Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2010. gada 8. septembris

Nobalso pret PVN palielināšanu grāmatām

Grāmatas nav luksuss , bet gan vitāla nepieciešamība lielai daļai tautas, kas grib izglītoties, iegūt jaunas zināšanas un prasmes, kas interesējas par dažādu nozaru attīstību. Lasot daiļliteratūru, tiek apgūts daudzveidīgs vārdu krājums, rosināta domu attīstība, dzīves pieredzes apgūšana līdz šim nebijušos apstākļos un notikumos. Lasīšana attīsta intelektuālo muskuli. Nelasītājiem ir apgrūtināta domu skaidrība, neprasme izteikties paplašinātos teikumos. Par laimi vēl joprojām ir daudzi cilvēki, kas saprot sakarību starp lasīšanu un intelektuālo attīstību. Tāpēc grāmatu pieejamībai jābūt ļoti plašai. To varētu apgrūtināt PVN palielinājums grāmatām par 11% (no 10 % uz 21%). Arī grāmatu tirdzniecība uzliek lielus uzcenojumus. Tā ka ne tikai nodokļi padara grāmatas nepieejamas. Igaunijā grāmatu iepirkumiem bibliotēkām valsts tērē miljonu latu, bet Latvijā tikai trīs tūkstošus latu (0.3% salīdzinot ar Igauniju). Latvijas grāmatnieku ģilde aicina protestēt pret PVN palielināšanu grāmatām, aizpildīt šo anketu.

Manuprāt, PVN palielināšana grāmatām nez vai daudz mainīs grāmatu pieejamību. Daudz svarīgāk ir valstij īstenot bezmaksas vidējo izglītību realitātē- piešķirot līdzekļus skolu bibliotēkām mācību grāmatu un specializēto mācību burtnīcu iegādei atbilstoši skolēnu skaitam, un krasi palielinot atbalstu publisko bibliotēku grāmatu iepirkumiem. Savukārt grāmatu ražotājiem un tirgotājiem ir jāpārdomā grāmatu cenu politika.

Nav komentāru: