznēs” un daudzsološos darbiniekos. Ieguldiet uzlabojumos. 60-30-10 likums ir iedarbīga resursu sadales sistēma. Izmantojiet to!”

Nu re, nav nemaz tik grūti, ja ir sava ideja un pārliecība par tās dzīvotspēju. Viss mūsu rokās, ja vien to gribam, protams.:) Grāmata bibliotēkā gaida tevi.

1 komentārs:

Anonīms teica...

Paldies!! Labs!

Ja vēl iedotu linku lai lejuplādētu grāmatu... :) Veikalā 5,- ls maksā.

tulde@inbox.lv