Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2007. gada 4. novembris

Mēs esam samaksājuši, lai jūs varētu bez maksas izmantot

Jeb kā divas mazas latvju pupas ceļoja uz Angliju :) 2.stāsts.

Mēs esam samaksājuši, lai jūs varētu bez maksas izmantot – tā uzsver kāda maza publiskā bibliotēka Londonā, kas atrodas netālu no Šerloka Holmsa muzeja. Uz šo bibliotēku devāmies mūsu Londonas brauciena pirmajā vakarā, lai redzētu, kas tad vienkāršā bibliotēkā par nodokļu maksātāju naudu ir pieejams vietējiem londoniešiem, un kas šajā bibliotēkā ir savādāk, nekā pie mums, Latvijā.

Pēc nelielas pamaldīšanās trijās priedēs (mūsu draudziņš vadātājs bija savos uzdevuma augstumos) atradām ieeju Marylebone bibliotēkā. Skaidrs, kāpēc nevarējām to atrast uzreiz – bibliotēkā notiek vērienīgs remonts un modernizācija, tāpēc pagaidu ieeja ir no šķērsielas. Bija jau septiņi vakarā, bet tā kā bibliotēka ir atvērta līdz astoņiem – mums vēl bija gana laika, lai visu izpētītu. Remonta dēļ pilnīgu iespaidu diez vai varēja gūt, tomēr paguvām daudz ko ievērot. Pirmais, kas krita acīs – bibliotēkā šajā darbdienas vakarā bija ļoti daudz apmeklētāju. Abos stāvos katrā pa vairākiem desmitiem, un daudz arī darbinieku – vismaz 10 redzējām, no kuriem vismaz 3-4 bija vīrieši, turklāt jauni puiši :)

Lasītavā redzējām daudz datoru, galdiņu, mājīgu lasīšanas stūrīšu un plauktu ar grāmatām un žurnāliem. Plaukti noformēti ikvienam saprotamā veidā, pēc tēmām, piemēram, bizness, māksla utt, bet sīkākas norādes par grāmatu klasifikāciju redzamas tikai uz grāmatu muguriņām. Žurnāliem bija arī uzlīmes ar norādi, kad tas pienācis un cik ilgi arhīvā uzglabā vecos numurus (6, 12 mēneši utt.).

Savukārt abonementā, kur visu izsniedz uz mājām, redzējām lielus plauktus ar mūziku CD diskos un filmām DVD diskos. Jaunākie ir par maksu, vecākie – laikam jau bez maksas. Paturēju rokās savu mīļāko filmu vāciņus un nopūtos. Tāpat arī redzēju audiogrāmatas. Atsevišķā nišā bija iekārtots bērnu stūrītis, kuru iezīmēja jautrs, krāsains paklājs. Redzot visu to jaukumu, gribējās sabildēt, taču, aprunājoties ar personālu, uzzinājām, ka fotografēt nedrīkst, un nelīdzēja nekāda lūgšanās un skaidrojumi. Izrādās, var tikt pārkāptas autortiesības, un uz to angļi skatās ļoti strikti. Nu neko darīt, baudījām bibliotēkas jaukumus ar acīm, bet šim rakstam fotogrāfijas paņēmām no bibliotēkas mājas lapas, kas izliktas publiski. Lieki piebilst, ka visur bija izlikti elektroniskie vārti bibliotēkas krājumu aizsardzībai. Nekur neredzējām ģērbtuves – visi nāk iekšā ar virsdrēbēm un somām. Pārsteigumu radīja arī tāda telpa, kā, khm, tualetes, jo tur bija duša!

Pēc ekskursijas, paņēmušas informatīvās lapiņas par bibliotēkas pakalpojumiem, devāmies atpakaļ uz viesnīcu. Pēcāk internetā sīkāk izpētījām, kādus pakalpojumus piedāvā šī bibliotēka. Eksperimenta pēc iegāju viņu elektroniskajā katalogā un ievadīju vārdus Harijs Poters. Atvērās vesels saraksts ar grāmatām, mūziku, filmām un datorspēlēm par Hariju Poteru. Katrai grāmatai ir redzams vāka attēls un ir dota īsa anotācija. Tāpat var redzēt, vai grāmata atrodas uz vietas un cik ilgi jāgaida, ja tā ir paņemta. Turpat uzreiz var arī šo grāmatu pagarināt, rezervēt vai nopirkt, jo ir ielikta tiešā saite uz Amazon interneta veikalu. Ir arī iespēja paskatīties, kādi vēl šā autora darbi bibliotēkā ir pieejami.

Interesanti, ka bibliotēka neaprobežojas tikai ar tradicionālo klāstu – grāmatām, periodiku un datu bāzēm. Tā sniedz arī informāciju par apkārtnes sabiedrisko dzīvi – sportošanas iespējām, interešu klubiem un pašvaldības pakalpojumiem, palīdzības programmām bezpajumtniekiem, bērnu spēļu laukumiem, mācību iestādēm u.c., piedāvājot to visu apkopotā veidā informācijas katalogā internetā, bet pašā bibliotēkā uz vietas ir stends ar informatīvajiem un reklāmas bukletiem par gaidāmajām teātra un operas izrādēm, kino filmām, izstādēm, pasākumiem utt.

