Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2007. gada 22. augusts

Latvijā ir trīs bibliotekārie emuāri

Ilona raksta, ka Pārlielupes bibliotēkas emuārs izraisījis interesi noskaidrot, kas tas ir. Uzzināto viņa nopublicējusi Valmieras rajona mājas lapā jeb tīmekļa vietnē.

To vērts izlasīt. Galvenās atziņas:

1.Pieejams jebkuram lietotājam.
2.
Pēc satura tie ir ļoti atšķirīgi:individuālas dienasgrāmatas, politiskas kampaņas, uzņēmumu žurnāli utt.
3. Parasti emuāra apmeklētāji var ierakstīt un lasīt komentārus, tādējādi katram izveidojas noteikts lasītāju loks.
4. Visu tīmekļa žurnālu kopumu sauc par blogosfēru.

Ilona noskaidrojusi, ka šobrīd bibliotēku nozarē ir trīs emuāri:

http://www.b20.lv/ - no 2007.gada maija
Pārlielupes bibliotēkai - no 2007.gada 15.augusta
Latvijas Nacionālajai bibliotēkai - no 2007.gada janvāra

9 komentāri:

Anonīms teica...

Blogu, kurā ir divi ieraksti un kopš tiem pusgadu nav nekā jauna, par blogu negribas gan saukt (dibi.six.lv).

Jānis Ziediņš teica...

Paldies par atsauci, bet negribētos piekrist, ka mans blogs Bibliotēka 2.0 (http://www.b20.lv) ir no 2001.gada :)

No 2001.gada es darbojas kultūras nozarē, taču blogs par šo kultūru un informācijas tehnoloģijām tika izveidots 2007.gada maijā, kad sapratu, ka ir jāveido informācijas apmaiņa.

Par Digitālās bibliotēkas blogu gan žēl, ka netiek turpināts. Būtu daudz interesanta ko uzzināt.

Anonīms teica...

Gribas piekrist abiem iepriekšējiem komentāriem, ka Digitālās bibliotēkas blogs būtu jāturpina, jo savādāk tam nav lielas nozīmes. Pārlielupes bibliotēkas blogā kaut ko jaunu var lasīt ikdienā un tādēļ tajā ir prieks ieskatīties katru dienu.

Anonīms teica...

Esmu precizējusi informāciju Valmieras bibliotēku tīmekļa vietnē. Atvainojos Jānim Ziediņam par neprecizitāti!

Anonīms teica...

Varu pakomentēt LNB Digitālās bibliotēkas blogu, jo pats to "uz ātru roku" izveidoju, lai paskatītos no malas - kā būtu, ja būtu... LNB Digitālās bibliotēkas blogs joprojām ir atvērta ideja, kas kādreiz varētu tikt iedarbināts tā nopietni. Iespējams, ka tāds blogs varētu kļūt par daļu no LNB jaunās mājas lapas, pie kuras šobrīd notiek aktīvs darbs. Pagaidām visi spēki tiek veltīti digitālās bibliotēkas pārvaldes sistēmas izstrādei (LNB darbinieku vidū pazīstama ar saīsinājumu "DOM sistēma"), tāpēc neatliek laika ierakstu rakstīšanai internetā. Šādi tādi raksti par digitālo bibliotēku tomēr parādās žurnālā "Bibliotēku pasaule", kur pēdējā laikā katrā numurā ir iekļauts vismaz viens raksts par digitālo bibliotēku un plānotajiem LNB projektiem digitālo bibliotēku jomā.

Anonīms teica...

Diemžēl žurnāls "Bibliotēku pasaule" nav pieejams elektroniskā formā, informācija pieejama tikai tiem, kas žurnālu abonē. Vai nebūtu lietderīgi žurnālā publicētos rakstus publicēt arī LNB Digitālās bibliotēkas blogā, nodrošinot informācijas pieejamību plašākam lasītāju lokam?

Anonīms teica...

es te gribētu mazliet iebilst - cik nu mana pieredze liecina, ielikt ziņu blogā nemaz tik daudz laika neprasa, ja vien nesāk čakarēties ar bildēm, kas reizēm var izvest no pacietības programmatūras nepilnību dēļ. Tāpēc būtu skaisti, ja LNB papildus tām mega pūlēm ap DOMa radīšanu, kādu brītiņu veltītu arī blogam, kuram, kā jau te tauta pareizi izteicās, ir daudz operatīvāks raksturs, nekā žurnālam, kas iznāk vien reizi ceturksnī, turklāt tas ir bez maksas. Tā ka - Pārlielupe ir malači! :)

Anonīms teica...
Šo komentāru ir noņēmis emuāra administrators.
Anonīms teica...
Šo komentāru ir noņēmis emuāra administrators.