Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2007. gada 9. oktobris

CorelDraw arī apgūts

Bibliotekārs mūsdienās ir draugos ar tehnoloģijām, prot orientēties virtuālajā pasaulē un atrast atbildes uz lasītāju uzdotajiem jautājumiem. Ne vienmēr uzreiz pats arī zina pareizo atbildi, taču prot to sameklēt: bibliotēkas krājumā, katalogos, datu bāzēs vai internetā. Mūsdienu bibliotekāra obligātais zināšanu minimums ir: Word, Excell, PowerPoint, BIS (bibliotēku informācijas sistēmas) tagad jau Alise 4 moduļi atbilstoši darba specifikai. Nupat šīm pamatlietām pievienojās arī CorelDraw. Bibliotēkai bieži nepieciešami dažādi uzraksti, paziņojumi, izstāžu un pasākumu noformēšana, kā arī afišu un ielūgumu izveide. Tāpēc zināšanas CorelDraw varētu būt noderīgas. Tā nu 12 Jelgavas Zinātniskās bibliotēkas darbinieki, tai skaitā divi no Pārlielupes bibliotēkas pasniedzējas Ingas Viļumsones vadībā apguva16 stundu kursā iemaņas darbā ar objektiem, krāsu modeļiem, tekstu, efektiem un attēlu apstrādi Photo Paint. Tagad iegūtās zināšanas jānostiprina patstāvīgās nodarbībās. Šobrīd gan tas vēl pagaidām nav iespējams, jo ir tikai viena licence un tā pati Zinātniskajā bibliotēkā. Direktore sola drīzumā iegādāties programmas licenci arī Pārlielupes un Miezītes bibliotēkām. Tad varēs to izmantot ne tikai darbinieki, bet arī lasītāji.

3 komentāri:

Anonīms teica...

Jums nevajag CorelDraw. Incscape pilnīgi pietiek. Un patiesībā tantuki bibliotēkās vispār neko nemāk, nevajag mācīt programmas, bet patstāvīgi domāt.

Anonīms teica...

Priecājos, ka pa nakti arī lasa emuāru! Man kādreiz arī visi ap gadiem divdesmit likās tantuki:) Manuprāt, mācīties nekad nav ar vēlu. Jo vairāk bibliotekārs zina,jo labāk lasītājam. Zināšanu apguvei un to radošai izmantošanai jau robežu nav. Grāmatās raksta,ka vajag vispirms zināt,ko gribi, tad izplānot darbības un tad tās izpildīt. Tāpēc man liekas,ka bibliotekāri prot domāt, mācīties un rīkoties. Un ar to pietikšanu ir tā: kas vienam der, tas otram kaitīgi un par daudz, bet citam pilnīgi nepietiekami. Un bibliotekāri arī ir tikai cilvēki ar savām baltām un nebaltām dienām:)

Anonīms teica...

Man liekas, ka licenci tūlīt vajadzēja dot Jums! Zinātn. bibliotēkā literāro pasākumu ziņā nekas nenotiek. To neredz tikai akls. Pēdējais spilgtais bezdarbības piemērs ir Dzejas dienas, nozīmīgs Latvijai notikums, - klusums, nulles variants, it kā nebūtu kultūras iestāde. Par ko ZB rakstīs afišās, izmantojot jaunu licenci? Toties pie Jums notika brīnišķīgs pasākums, kurš apliecināja Jūsu iestādes patieso nozīmi. Pārlielupes rajonam vienkārši paveicās, tā mēs, lasot Zemgales Ziņas, nospriedām.
Ja šī tēma, bibliotēku organizētie literārie pasākumi un viņu loma Jelgavas kultūras dzīvē būtu "pacelta" Zemgales Ziņās, esmu gatava izteikt savas un daudzu Jelgavas inteliģences pārstāvju domas.