Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2007. gada 23. septembris

E-audiogrāmatas ikviena priekam

Grāmatu mīļotājiem, kas vēlas vienkārši pazvilnēt aizvērtām acīm un paklausīties, kā kāds cits lasa priekšā Toma Sojera piedzīvojumus, Alisi Brīnumzemē vai Džeinu Eiru, ir lieliska iespēja noklausīties šo darbu audioierakstus. Simtiem pasaules slavenu un populāru grāmatu audioieraksti ir atrodami bez maksas dažādās e-audiolasītavās jeb e-fonotēkās. Šoreiz pastāstīšu par vienu no tām - LibriVox.

LibriVox projekts aizsākās 2005.gadā ASV ar mērķi aicināt brīvprātīgos ierunāt grāmatas vai to fragmentus un nodot publiskai pieejai bez maksas, tādējādi veicinot cilvēkos interesi par literatūru. Šis ir nekomerciāls projekts. Lai nebūtu problēmas ar autortiesībām, tiek ierunātas tās grāmatas, kurām beidzies autortiesību termiņš. LibriVox krātuvēs pārsvarā ir angļu valodā ierunāti darbi, taču atrast var arī krievu, vācu, franču, itāļu u.c. valodas.

Lai atrastu e-audiogrāmatas, ir jāatver LibriVox katalogs, kurā var meklēt pēc grāmatas nosaukuma, autora, grāmatas statusa (ja interesē tikai pilni teksti, jāizvēlas complete). Lai meklētu pēc papildus parametriem, jāizvēlas izvērstā meklēšana (More Search Options), kurā var meklēt arī pēc darbu kategorijām (daiļliteratūra (fiction), dzeja (poetry) u.c.), žanra (pasakas, humors, fantastika, bērniem utt.) vai arī, aizpildot meklēšanas papildlaukus, var izvēlēties valodu, e-audiogrāmatas publicēšanas laiku u.c. Tāpat var atvērt uzreiz visu darbu alfabētisko sarakstu (Browse Entire Catalog) vai jaunāko darbu sarakstu (Recently Cataloged).

Kā eksperimentu sameklēju Šarlotes Brontē Džeinu Eiru. Uzraksts Completed works nozīmē, ka grāmata ierunāta pilnībā. Klikšķinot uz readers redzama informācija par to, kas ierunājis grāmatas nodaļas (grāmatu var ierunāt viens vai vairāki brīvprātīgie).

Klikšķinot uz darba nosaukuma (Džeina Eira) atveras īsa anotācija un saites uz audio failiem katrai nodaļai. Var izvēlēties lielāka (128 kbps) vai mazāka (64 kbps) izmēra mp3 vai ogg formāta failus. Failu var klausīties uzreiz vai vispirms ierakstīt datora cietajā diskā vai kādā citā datu nesējā (CD u.c.). Ir arī norādīts, cik minūšu garš ir katras nodaļas ieraksts un cik ilgu laiku aizņem visa darba noklausīšanās. Nereti pirms paša darba, kā šajā gadījumā, ir ievads, turklāt pirms katras nodaļas ir īss ievads par to, kāds darbs tiek lasīts.

Vēl pāris noderīgas lietas: audiogrāmatām šeit var atrast arī e-grāmatu pilnos tekstus, klikšķinot uz Gutenberg e-text, kur atveras grāmatas apraksts un lapas apakšā tiek piedāvāta iespēja izvēlēties formātu, kādā vēlies lejupielādēt šo e-grāmatu. Tāpat LibriVox piedāvā informāciju par grāmatu un tās autoru interneta enciklopēdijā Wikipedia, un iespēju lejupielādēt visu e-audiogrāmatu vienā gabalā ZIP failā (Zip file of the entire book), tikai tad jārēķinās ar vairākām stundām, jo fails ir liels. Šo pašu e-audiogrāmatu var dabūt arī RSS un iTunes formātā.

Rezumē: lieliska iespēja klausīties brīnišķīgus darbus oriģinālvalodā, tādējādi mācoties svešvalodas. Turklāt, var turēt priekšā e-grāmatu un reizē klausīties tās audioierakstu, padarot mācīšanos vēl efektīvāku un atvieglojot klausīšanos tiem, kas vēl nav pieraduši pie dzīvās valodas. Audio ierakstu kvalitāte ir laba, izruna pietiekami skaidra un viegli uztverama. Protams, jāņem vērā, ka tas ir neprofesionāļu, parastu grāmatmīļotāju brīvprātīgs darbs, kas tiek darīts mūsu priekam :) Būtu jauki, ja LibriVox krājumiem pievienotos arī latviešu darbi!

Nu ko, paņemam rokā krūzi karstas tējas, ierušināmies zem siltas segas un izbaudām vēsos un romantiskos rudens vakarus! :)

Vairāk par e-lasītavām un e-fonotēkām pastāstīšu kādu citu reizi.

1 komentārs:

Anonīms teica...

Paldies par šo informāciju! Arī man tas ir atklājums. Būtu labi,ja KIS vai LNB arī uzsāktu līdzīgu projektu tepat Latvijā vai rosinātu pievienoties šim. Varētu būt gan audiogrāmatas, gan vienkārši e-grāmatas. Tas noderētu sevišķi skolēniem un studentiem. Un tas reāli veicinātu lasīšanu:) Nu re tiešām, pasaule ir pavisam maziņa.