Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2013. gada 18. februāris

Ieskats liktenī



Ikvienu cilvēku interesē savas dzīves liktenis. Pārlielupes bibliotēkā sestdien bija  iespēja 18 dažāda vecuma  cilvēkiem tikties ar astroloģi Irēnu Maksimenko, lai gūtu ieskatu par astroloģiju, numeroloģiju, likteni.  
Liktenis ierakstīts cilvēka plaukstā, tikai jāprot to nolasīt. Numeroloģija cilvēka raksturu nosaka, izpētot dzimšanas gadu, mēnesi un datumu.  Arī vārdu var izteikt skaitļos un izpētīt, cik labvēlīgs tas ir konkrētajam cilvēkam. Savukārt astroloģijas pamatā ir dažādu planētu stāvoklis gan dzimšanas brīdī, gan tagad. Lai gūtu kopainu, jāpārzina gan hieromantija, gan numeroloģija, gan astroloģija. Bibliotēkā ir pietiekami daudz grāmatu par šiem tematiem. Taču ir iespējas arī iziet maksas kursus Baltijas Astroloģijas skolā, kuras filiāle atrodas Jelgavā. Piemēram, divu mēnešu kursi numeroloģijā sāksies jūnija beigās. Var arī mācīties vairākus gadus un iegūt bakalaura un maģistra grādu. Numeroloģija māca arī par nedēļas dienu nozīmi. Piemēram, visaktīvākā diena ir otrdiena, kurā nevajag tikties ar priekšniekiem, jo būs strīdi un nesaskaņas. Otrdienas vairāk piemērotas sacensībām, fiziskām aktivitātēm. Trešdienas piemērotas mācībām, jaunu zināšanu apgūšanai. Klātesošie veica savu dzimšanas datu numeroloģisko izpēti.  Pasākums bija ļoti interesants. Liels paldies astroloģei Irēnai Maksimenko, kas dalījās ar savām zināšanām. Bilžu galerija.

2013. gada 13. februāris

"Ēno" Pārlielupes bibliotēkā

Šodien ir Ēnu diena. Spīdolas ģimnāzijas 10.klases skolniece Marta Grosberga 13.februārī  "ēnoja" Pārlielupes bibliotēkas vadītāju Venerandu Godmani.

 Marta skolā mācās angļu, krievu un franču valodu. Grāmatas lasīt meitenei patīk, arī bibliotekāra profesija daudz maz zināma, jo viņas vecmāmiņa ilgstoši strādājusi Jelgavas Zinātniskajā bibliotēkā. 

Bet Marta saka:
 "Man patīk nelielas bibliotēkas.Te ir jauki, jūtama laba aura, patīkami uzkavēties.” 

2013. gada 12. februāris

Paldies par prakses vietu!



Katru gadu vismaz pāris lasītāju izmanto Pārlielupes bibliotēku kā savu prakses vietu. Arī šogad no 2.janvāra līdz 12.februārim mūsu lasītāja Inese  apguva klientu operatora praktiskās iemaņas, izmantojot bibliotēkas modernās komunikācijas. Papildus viņa veica apmeklētāju uzskaiti lasītavā, apguva prasmes lasītāju karšu un uzrakstu lanimēšanā, iepazinās ar bibliotēkas veidotajiem sociālajiem medijiem, izveidoja 3 afišas, palīdzēja kārtot krājumu utt. Jauniete  parādīja labas iemaņas informācijas meklēšanā un atlasē bibliotēkas sociālajos medijos un e-katalogā.
Inese par savu prakses vietu saka tā: 
„Bibliotēkā ir nodrošināti labi darba apstākļi gan bērniem, gan pieaugušiem. Daudz interesentu ideju – ar kurām var iepazīties mājas lapā, iespēja piedalīties dažādos pasākumos, atstāt savas atsauksmes, viedokļus un ierosinājumus bibliotēkas blogā. Prakse man deva nenovērtējamu pieredzi un izpratni par tās darbību. Paldies par prakses vietu!”

2013. gada 7. februāris

Pārlielupes bibliotēkā būs astroloģe

16.februārī pulksten 12.00  aicinām uz  tikšanos ar astroloģi Irēnu Maksimenko  Pārlielupes bibliotēkas lasītavā par tematu "Astroloģija, numeroloģija, liktenis". Uzzināsi, kā noteikt savus laimīgos skaitļus un datumus. Un ne tikai to vien:)

Esi pats sev dakteris

Pārlielupes bibliotēkā ir divas brīnišķīgas grāmatas, kas populārā veidā cilvēkus izglīto par to, ka ikvienam pašam ir jārūpējas par savu veselību, ka neviens cits viņa vietā to nedarīs.


Psihiatrijas zinātņu doktors Deivids Servens-Šreibers pētījumos nejauši sev atklāja smadzeņu vēzi, tāpēc aktīvi meklēja veidus, kā nodzīvot pēc iespējas ilgāk, kāda pārtika jālieto, lai to varētu. Viņš atklāja tik daudz līdz tam pasaulei nezināmā, ka sarakstīja grāmatu "Anticancer : pretvēža dzīvesveids".
Grāmatas 88.lpp. : „ Mūsdienās rietumnieku uztura analīze atklāj, ka 56% cilvēku uzņemto kaloriju nāk no trim produktiem, kuru vispār nebija laikā, kad attīstījās mūsu gēni. Tie ir:
 rafinētais cukurs (cukurniedru un cikurbiešu cukurs, kukurūzas sīrups u.c.),
 baltie milti (baltmaize, nūdeles u. tml.), 
augu eļļa (sojas, saulespuķu, kukurūzas eļla, hidrogenētie tauki). 
Tieši šīs trīs uzturvielu grupas nesatur nekādas olbaltumvielas, vitamīnus, minerālvielas vai omega-3 taukskābes, kas nepieciešamas organisma darbībai. Toties tās tiešā veidā stimulē vēža augšanu.” 


Grāmatas 169.lpp.:
„ Pacienti un ārsti atrodas divu varenu lielražotāju spīlēs. No vienas puses ar tās acīmredzamo loģiku „spiež” farmācijas industrija, piedāvājot vienkāršus farmakoloģiskus risinājumus, nevis rosinot pacientus pašiem rūpēties par savu veselību. Otrā pusē stāv pārtikas ražotāji, kas dedzīgi aizstāv savas intereses, ierobežojot pārāk skaidras rekomendācijas par uztura saistību ar slimībām. Un abus vieno visdziļākā vēlme, lai nekas netiktu mainīts.” 
 Taču par laimi dabā ir virkne produktu, kas palīdz organismu stiprināt un apkarot vēzi.
Ajurvēdas ārsta un dietologa  Andreasa Morica grāmata "Brīnumainā aknu un žultspūšļa attīrīšana"  atklāj, ka žultsakmeņi aknās ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc cilvēki zaudē veselību, jauneklību un vitalitāti.
 Grāmatas 64.lpp. uzskaitīti 64 slimību simptomi, kuri norāda uz žultsakmeņiem aknās. Analīzēs  neuzrādās pat tad, ja aknas jau 60% nobloķētas ar akmeņiem. Tiklīdz ir kādi nosprostojumi asinsvados, limfvados, žultsvados, tā rodas jūtami veselības traucējumi. Mūsdienu ārsti cīnās ar šo simptomu likvidēšanu, nevis ar slimību izraisītāju. Grāmatas autors populāri izskaidro hronisko slimību celšanos un parāda ceļu, kā pats cilvēks gan ar uzturu, gan organisma attīrīšanu mājas apstākļos atkal var sevi atveseļot.