Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2015. gada 18. februāris

Dekupāžas ābece



Pārlielupes bibliotēkā septiņas dāmas sanāca kopā, lai apgūtu dekupāžas pamatus. Izrādījās, ka ar nodarbību, kas ilga gandrīz 2,5 stundas, bija par maz, lai visi līdz galam pilnīgi pabeigtu iesākto darbiņu- apdarināt koka dēlīti. 
Uzzinājām materiālu un instrumentu daudzumu, kas nepieciešams, lai izveidotu darbiņu. Uzzinājām, ka dekupāža ir franču vārds un tas nozīmē- izgriezt attēlu. Pirmsākumi meklējami 15.gadsimtā, kad austrumu tautas apgleznoja mēbeles. Vienu mēbeli izgatavoja trīs gadus. Eiropieši, gribēdami samazināt laika patēriņu, izgrieza attēlu no gleznām. Laikam ritot, gleznas aizvietoja salvetes. Arī salvetes ir dažādas, vislabāk der tās, kas ir uz rīspapīra.
Vajadzīga liela pacietība arī mūsdienās. Jāiemācās salvetei noņemt divas liekās kārtas, izvēlēties attēla fragmentu, apstrādāt dēlīti, lai uz tā vispār varētu veikt izmaiņas. Nācās likt lietā smilšpapīru, grunts krāsu, fēnu, gludekli, matu laku, ūdeni, akrila krāsas un akrila laku. Vajadzēja daudz krāsot, žāvēt, tad atkal lakot, žāvēt, tad peldināt ūdenī, tad līmēt, atkal žāvēt un lakot.
Protams, var mācīties no grāmatām vai interneta, taču tur visi smalkumi nav līdz galam atklāti. Bibliotekāre Marika pašmācībā apguvusi dekupāžu, ir ne mazums kļūdījusies, tādēļ prata norādīt, kā pareizi darbiņš darāms un kā izlabot nepareizību. Visiem nodarbība pagāja ātri. Tagad jāpilda mājas darbs- patstāvīgi vienatnē jānoformē koka dēlītis.
Nākamajā reizē- 17.martā pulksten 15.30 būs keramikas puķu poda dekupāža. Interesentiem līdzi jāņem savs puķu pods un salvete, no kuras  izvēlēsies rakstu. Pavisam būs 9 nodarbības līdz gada beigām, nebūs tikai jūlijā un augustā. Nodarbības vienmēr būs otrdienās pulkten 15.30. Ja apmeklēsi visas nodarbības, tad dekupāžas pamati būs apgūti un nostiprināti. Bet vari nākt arī uz jebkuru nodarbību pēc savas izvēles.Kā veicās 1.nodarbībā, apskaties reportāžā.

Nav komentāru: