Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2007. gada 18. decembris

Dažas idejas Ziemassvētku noskaņai

Šim vakaram spožākās zvaigznes,
Šim vakaram
baltākais sniegs,
Lai spožāks par svecītēm eglēs
Deg sirdīs cerību

prieks!

(K. Apškrūma)

Ieskatoties grāmatās „No sirds uz sirdi” un „Ieklausoties brīnumā” atradīsiet dažādu autoru dzejoļus par Ziemassvētkiem un veltījumus Jaunajam gadam. Šīs mums ir pašas jaunākās, bet , protams, ka ir arī citas grāmatas kurās atrast jaukus un mīļus novēlējumus saviem tuvajiem cilvēkiem.

Ja gribat svētku galdam pagatavot ko īpašu, noder laba recepšu grāmata.
Es nopirku svaigus nēģus un vairs neatcerējos, kāds tad bija tas gatavošanas process, tad man lieti noderēja Ņ. Masiļūnes grāmata „Latviešu nacionālie ēdieni’’.
Mums bibliotēkā ir īpaša grāmata „Ziemassvētki” ar skaistām ilustrācijām un kārdinošām receptēm, piem. Ziemassvētku zoss, piparkūkas.

Nirnbergas piparkūkas

Piparkūkas ir vieni no vecākajiem un iecienītākajiem Ziemassvētku cepumiem. Pirms 400 gadiem tās bija retākās un dārgākās konditorejas preces, jo vērtīgās garšvielas no tālienes šurp tika atgādātas ar lielām pūlēm. Pazīstamākā piparkūku recepte bija un ir sastopama Nirnbergā, kas ir slavena tālu ārpus Vācijas robežām ar medu, medus raušiem un savu Ziemassvētku tirgu.
150 g medus, 50 g cukura, 2 ēdamk. ūdens, 50 g sviesta, 1 olas dzeltenums, ½ citrona miziņa, 1 ēdamk. kakao, 1 tējk. Kanēļa, pa 1 naža galam samaltu krustnagliņu un kardamona, 250 g miltu, 2 tējk. cepamā pulvera, 150 g samaltu mandeļu vai lazdu riekstu, pa 50 g sakapātu sukāžu un rozīņu.
Glazūrai: 125 g izsijāta pūdercukura, 1 olas baltums.

Uz vidējas liesmas katliņā lēnām izkausē medu, sviestu, cukuru, pievienojot ūdeni. Pēc tam liek bļodā un atdzesē. Remdenai masai pievieno olu dzeltenumus, citrona miziņas rīvējumu, kakao, garšvielas un 2/3 miltu, kas sajaukti ar cepamo pulveri. Tad iemaisa mandeles vai riekstus, rozīnes un sukādes, kā arī atlikušos miltus. Uz miltiem apkaisīta mīklas dēļa samīca viendabīgu mīklu, izveltnē pirksta biezumā un izspiež apaļas vai stūrainas formas cepumus. Tos liek uz ietaukotas cepamās plāts un cep sakarsētā cepeškrāsnī 180 C temperatūrā apmēram 20 min. Beigās samaisa pūdercukuru ar olas baltumu un dažiem pilieniem ūdens un plāni pārziež piparkūkām.

Lai labi garšo!

1 komentārs:

Inga teica...

Ziemassvētku pantiņus var atrast arī lapā: http://www.tvnet.lv/izklaide/fun/zsvetku_pantinsh