Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2007. gada 15. augusts

Balso par Jelgavas rajona augu - vēstnieku!

No 1.augusta līdz 14.septembrim visā valstī notiek pirmās Latvijas Augu vēstniecības vēlēšanas, un tajās no Jelgavas rajona startē meža tulpe, mežābele un villainā gundega. Balsošanā var piedalīties ikviens, kam rūp Latvijas savvaļas augu liktenis. Jelgavas rajonā balsošana tiek rīkota Jelgavas Zinātniskajā bibliotēkā, tās filiālēs un Augu vēstniecības interneta mājas lapā.

Arī Pārlielupes bibliotēkā vari nobalsot par tavuprāt interesantāko vai nozīmīgāko augu savā rajonā. Balsot var tikai vienu reizi 24 stundās. Balsošanas rezultāti būs zināmi rudenī, un katra rajona uzvarējušais augs kļūs par vēstnieku Latvijas Augu vēstniecībā.
Mežābele

Dziesmās apdziedātā mežābele nemaz tik bieži nav sastopama - vairāk Daugavas, Ventas, Mēmeles un Gaujas krastos, bet jo īpaši raksturīga Zemgales novadiem. Atsevišķi koki parasti aug mežmalās, mežos, laukmalās, ceļmalās, ezeru un upju krastos, ezeru salās, tālāk no apdzīvotām vietām. Mežābeli uzskata par vienu no mājas ābeļu izejas formām.
Villainā gundega

Villainā gundega ir viena no Latvijas 18 gundegu sugām. Latvijā villainā gundega sastopama reti, jo sugai te ir izplatības areāla ziemeļaustrumu robeža, tā ierakstīta aizsargājamo sugu sarakstā. Tomēr Latvijas dienvidu daļā - biežāk Zemgalē, auglīgos platlapju un jauktos mežos, galvenokārt upju krastu gravās vai upju ieleju tuvumā villainā gundega mēdz augt pat lielās audzēs.
Meža tulpe
Meža tulpes dzimtene ir Dienvideiropa, vēlāk ieviesta Viduseiropā, kur 16. gs. tulpes sāka kultivēt un selekcionēt. Sens krāšņumaugs, kas pārgājis savvaļā, un tagad to tikai retumis var atrast vecos parkos un to apkārtnē, dažkārt upju palieņu pļavās, tās mēdz audzēt arī dārzos, no kurienes tās „aizbēg” savvaļā. Latvijā sastopama reti visā teritorijā, tomēr pārsvarā dienvidu un rietumu daļā.
Sīkāka informācija Jelgavas Zinātniskās bibliotēkas vai Augu vēstniecības mājas lapā

Nav komentāru: