Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2012. gada 28. janvāris

Pēta senioru apmācību Pārlielupes bibliotēkā

Šodien Pārlielupes bibliotēkā viesojās Ilze Šterna no Analītisko pētījumu un stratēģiju laboratorijas. Viņa veic Lattelecom pasūtīto pētījumu par senioru interneta apmācībām. Šai nolūkā ir intervētas dažādas bibliotēkas no visas Latvijas. Pārlielupes bibliotēka bija izraudzīta kā Zemgales reģiona pārstāve. Tika intervēti arī divi Pārlielupes lasītāji, seniori, kas nesen izgājuši apmācību: Georgijs Vorobjovs latviešu plūsmā un Vladislavs Namatēvs krievu plūsmā.
Abi kungi pazīst internetu pavisam nesen, taču ir stāvā sajūsmā par tām iespējām, kas nu ir pavērušās, un ir pateicīgi savai bibliotēkai. Abi piekrīt, ka katram ir jānobriest līdz interneta apguvei un ka bibliotēka ir labākais veids, kur iegūt prasmes, jo tā ir tuvu dzīvesvietai un te par mācībām nav jāmaksā. Tomēr vēlams, lai iesāktās mācības turpinātos  reizi mēnesī vismaz gada garumā, kamēr internets apgūts pilnībā. 
Ilze Šterna ieguva daudzus ieteikumus gan no senioriem, gan bibliotēkas vadītājas. Seniorus pārsvarā apmāca reģionu galvenajās bibliotēkās, jo tur ir speciāli aprīkotas mācību klases. Pārlielupes bibliotēka apmāca savus lasītājus tāpēc, ka to vēlas, un faktiski veic to sabiedriskā kārtā. Lasītājiem patīk mazās bibliotēkas, jo šeit apmācībās ir individuālāka pieeja, jo nepieciešams palīdzēt senioriem ik pa laikam, pārbaudot, vai pareizi izpratuši vielu.
Vēl raitāk mācības notiktu, ja būtu šādas lietas: speciāla klaviatūra ar daudz lielākiem burtiem vai vismaz dabūjami uzlīmējamie burti. Nepieciešama vienkārša  spēle ar lielu laukumu, lai apgūtu peli un savaldītu kursoru. Un vajadzētu izdales materiālus vienkāršā valodā lieliem burtiem. Datorskolas programma "Mācies pats" ir laba, bet katram senioram tā nepieciešama drukātā veidā jau pirms mācībām, vislabāk nelielā brošūrā, protams, lieliem burtiem. Ir nepieciešams finansējums bibliotēkām senioru apmācībām gada garumā, kā arī specializēti kursi apmācītājiem darbam ar senioriem.
Bija prieks uzzināt, ka seniori augsti novērtē Pārlielupes bibliotēku, ko viņi mīļi sauc par "mūsu bibliotēka". Arī pētniece atzina, ka vislabākās idejas guvuši tieši šeit. Cerams, ka tas viss kopumā palīdzēs mūsu senioriem vēl labāk apgūt internetu. Daļa senioru tiklīdz apgūst internetu tā pērk datoru un interneta pieslēgumu. Vismaz sākumā viņi tik ļoti iegrimst virtuālajā pasaulē, ka aizmirst bibliotēku. Bet viņu vietā nāk jauni seniori, kas grib mācīties. Un tā tas iet pa apli.

2 komentāri:

Ineta Melne teica...
Šo komentāru ir noņēmis emuāra administrators.
Anonīms teica...
Šo komentāru ir noņēmis emuāra administrators.