Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2008. gada 9. septembris

Informācijas meklēšanas ABC

Lai atvieglotu informācijas sameklēšanas procesu Jelgavas Zinātniskās bibliotēkas kopkatalogā un Jelgavas Novadpētniecības datu bāzē, izlasi šo piecu punktu ābeci, kas noderēs visos elektroniskajos katalogos un datu bāzēs neatkarīgi no to piederības un atrašanās vietas.

Kopkatalogā ir apraksti par Jelgavas Zinātniskās bibliotēkas sistēmā esošām grāmatām, mūzikas un filmu CD.

Jelgavas novadpētniecībā ir apraksti par novadu no rakstiem Jelgavas laikrakstos u.c. avotos.

1. Pieslēdzies e-katalogam.

2. Meklējot grāmatu, mūzikas vai filmas CD, jāieliek ķeksis pie Elektroniskais kopkatalogs. Ja meklē informāciju par rakstiem Jelgavas laikrakstos un/vai citus materiālus par Jelgavu, Zemgali, jāieķeksē pie Jelgavas novadpētniecība. Var ieķeksēt abos, tad ilgāk būs jāgaida meklēšanas rezultāts.

3. Vienkāršā meklēšana ļauj izvēlieties vienlaicīgi vienu kritēriju. Visbiežāk meklē pēc nosaukuma vai autora uzvārda. Ja zināms arī autora vārds, tad vispirms raksta autora uzvārdu un pēc komata arī vārdu. Piemēram, Celms, Agris

Kritērijs Nosaukums nozīmē, ka var sameklēt pēc vārda vai temata atslēgvārda, kas minēts nosaukumā. Ja izvēlas vienu vārdu, tad atlasa lielāku informācijas daudzumu, piemēram, biznesa vai biznesa plāns.

4. Paplašinātā meklēšana nodrošina meklēšanu vienlaicīgi pēc diviem vai trim kritērijiem. Visbiežāk izvēlas nosaukumu, izdošanas gadu un valodu. Piemēram, grāmatas par skolu latviešu valodā, kas izdotas pēc 2006.gada.

Tā kā ieķeksēts gan grāmatu kopkatalogs, gan Jelgavas Novadpētniecības datu bāze, tad abās arī atrasta informācija. Klikšķinot uz Eksemplāri, var redzēt, kurā bibliotēkā vai fonda daļā konkrētais eksemplārs atrodas un vai to var rezervēt elektroniski no kataloga, ja iepriekš bibliotēkā ir saņemta parole šai darbībai. Klikšķinot uz Skata formas, var redzēt pamataprakstu un meklēt plašāku papildus informāciju pēc temata, autora, izdevēja un klasifikācijas indeksa. Piemērs. Laikrakstu pilno tekstu var sameklēt un izlasīt bibliotēkā Lursoft datu bāzē.

5. Kad izvēlēts viens vai vairāki kritēriji un datu bāze, noklikšķini Meklēt un gaidi rezultātu sarakstu. Ja rezultāta nav, pārbaudi vai maini meklēšanas nosacījumus un atkārto meklēšanu. Iespējams, jāizvēlas cits kritērijs.

Ja meklēšanas rezultātā nerāda ierakstus, bet tikai to skaitu, nospied vēlreiz Meklēt vai taustiņu F5.

Ja arī tad neveicas, nu tad vislabāk jautāt bibliotekāram vai arī atraksti vēstulīti uz info@jzb.lv vai piezvani uz konkrēto bibliotēku.

Nav komentāru: