Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2010. gada 12. marts

Divas grāmatas, kas jāizlasa

Divas grāmatas, kas jāizlasa. Tās ir Meitene ar pūķa tetovējumu

un Bada spēles.

Abas ir triloģiju pirmās grāmatas, kas tulkotas latviski. Arī žanri visai līdzīgi- detektīvs un piedzīvojumi.

Abās lielu lomu spēlē meitenes domas un rīcība visai ekstrēmos apstākļos. Abās ir cīņa par izdzīvošanu un vardarbība. Pirmā ir pieaugušo lasāmviela, otrā vairāk jauniešu, taču vērts izlasīt abas un izprast, kādā pasaulē mēs dzīvojam un kas sagaida mūs tuvākā nākotnē.

Meitene daudz cietusi no varmācības skolā un apkārtnē, visiem spēkiem cenšas atdarīt pāridarītājam. Un katrai pārestībai par atmiņu veic sev tetovējumu. Varas pārstāvjiem viņa ir aizbilstamā un gandrīz vai rīcības nespējīgā, kas neizrāda vēlmi sadarboties. Viņa izskatās kā ideāls upuris. Reālajā dzīvē meitene ir izcila hakere, kurai nav problēmu ielauzties jebkurā datorā, lai cik tas būtu aizsargāts. Viņas maizes darbs ir pasūtījumi veikt konkrētu personību izpēti. Pati viņa sevi uzskata par izcilāko hakeri Zviedrijā, bet to neļauj nevienam nojaust. Viņas stāstījums, cik vienkārši iegūt informāciju, ja cilvēks izmanto e-pastu, internetu un i-banku, liek aizdomāties par mūsu visu drošību.

Romānā ir divi galvenie varoņi, kas sākumā darbojas katrs paralēli, bet tad apvienojas. Ekonomikas pētniecības žurnālists atrisina 40 gadus vecu lietu par pazudušu pusaudzi, atklājot kādas bagātas dzimtas kaunpilno vēsturi, un atmasko negodīgu rūpniecības miljardieri.

Bada spēles ir realitātes šovs, savdabīgas mūsdienu gladiatoru cīņas, kas notiek reizi gadā, piedaloties 12 zēniem un 12 meitenēm vecumā no 12 līdz 18 gadiem izlozējot. Visai tautai šovs obligāti jāskatās un par to jāpriecājas. Jauniešiem iešūti raidītāji, viņus nemitīgi filmē un komentē. Ja šova darbība nav interesanta, organizētāji izdomā papildus grūtības. Uzvarētājs kļūst bagāts, viņa ciems saņem papildus pārtikas devas. Taču uzvarētājs kļūst arī par nākamo spēļu dalībnieku padomdevēju.

Nav komentāru: