Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2007. gada 28. novembris

Pārpublicē, taču korekti:)

Ja esi uzrakstījis kaut ko savā blogā, ceri, ka to izlasīs vēl kāds. Taču, kādus līkločus rakstiņš izies, nevar iepriekš zināt. Vakar atklāju, ka kopš septembra mana bloga ziņas regulāri parādās Kultūra 2.0 . No sākuma man tas nepatika. Taču, kad tā brīdi padomāju, nu it kā nekas slikts jau nav noticis. Pamatdoma jau nav slikta- vienkopus atrodas informācija, kas var interesēt arhīvu, muzeju un bibliotēku darbiniekus un apmeklētājus. Tomēr īsti kulturāli tas nebija līdz šodienai, jo nebija norādes, kas rakstījis un no kura bloga pārkopēts, taču, uzklikšķinot uz raksta nosaukumu, nokļūsti īstajā adresē. Taču šodien redzu, ka tiek norādīts arī avots,no kura pārpublicēts. Nu paldies par to.

Pārlielupes bibliotēkas bloga saturs no tā pirmās dienas tiek atspoguļots http://www.nekur.lv/, kurā ir 523 avoti un informāciju var meklēt pēc atslēgvārda. Taču te korekti tiek norādīts gan, kas raksta, gan bloga nosaukums, un tas veicina bloga atpazīstamību. Augustā un septembrī emuāra saturu pārpublicēja arī www.svaigs.lv, bet tagad tas mainījis profilu, un bibliotēkas nav to interešu lokā. Samērā daudz Jāņa Ziediņa blogs http://www.b20.lv/ atsaucies uz Pārlielupes bibliotēkas bloga attīstību, tādējādi pievēršot tam uzmanību. Esmu lasījusi arī citu blogu atsauces, taču kopumā jāsaka, ka nav iespējams izsekot, kas īsti notiek interneta vidē, kas ko teicis, atsaucies,citējis, izmantojis copy paste metodi. Varbūt ir vēl kāds avots, par kuru pagaidām neko nezinu. Nu, lai apkopo, taču pēc iespējas korektāk, labi?:) Savukārt tiem, ka vēlas mūsu izveidotos grāmatu aprakstus pievienot saviem elektroniskajiem katalogiem kā recenzijas- dariet to, pret to man nav iebildumu. Interneta ziņas dažādi ceļo apkārt. Galvenais, ka tās nonāk pie sava lasītāja:)

5 komentāri:

Jānis Ziediņš teica...

Pārmetums nevietā.

Kultūra 2.0 ir mans projekts, kas vēl ir testa stadijā.

Anonīms teica...

Tad jau labi, taču piebilde par testa variantu vakar nebija,kā arī norādes. Interneta vide dinamiski mainās, par to priecājos:))

Maija teica...

wow, Jānim daudz projektu! Piekrītu par to interneta vidi - tikko nošķaudies, jau otrā pasaules malā viss dzirdams. Arī tad, ja tas bija tikai testa variants...

Anonīms teica...

pastāv iespēja uzlikt kopēšanas aizliegumu, tad arī neviens neko , nekad, nekur...:)

Veneranda teica...

Nav runa par aizliegšanu, bet tikai par atsauci!:)) Viss,kas blogā publicēts, pieejams ikvienam,kas to vēlas izmantot. Tā la lasiet, kopējiet utt., taču atcerieties, ka jāievēro autortiesības- jāatsaucas uz autoru un avotu. Ja pilnībā tiek pārkopēti teksti, grupējot kādas nozaru kopas, pavisam normāli būtu, ja par to informētu arī avotu radītājus,ideālā gadījumā- pajautātu, vai piekrītam tādam projektam:))