Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2007. gada 11. novembris

Labu apetīti!

Ja gribi pilnveidot savu ēdienkarti, tomēr īsti nezini, ar ko sākt, ieteicams iepazīties ar žurnālu Labu apetīti!. To var gan abonēt papīrformātā, gan daudz ko izlasīt internetā. Žurnāls iznāk kopš 2003. gada oktobra. Tā 64 lappusēs katru mēnesi tiek iekļauta visplašākā informācija par ēdieniem un dzērieniem. Izvēloties receptes, redakcija vadās pēc 6 kritērijiem: veselīgi/ mazkaloriju; tradicionāli; eksotiski/nacionāli; viegli pagatavojami; finanses saudzējoši; inovatīvi. Katra recepte tiek nodrošināta ar atbilstošu fotoilustrāciju.Vairāk nekā pusi no ik mēnesi publicētajām receptēm personīgi izmēģina kāds no radošās komandas pirms recepšu publicēšanas. Internetā nav pieejama visa žurnāla informācija, tomēr te ir tas, ko vērts katram apskatīt. Piemēram, Vārdnīca no A līdz Z, kas palīdzēs saprast lietotos ēdienu un garšaugu nosaukumus. Uzspied uz konkrēto alfabēta burtu, un lasi ēdienu vai garšaugu skaidrojumu.
Piemēram:
Ravioli [it. Ravioli ] Itāliešu gaumē gatavoti „pelmeņi" - siera, spinātu, maltās gaļas vai tamlīdzīgu pildījumu izliek mazās kaudzītēs uz pastas loksnēm, apziež ar olu, tāda paša lieluma pastas loksni pārklāj pāri un izgriež nelielus kvadrātus vai apļus ar pildījumu katras figūras centrā, liek vārīties verdošā ūdenī un pasniedz ar mērci.
Antipasta
[it. antipasto]. Lai minētu itāliešu tradīcijām raksturīgas uzkodas, izmanto svešvārdu "antipasta" (antipasto), ko citkārt tulko kā "uzkoda". Literāri tas nozīmē "pirms maltītes", ar ko apzīmē salīdzinoši vieglus aukstos vai karstos ēdienus, kas domāti, lai rosinātu garšas izjūtu (nevis lai nosistu apetīti) pirms sātīgāku ēdienu pasniegšanas. Antipastu populārākais sortiments ir siers, olīvas, gaļa (karpačo) un tās kūpinājumi vai žāvējumi, desu (salame, coppa) un šķiņķu (prošuto) šķēles, zivis un dažādi pagatavoti dārzeņi, arī mīklas izstrādājumi (krostīni). Amerikā ar antipasto parasti apzīmē uzkodu plati.
Čabata
[it. ciabatta]. Čabata ir ovālas formas maize, ko cep no miltu, ūdens un svaigā rauga (20:14:1) ļoti mīkstas mīklas, kurai pievienots sausais olu pulveris, sāls un olīveļļa, kā arī nedaudz speciāla ierauga jeb bigas (it. biga). Literārā valodā ciabatta nozīmē "rītakurpe".
Čatnijs
[angļu chutney < hindu chatni < 'garšot']. Indiešu virtuvē čatnijs ir pikants aizdars, ko ēd kā piedevu, lai uzlabotu mazāk pikantu ēdienu garšu. To gatavo svaigu katram ēdienam, saberžot vai samaļot garšvielas un garšaugus, piemēram, ingveru, asos piparus, piparmētru, koriandra lapas un sajaucot to pastā ar ķiplokiem, tamarindu, laimiem vai kokosriekstiem. Šādi gatavotā aizdarā var būt augļu vai dārzeņu veselās daļas, it īpaši mango. Indijas čatnijs vienmēr ir veģetārs, un tam ir skābena garša. Aukstā vietā tas uzglabājams ne ilgāk par divām dienām. Svaigos čatnijus angļu valodā vēl joprojām apzīmē ar vārda oriģinālformu chatni (hindu — čatnī). Ar jauktā stila (fusion) virtuves parādīšanos un tās kulināro terminu nodošanu no mutes mutē un brīvi manipulējot ar tiem, par čatniju sauc gandrīz jebko, kas uzlikts uz ēdiena vai pasniegts piedevās un kas ir saldens un pagatavots ar augļiem.
Labs ieguvums ir arī publicēto recepšu apkopojums sadaļā Receptes, kas apkopotas tematiski:
salāti un uzkodas; zupas; veģitārie ēdieni; putnu gaļa; zivis un jūras veltes; mājlopu un medījumu gaļa; deserti, dzērieni. Katrai receptei pievienots fotomateriāls ar gatavo ēdienu. Piemēram: Krāsnī cepta cūkgaļa, kas publicēta 2003.gadā, vai seleriju čatnijs, kas publicēts 2005.gadā. Ir vērts iepazīties un pamēģināt ko jaunu.

Nav komentāru: