Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2007. gada 3. novembris

Psihotriki, blefošana, manipulācijas

Psihotriki, blefošana, manipulācijas mūsdienās ir ierasta prakse politikā, masu mēdijos un komercijā. To apliecina arī tādi spārnotie teicieni kā: nu kā var nesolīt, es esmu garants. Arvien grūtāk atšķirt īstenību no shēmām un uzspiestām jūtām un domām. Valdis Zāle pirms desmit gadiem izdotajā grāmatā „Psihotriki, blefošana, manipulācijas” raksturo svarīgākās pazīmes, min konkrētus gadījumus un iesaka pretošanās paņēmienus. Varbūt šie trīs citāti pamudinās sameklēt bibliotēkās šo nelielo, bet domu ietilpīgo grāmatiņu un izstudēt pavisam nopietni.

"Masu informācijas līdzekļi (MIL) ir sevišķs logs uz pasauli. Pat tad, ja tajos strādātu tikai godīgi ļaudis, šis logs tomēr nebūtu atvērts līdz galam, jo objektīvi uztvert pasauli nav iespējams. Lasītāju, teleskatītāju un radioklausītāju apzināta maldināšana MIL ir izplatīta parādība. Šo blefošanu veic ekonomiskos un politiskos nolūkos, lai dividendes iegūtu kā pasūtītājs, tā arī izpildītājs.” 66.lpp.

„Manipulāciju princips MIL ietver sevī palmēšanu – informācijas pārvaldīšanu (izvēli), pasēšanu – lasītāju (skatītāju, klausītāju) maldināšanu un viņu sagatavošanu melīgas informācijas uzņemšanai ar pusblefa paņēmienu, kā arī šantažēšanu ar faktu jaukšanu un viltošanu” (73.lpp.)

„Cilvēkos kā reakcija uz dzīves grūtībām ieprogrammēta pašmaldīšanās un ilūzijas mītu radīšanai. Tajā pašā laikā politiķi, to zinot, transformē savas programmas un uzstāšanās MIL attiecīgā virzienā. Zināmā mērā paši cilvēki jau gatavi, lai tos māna, un politiķi tiem tikai palīdz kļūt par apmānītiem. Tautas masās briest spriegums, kuram periodiski jāļauj izlādēties. Tādēļ veikli tiek organizētas kampaņas pret kaut ko.” (89.-90.lpp.)

1 komentārs:

Anonīms teica...

starp citu, mūsdienās ļoti aktuāla lieta :)