Bibliotēkā internets ir pieejams bez maksas, taču tikai bibliotēkas lasītājiem, jo nepieciešams bibliotēkas lasītāja kartes numurs un parole. Pieejams arī WiFi internets. Taču, lai izmantotu bibliotēkas pakalpojumus, nemaz nav jānāk uz bibliotēku - daudzi pakalpojumi ir pieejami no mājām, jo tiek īstenots t.s. 24/7 princips – virtuālā bibliotēka ir atvērta ikvienam 24 stundas 7 dienas nedēļā. Daļu pakalpojumu var brīvi izmantot ikviens, arī tie, kas nav bibliotēkas lasītāji. Jebkurš var redzēt bibliotekāru ieteikumus, kādas grāmatas lasīt, piemēram, kādi šobrīd ir interesantākie bestselleri, kā arī izmantot noderīgu saišu katalogu, piemēram, lai tuvākajā apkaimē atrastu sev darbu. Taču liela daļa pakalpojumu ir pieejami reģistrētiem lasītājiem ar lasītāja paroli, tiesa – bez maksas. Piemēram, lasītāji internetā no mājām var klausīties mūzikas bibliotēkas kolekciju – vairāk kā 256000 dziesmas 17500 diskos. Ik mēnesi kolekcijai tiek pievienots ievērojams skaits jaunu disku. Vai nav skaisti? Tāpat no mājām lasītājiem bez maksas pieejamas bibliotēkas abonētās datu bāzes – likumi, autoru biogrāfijas, uzziņu grāmatas un enciklopēdijas, e-grāmatas, raksti par dažādiem tematiem, žurnālu un avīžu pilnie teksti u.c. Bibliotēka sniedz arī plašu informāciju par medicīniskās palīdzības vietām. Turklāt, ievēroju, ka Londonas bibliotēkas savās mājas lapās norāda, vai drīkst nākt ar suņiem-pavadoņiem un cik ir pakāpienu līdz durvīm – likās, nu gan ir jocīgi sniegt arī šādu informāciju. Taču tās ir tikai rūpes par invalīdiem un veciem, slimiem cilvēkiem, kam ir svarīgi zināt, vai bibliotēkā vispār varēs tikt iekšā. Izskatās, ka bibliotēka ir parūpējusies par tiem, kas lāga neprot lasīt, jo bibliotēkas mājas lapas saturu var noklausīties arī kā ierunātu audiotekstu. Viss ir radīts lasītāja ērtībām - tikai, lūdzu, lūdzu, pievienojies mums un kļūsti par mūsu lasītāju! :)

Un tas vēl nav viss. Lai veicinātu cilvēkos interesi par literatūru un parūpētos par saturīgu laika pavadīšanu, Marylebone bibliotēka organizē grāmatu lasītāju diskusiju klubu, kurā lasītāji reizi mēnesī sanāk kopā un apspriež izlasītās grāmatas. Atsevišķs klubiņš paredzēts bērniem. Īpaši pasākumi notiek vecākiem kopā ar bērniem no dzimšanas brīža līdz 4 gadu vecumam, kuros veicina bērna attīstību caur rotaļām, grāmatām, mūziku un dzeju.

Kopumā jāteic, ka londoniešiem bibliotēkā ir daudz ko darīt, te var notusēt kaut pus dienu, vai arī visu dienu pie datora, pieslēdzies mājās pie bibliotēkas on-line resursiem. Projām devāmies ar jaunām idejām un atziņām. Protams, daudz ko izšķir nauda, un izskatās, ka visus digitālos labumus, piemēram, pieeju datu bāzēm, bibliotēka saņem kā kāda lielāka tīkla locekle, taču arī bez naudas var izdomāt šo to interesantu. Tas, ka tu lasi šo rakstiņu mūsu emuārā, ir tam kā dzīvs pierādījums :)

3 komentāri:

Anonīms teica...

Tā ir viena no Vestminsteres publiskajām bibliotēkām, apmēram tik liela kā Turības bibliotēka. Lasītavā saskaitīju 50 cilvēkus: dažāda vecuma, dzimuma un krāsas. Ievēroju,ka lasītavas krājumus izniedz arī uz mājām un ka ļoti liels ir grāmatu krājums, kas, protams, ir brīvpieejā pašā telpas viducī. Viss iekārtots vienkārši un funkcionāli, lai lasītājiem būtu ērti un viegli izmantojams. Tā nu reiz ir bibliotēka cilvēkiem nevis bibliotekāriem,kā daudzviet pie mums Latvijā. Kamēr pie mums domā,vai bibliotēkām vajag nodarboties ar mārketingu un sabiedriskajām attiecībām, te tas spilgti izpaužas ikvienā stūrītī. Bet par to laikam vajadzētu uzrakstīt atsevišķi.

Anonīms teica...

Arī Pārlielupē bibliotēkas krājums ir bez maksas, ir arī vairākas datu bāzes, taču nav gan iespējams no mājām pieslēgties bibliotēkas datu bāzu saturam. Tas faktiski nav piejams nevienā Latvijas publiskajā bibliotēkā,varbūt dažās augstskolu bibliotēkās ir, es zinu tikai, ka Rīgas Juridiskās augstskolas bibliotēka jau vairākus gadus to piedāvā saviem lietotājiem. Taču diski, filmas pamazām tiek iepirktas,veidojam arī bērnu stūrīti, ceram, ka pēc pāris mēnešiem būs pieejama arī neliela "kino zāle" multfilmu un tematisko pasākumu organizēšanai. Nu vismaz projekts ir izstrādāts un vadības akceptēts, tā ka soļojam Eiropas virzienā:)

Anonīms teica...

Ļoti iedvesmojoši!