Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2007. gada 9. oktobris

Latviešu tautasdziesmas interneta Dainu skapī

Arī latviešu tautasdziesmas no Krišjāņa Barona Dainu skapja ir pārceļojušas uz interneta vidi.
Virtuālais Dainu skapis bez maksas ir pieejams ikvienam, kurš vēlas atrast kādu četrrindi kāzām, bērēm vai apsveikuma kartiņām. Meklēt var pēc viena vai vairākiem atslēgvārdiem, piemēram, balta nāca tautu meita, aizpildot izvērstās meklēšanas logu vai pēc tēmām, piemēram, gada svētki un svinamās dienas (Jāņi, Ziemassvētki), cilvēka mūža ritums (bērna dzimšana, kāzas, bēres), nerātnās dziesmas u.c. Visas tautas dziesmas ir viegli nokopēt ar copy/paste, turklāt daļu tautasdziesmu var apskatīt arī skanētā veidā – t.i. tādas, kādas tās bija pierakstītas uz lapiņām. Ja skanētais attēls ir pieejams, tad zem tautasdziesmas apakšā parādās uzraksts Skatīt attēlu. Daļa tautasdziesmu ir t.s. nepublicētās – tām redzami tikai ieskanētie attēli.

Man jau liekas, ka meklēšana ir visai vienkārša. Tomēr, ja kāds netiek galā, virtuālais Dainu skapis piedāvā arī palīgu meklēšanā. Paša Dainu skapja vēsturi un tā fotogrāfijas var izpētīt šeit.

P.S. Starp citu, Dainu skapī var rakņāties arī no ikviena parasta mobilā telefona (http://www.dainuskapis.lv/wap). Jautru dainošanu! :)

1 komentārs:

Anonīms teica...

Paldies,visu laiku gribēju sīkāk izpētīt šo avotu. Ir vērts vienkārši nospiest visu, kas ļaujas un izpētīt. Tematiskais saraksts nosaukts gan par sarakstu, gan kataloga veidā. To ir visērtāk izmantot. Var redzēt ne tikai pamatdainas,bet arī variācijas,avotu un teicēju, ģeogrāfisko vietu,kur tautas dziesma "atrasta". Vienkāršajā meklēšanā ierakstot vienu rindiņu no tautas dziesmas, tiek atlasītas visas iespējamās.