Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2007. gada 7. novembris

Piecām bibliotēkām ir savi blogi

Pārlielupes bibliotēkas emuārs Ienāc un apskaties ir pirmais publiskās bibliotēkas blogs Latvijā, pirmais, kurā līdzdarbojas lasītāji un bibliotekāri, un pirmais, kas organizē radošo darbnīcu, lai atskaitītos par paveikto 100 dienu laikā, dalītos ar pieredzi un praktiski palīdzētu izveidot jaunu blogu ikvienam interesentam, esošajiem un topošajiem Latvijas bibliotekāriem 24.novembrī pulksten 11.00 Jelgavas Zinātniskās bibliotēkas zālē.

Emuārs/blogs ir brīnišķīgs veids, kā kopā ar lasītājiem veidot vienotu informācijas vidi, kurā dalīties ar interesantu un citiem vajadzīgu informāciju. Emuārs kā bibliotēkas virtuālais klubiņš darbojas neatkarīgi no bibliotēkas darba laika un telpas. Tas ir pieejams jebkuram lietotājam. Emuāra/bloga apmeklētāji var rakstīt un lasīt komentārus, tādējādi izveidojas noteikts lasītāju loks. Visu emuāru/blogu kopumu sauc par blogosfēru. Šobrīd Latvijā ir pieci bibliotēku emuāri/blogi:

LNB blogs http://dibi.six.lv/ - no 2007.gada janvāra,
Jelgavas Zinātniskās bibliotēkas filiāles Pārlielupes bibliotēkas emuārs - http://parlielupesbiblioteka.blogspot.com/- no 15.augusta,
Aizputes pilsētas bibliotēkas blogs http://aizputesbiblioteka.blogspot.com/ - no septembra,
Jelgavas 4.vidusskolas bibliotēkas blogs http://www.biblioteka.blogs.lv/ - no septembra,
Jelgavas bērnu bibliotēkas Zinītis blogs http://www.zinitis.blogspot.com/- no oktobra.

Ir arī viens blogosfēras attīstības pētniecībai veltīts blogs http://www.b20.lv/ - no 2007.gada maija, ko veido Jānis Ziediņš, kas uzstāsies ar priekšlasījumu emuāra radošajā darbnīcā, kā arī topošās bibliotekāres, Latvijas Universitātes studentes, Pārlielupes bibliotēkas emuāra autores Ingas Marriottas blogs http://bibliotekari.blogspot.com/ kopš septembra.

Bloga karalis ir saturs, un to nav tik viegli radīt. Visgrūtāk klājies LNB blogam, jo tas pēc vienas publikācijas apstājies. Visražīgākais ir Pārlielupes bibliotēkas emuārs, kas ir apvienojis deviņu cilvēku domubiedru grupu. No deviņiem autoriem divi ir bibliotēkas lasītāji, viens ir emuāra lasītājs, kas dzīvo Cēsīs, bet mācās Rīgā. Divi autori izveidojuši savus emuārus: Arturs http://izlausanas.blogspot.com/ (augustā) un Inga Marriotta http://bibliotekari.blogspot.com/. Arturs ar savu pieredzi dalīsies pieredzē, jo viņš aktīvi izmanto videosižetus, tāpēc tas varētu daudzus interesēt.

Pārlielupes emuāram ir tieša un arī netieša ietekme Latvijas blogosfēras attīstībā kā jau pirmajam publiskās bibliotēkas emuāram Latvijā. Pārlielupes bibliotēkas emuāra divi autori Arturs un Inga radījuši savus blogus, arī bloga lasītāja Ieva Kalve (augustā) http://kalves.blogspot.com/, kas šobrīd ar Fulbraita stipendiju atrodas ASV un regulāri seko līdzi bloga attīstībai. Divas publiskās bibliotēkas izveidojušas savus blogus: Aizputes pilsētas bibliotēka un Jelgavas bērnu bibliotēka Zinītis, kā arī viena skolas bibliotēka: Jelgavas 4.vidusskolas bibliotēka. Interesanti, ka katrs blogs ir pilnīgi citādi veidots gan pēc formas, gan satura.

24.novembrī būs pirmā bibliotekāro blogotāju kopā sanākšana, lai dalītos pieredzē un iemācītos ko jaunu, kā arī palīdzētu un iedrošinātu citiem uzsākt šo interesanto lietu, kas prasa centīgu darbu un arī zināšanas rakstīšanā, attēlu apstrādē, saišu pievienošanā un arī datorlietās vispār.

Pasākumā piedalīsies bibliotēku blogosfēras pārzinātājs, bloga autors Jānis Ziediņš un Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Informācijas un bibliotēkzinātnes nodaļas studenti - profesionālie maģistranti Baibas Mūzes vadībā.

Emuāra radošās darbnīcas programmā paredzēts:
11.00-12.00 (Pārlielupes emuāra prezentācija, iepazīstināšana ar autoriem, jautājumi un atbildes, citu blogu pieredze) V.Godmane.
12.00-13.00 (Ieskats bibliotēku blogu attīstībā pasaulē, blogu teorētiskie un tehniskie aspekti). J.Ziediņš.
13.00-15.00 (Jauna bloga praktiska izveide, konsultācijas).

Visus, kas grib piedalīties pasākuma praktiskajā daļā, lūdzam pieteikties pa e-pastu līdz 20.novembrim, lai varam nodrošināt datorus.

Nav komentāru: