Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2008. gada 13. oktobris

Azartiskā Letonika

Bibliotēkās tagad cilvēki azartiski ieskatās datu bāzē Letonika.lv, lai uzzinātu līdz šim nezināto un mēģinātu sameklēt uzdotos jautājumus. Domājams, ka bibliotekāriem tā ir kā bērnu spēle, bet ierindas lasītājiem nedaudz jāpacīnās kopā ar bibliotekāra skaidrojumu, kā informāciju visvieglāk varētu sameklēt un kurā datu bāzes mapītē: enciklopēdijās, vārdnīcās, attēlu kolekcijās vai literatūrā.

Cik žēl, ka neierakstīju blogā otrās kārtas jautājumus, jo tie nav konkursa lapā saglabāti. Atbildes gan vēl atceros, ceru, ka pareizā secībā: utopija, Pierīgas skats 18.gadsimta beigās, J.Ezeriņa noveļu varoņi, Grāmata veltīta baletam, Dzejolis veltīts Astrīdei Ivaskai, Allažu ķimelis.

Trešās kārtas jautājumi jau nedaudz piņķerīgāki, uzmanīgi jāizlasa līdz galam. Neko nevajag minēt, visi atbilžu varianti jāpārbauda datu bāzē, pārējiem jāizvēlas raksturīgākais atslēgvārds, tad jau atbilde pati ieskries rokās. Man visvairāk patika ceturtais jautājums:)

Tātad divu nedēļu laikā jāatrod atbildes uz kārtējiem sešiem jautājumiem:

1. Ja latvieši taupa "nebaltai dienai", tad angliski runājošie taupa (burtiski): pelēkai dienai, melnai dienai, lietainai dienai, grūtai dienai.

2. Kad nebija izgudrots ne dators, ne internets, ne datu bāzes, apjomīga informācija tika drukāta daudzsējumu izdevumos. Daudzi no šiem izdevumiem ir plaši izmantoti arī mūsdienās. Tomēr - kādu šķirkli noteikti neatradīsiet attēlā redzamajā izdevumā- Konversācijas vārdnīcā?: Niedra Andrievs, Sudrabkalns Jānis, Švābe Arveds, Teoderihs.

3. Interesanti, ka Kurzemē atrodas gan Latvijas jaunākā pilsēta, gan iedzīvotāju skaita ziņā mazākā pilsēta, un arī Latvijas lietuviskākā pilsēta (ņemot vērā lietuviešu procentuālo daudzumu pilsētas iedzīvotāju kopumā). No zemāk minētajām pilsētām atzīmējiet to, kura nav ne jaunākā, ne mazākā, ne lietuviskākā: Durbe, Piltene, Priekule, Skrunda.

4. Kas no zemāk minētajiem parasti pārvietojas lidojot : studentes, mūķenes, ķiverenes, rūķi.

5. Nosauciet pilsētu, kurā 19. gadsimtā sāka iznākt pirmā periodiskā avīze latviešu valodā.

6. Kurā vietā (precīzi) šobrīd atrodas attēlā redzamais objekts?

1 komentārs:

ID teica...

Jā, mums arī ir tieši tādas pašas atbildes uz 2.kārtas jautājumiem.