Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2015. gada 13. marts

Lasīšanas svētki beigušies, nākamie vēl priekšā

Grāmatnīcās ir daudz grāmatu, bibliotēkās ir ļoti daudz grāmatu. Kā no lielā daudzuma izvēlēties labāko? Visu nevar izlasīt neviens. Palīgā nāk lasīšanas veicināšanas programma „Bērnu un jauniešu žūrija”, kas no 200 jaunizdotajām grāmatām atlasa 24. Katrai vecuma grupai pa  5. Var lasīt visu kolekciju, arī citam vecumam domāto. Lasīšanas veicināšanas programma noskatīta Nīderlandē.  Latvijā tā sākās 2001. gadā ar 100 bērniem. 15 gadu laikā lasītāju skaits jau vairāk par 18 tūkstošiem. Programmā piedalās 700 Latvijas bibliotēkas un 43 ārzemju centri.

Latvijas radio 1 ģimenes studijas raidījums 9.martā par lasīšanas svētkiem jeb bērnu un jauniešu žūrijas noslēgumu 54 minūtēs izstāsta galveno par lasīšanas veicināšanas programmu, atklāj skolotāju, bibliotekāru, bērnu un vecāku domas par lasīšanu un grāmatām. Pieaugušie var darboties Vecāku  žūrijā, kas darbojas jau 5 gadus. Pamazām tiek iesaistīti arī divgadnieki. No visiem bērniem divas trešdaļas ir meitenes. Programmas organizatori piedāvājuši papildus bonusus, lai iesaistītu tēvus lasīšanā.

Raidījumā piedalās LNB Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova, bibliotekāri, literatūras skolotāji, vecāki, jo tieši viņi iesaka bērniem piedalīties bērnu žūrijā un izlasīt konkrētas grāmatas un tad tās novērtēt, aizpildot elektronisku anketu. Un, protams, skan daudzu bērnu viedokļi. Raidījums ir ļoti izzinošs un vērtīgs, iesaku visiem noklausīties.

Pārlielupes bibliotēkā bērnu un jauniešu žūrijā lasīja 7 bērni un trīs vecāki. Tomēr par to var izlasīt Lindas Kusiņas rakstā „ Es lasu, tu lasi, viņam, viņai nav grāmatas” „Latvijas Avīzes” 2015. gada 24. februāra numurā, kur citēts bibliotekāres Maijas Zēbergas viedoklis, bet "Latvijas radio 1 ģimenes" studijas programmā, kas veltīts lielo lasīšanas svētku apkopojumam, savu viedokli  izteica jelgavniece Pārlielupes bibliotēkas lasītāja un vecāku žūrijas pārstāve Rūta Kozlova un viņas bērni, bērnu žūrijas dalībnieki 8 gadīgā Agnija un 13 gadīgais Arturs raidījuma 40. minūtē.

Atraktīvā formā uz jautājumu, kāpēc bērni lasa vai  nelasa, kāpēc  būtu jālasa,  atbildi sniedz franču rakstnieks Daniels Penaks grāmatā  „Kā romāns”.  Tā ir pieejama bibliotēkās un var būt vērtīgs padomdevējs. Iesaku izlasīt!

D.Penaks uzsver 10 lasītāju nerakstītās tiesības:
Tiesības nelasīt
Tiesības pārlēkt pāri lappusēm
Tiesības grāmatu nepabeigt
Tiesības pārlasīt
Tiesības lasīt jebko
Tiesības uz bovarismu (tekstuāli pārnēsājamu slimību)
Tiesības lasīt jebkur
Tiesības palasīties te šo, te to
Tiesības lasīt skaļā balsī
      Tiesības klusēt

Nav komentāru: