Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2012. gada 31. janvāris

Skolēni sajūt vēstures elpu

Jelgavas 4.vidusskolas 4.klases 18 skolēni šodien ar savu skolotāju viesojās bibliotēkā. Viņi iepazinās ar bibliotēku, intervēja darbiniekus un pamatīgi apskatīja Latvijas Okupācijas muzeja ceļošo izstādi par Latvijas vēsturi.  Plaša galerija redzama te.

2012. gada 30. janvāris

Ja nozaudē grāmatu, nes vietā savu nevis cita īpašnieka grāmatu

Neviens nav pasargāts no kādas likstas, piemēram, nozaudēt grāmatu.Reizēm tā gadās. Un tad ir risinājums- atnest vietā citu grāmatu. Kas nu tur liels! Tā domāja arī Ketrīna, 5.klases skolniece. Viņa bibliotekārei rāda 3 grāmatas un lūdz kādu no tām izvēlēties nozaudētās vietā. Tiktāl viss kārtībā. BET!!! Apskatot grāmatas tuvāk, redzams, ka katrai jau ir īpašnieks, vienai tā ir 6.vidusskolas bibliotēka, otrai- 5.vidusskolas bibliotēka, trešajai- Sprīdīšu bibliotēka. Ketrīnai citu grāmatu neesot. To, ka atnest citu grāmatu nozaudētās vietā nozīmē atnest savu personīgo grāmatu no mājas vai nopērkot veikalā, viņa kaut kā neaizdomājās:) Tad nu iegaumējiet visi: Pārlielupes bibliotēkai vajag tikai savas grāmatas,bet ja kāda nozaudēta, tad tās vietā  jāatnes pilnīgi jauna un līdzvērtīga grāmata, citu īpašnieku grāmatas bibliotēka nepieņem! Un te arī mācība bibliotekāriem: ļoti skaidri ikreiz jāpasaka, ko lasītājam vajag konkrēti darīt, lai nerastos pārpratumi. Cilvēki dažādi saprot arī pavisam vienkāršas lietas:)
P.S. sadarbībā ar 

Man pie jums ir runāšana!

"Man pie jums ir runāšana", iesāk Anitas kundze, un man jāpaceļ galva no pārskata. Izrādās, runāšana tiešām svarīga:) proti, pensionāru biedrība organizē lietuviešu dienas pēc 10 dienām, un viņa negrib palikt par muļķi, nu vismaz uz pāris jautājumiem man jāatrod viņai atbildes internetā. Tā iet, kad esi reiz labi izlīdzējis, lasītājs nākamo reizi atkal nāk pie tā paša cilvēka:) Kad kādas 10 atbildes sameklētas, apskatot 24 jautājumus, Anitas kundze emocionāli stāsta par pensionāru biedrības dienas centru "Sadraudzība". Tur ir gan bibliotēka un trenažieri, gan interesantas aktivitātes, un reizi mēnesī nākot arī Miezītes bibliotēka. Nu bet viņai jau esot sava bibliotēka- tepat Rafā. Nu man to dzirdēt ir kā medusmaizi nogaršot:) Kad abas internetā esam apskatījušas youtube materiālu par dienas centru, Anitas kundze apmierināta aiziet no bibliotēkas. Bet nepagūstu ieslīgt pārskatā, kad pienāk  cita kundze un sašutusi klāsta par Lindermaņa lapelēm savā pastkastē, Un man jāskaidro, ka cenzūra vairs nepastāv un katrs var rakstīt un izplatīt kādu vien vēlas informāciju. Bet viss, ko mēs dzirdam un redzam jau nav jāņem par pilnu:) Tā ka cilvēki nāk uz bibliotēku gan lasīt, gan uzzināt ko jaunu, gan arī izkratīt sirdi:)
P.S. sadarbībā ar

Mirklis Pārlielupes bibliotēkas dzīvē

Daudzi labi pasākumi parasti sakrīt viens otram virsū. Tā arī šodien:) Esmu nopietni ķērusies pie bibliotēkas gada pārskata rakstīšanas un vēlos, kaut neviens vismaz šodien mani netraucē. Bet kas to deva! Vispirms atnāk e-paraksta kārotājs, tad 84 gadīgais seniors, kuram piektdien neizdevās līdz galam pabeigt e-pasta izveidi. Neko darīt. Jātiek galā ar abiem. Arī man ir ķibele, jo ibanka sākumā negrib pieņemt manu paroli, jāpielabina:) Nu bet beigās jau viss nokārtojas. Sestdien gan izgāja pavisam traki, nepamanīju, ka fotografēju bez atmiņas kartes. Nu tagad vismaz zinu, ka vienmēr jāpārbauda, vai atmiņas karte ir fotoaparātā iekšā! Arī senioram Georgijam Vorobjovam pēc atkārtotas konsultācijas izdodas patstāvīgi izveidot savu e-pasta adresi un pavingrināties sūtīt vēstules un atbildēt uz tām.Nu tiešām malacis! Prieks pašam un bibliotekāriem.

Jā un visiem steidzamajiem darbiem pa vidu ir arī šī akcija Bibliotēkas diena dzīvē (Library Day in the Life), kurā, protams, ir jāpiedalās. Vārdu sakot, ir daudz steidzama darba, un visi tie ir svarīgi. Bet tāda jau ir bibliotēkas dzīve. Liekas, viss rit tīri mierīgi, bet te pēkšņi sagāžas vezums uzdevumu un tev jātiek ar to galā. Tiekam, jau tiekam galā, jo strādāt bibliotēkā ir gan interesanti, gan aizraujoši, gan izaicinoši:)

2012. gada 28. janvāris

Pēta senioru apmācību Pārlielupes bibliotēkā

Šodien Pārlielupes bibliotēkā viesojās Ilze Šterna no Analītisko pētījumu un stratēģiju laboratorijas. Viņa veic Lattelecom pasūtīto pētījumu par senioru interneta apmācībām. Šai nolūkā ir intervētas dažādas bibliotēkas no visas Latvijas. Pārlielupes bibliotēka bija izraudzīta kā Zemgales reģiona pārstāve. Tika intervēti arī divi Pārlielupes lasītāji, seniori, kas nesen izgājuši apmācību: Georgijs Vorobjovs latviešu plūsmā un Vladislavs Namatēvs krievu plūsmā.
Abi kungi pazīst internetu pavisam nesen, taču ir stāvā sajūsmā par tām iespējām, kas nu ir pavērušās, un ir pateicīgi savai bibliotēkai. Abi piekrīt, ka katram ir jānobriest līdz interneta apguvei un ka bibliotēka ir labākais veids, kur iegūt prasmes, jo tā ir tuvu dzīvesvietai un te par mācībām nav jāmaksā. Tomēr vēlams, lai iesāktās mācības turpinātos  reizi mēnesī vismaz gada garumā, kamēr internets apgūts pilnībā. 
Ilze Šterna ieguva daudzus ieteikumus gan no senioriem, gan bibliotēkas vadītājas. Seniorus pārsvarā apmāca reģionu galvenajās bibliotēkās, jo tur ir speciāli aprīkotas mācību klases. Pārlielupes bibliotēka apmāca savus lasītājus tāpēc, ka to vēlas, un faktiski veic to sabiedriskā kārtā. Lasītājiem patīk mazās bibliotēkas, jo šeit apmācībās ir individuālāka pieeja, jo nepieciešams palīdzēt senioriem ik pa laikam, pārbaudot, vai pareizi izpratuši vielu.
Vēl raitāk mācības notiktu, ja būtu šādas lietas: speciāla klaviatūra ar daudz lielākiem burtiem vai vismaz dabūjami uzlīmējamie burti. Nepieciešama vienkārša  spēle ar lielu laukumu, lai apgūtu peli un savaldītu kursoru. Un vajadzētu izdales materiālus vienkāršā valodā lieliem burtiem. Datorskolas programma "Mācies pats" ir laba, bet katram senioram tā nepieciešama drukātā veidā jau pirms mācībām, vislabāk nelielā brošūrā, protams, lieliem burtiem. Ir nepieciešams finansējums bibliotēkām senioru apmācībām gada garumā, kā arī specializēti kursi apmācītājiem darbam ar senioriem.
Bija prieks uzzināt, ka seniori augsti novērtē Pārlielupes bibliotēku, ko viņi mīļi sauc par "mūsu bibliotēka". Arī pētniece atzina, ka vislabākās idejas guvuši tieši šeit. Cerams, ka tas viss kopumā palīdzēs mūsu senioriem vēl labāk apgūt internetu. Daļa senioru tiklīdz apgūst internetu tā pērk datoru un interneta pieslēgumu. Vismaz sākumā viņi tik ļoti iegrimst virtuālajā pasaulē, ka aizmirst bibliotēku. Bet viņu vietā nāk jauni seniori, kas grib mācīties. Un tā tas iet pa apli.

2012. gada 27. janvāris

Pārlielupes bibliotēkā daudz jaunu grāmatu

Pārlielupes bibliotēkā kārtējais jauno grāmatu pievedums. Šoreiz ļoti daudz skaistu grāmatu bērniem un tikpat daudz arī pieaugušajiem lasītājiem. Vari uzzināt par slavenākajiem Latvijas 18 astrologiem, paceļot pa Tuvajiem Austrumiem, izmēģināt dažādus rokdarbus, uzsākt veģetāro ēdienu gatavošanu, sekot līdzi vampīra dienasgrāmatai utt. Blogā nopublicēts jauno grāmatu saraksts (stabiņā pa labi), izpēti rūpīgi.

2012. gada 25. janvāris

Okupācijas muzeja ceļojošā izstāde Pārlielupes bibliotēkā

Pārlielupes bibliotēkā līdz 10.februārim skatāma Okupācijas muzeja ceļojošā izstāde "Latvija no okupācijas līdz brīvībai (1939.-1991.)"

Izstāde izkārtota uz 14 abpusējām planšetēm un pārskatāmi iepazīstina ar Latvijas vēsturi, sākot no Latvijas neatkarības iegūšanas 1918.gadā. Planšetēs informatīvi teksti mijas ar fotoattēliem. Tiem, kas vēl nepārzina vēsturi, ir iespēja ātri un pārskatāmi uzzināt galvenos vēsturiskos faktus. Savukārt tiem, kas Latvijas vēsturi zina, ir iespēja atjaunot zināšanas un iepazīties ar daudziem vēsturiskiem fotoattēliem.

2012. gada 18. janvāris

Ziedu gleznu izstāde


Līdz šī gada 31. janvārim mūsu bibliotēkā būs aplūkojama mūsu lasītāja Tadeuša Taputa autortehnikā veidoto gleznu izstāde "Ziedi". Šis autors savus darbus izstāda pie mums jau otro reizi.

2012. gada 12. janvāris

Seniori apgūst internetu

Trīs dienas seniori apgūst interneta pamatus Pārlielupes bibliotēkā. Šoreiz 4 dāmas un viens kungs. Bibliotekāre Marika stāsta un rāda tik vienkārši, cik vien tas iespējams, lai cilvēks, kas pirms tam datoru nav lietojis, saprastu, ko darīt, un neapjuktu. Interesanti, ka daļai senioru bērni iegādājušies datoru, izveidojuši saziņu ar skaipu, kā arī izveidojuši elektronisko pastu. Tāpēc kaut ko jau šie cilvēki zina. BET!!! E-pasts ir, bet kā to atvērt, lasīt, uzrakstīt vēstuli, nosūtīt? Tas pagaidām viņiem ir nezināms. Pagaidām. Taču bibliotēkā to visu ļoti lēni, soli pa solim iemācīs. Un tad arī šiem senioriem pasaule būs vaļā:) Tie, kuriem mājās datora nav, ir mazliet sarežģītāk apgūt, taču viņi vismaz pēc mācību beigām cītīgi apmeklēs bibliotēkas internetu. Pārējie droši vien ar internetu draudzēsies savās mājās. Un nāks uz bibliotēku vien tad, kad būs gatavi uzzināt ko sarežģītāku. Bērniem nav laika un viņi nav tik pacietīgi skolotāji, tāpēc seniori nāk uz bibliotēku. Divas stundas no vietas jāmācās pilnīgi jaunas lietas. Un tā trīs dienas. Viegli nav. Bet internets tā kārdina, ka grūtības pārvar:)

2012. gada 6. janvāris

Pārlielupē jaunā veida lasītāja kartes


Gads sācies ar pārmaiņām un arī mūsu bibliotēkā ir izgatavotas pirmās lasītāju kartes, kurās ir ne tikai vārds un uzvārds, bet arī bilde un svītrkods. Pirmais to saņēma mūsu ilggadējais lasītājs Ivans Pavarenkovs (attēlā pa labi), kurš regulāri apmeklē lasītavu un lasa avīzes.
Aicinām arī pārējos lasītājus nākt uz bibliotēku, līdzi ņemot dokumentu foto vai iesūtīt elektroniskas bildes pa e-pastu: parlielupe@jzb.jelgava.lv

2012. gada 4. janvāris

Pārlielupes bibliotēka pieder jauniešiem

Dzīve mainās, un tai līdzi bibliotēkas. Ja domā, ka bibliotēkas domātas pensionāriem, tad dziļi maldies:) Apskati bildi! Visvairāk bibliotēkas pakalpojumus izmanto līdz 30 gadu vecumam. Un visu lasītāju fona pat neticami maz ir pēc 50 gadu vecuma! Vairumā gadījumos viņi savas veselības stāvokļa dēļ nespēj uzkāpt pa stāvajām trepēm, redze arī vairs nav tik laba, bet e-grāmatas mēs vēl viņu vajadzībām neiegādājamies, jo tādu jau vēl Latvijā praktiski nav. Bibliotēkā ir grāmatas, filmu un mūzikas diski, žurnāli un laikraksti, internets un datu bāzes, kā arī iespēja uz vietas skatīties video un spēlēt galda spēles. Tāpēc nav brīnums, bibliotēka ir jauniešu iecienīta kopā sanākšanas vieta:)
P.S. Dati ņemti no bibliotēku informācijas sistēmas "ALISE".

2012. gada 2. janvāris

10 čaklākie grāmatu lasītāji

2011.gads Pārlielupes bibliotēkai noslēdzies ar ļoti labiem darba rezultātiem. Visi pamatrādītāji plusos:) Jau otro gadu noskaidrojam arī 10 čaklākos grāmatu lasītājus. Visvairāk izlasījusi pensionāre Alla Beļajeva. Sveicam desmitnieku un arī citus lasītājus ar Jauno gadu un jaunajām iespējām izlasīt vēl daudzas interesantas grāmatas arī 2012.gadā! 

2012. gads bibliotēkai ir īpašs- pārejam uz pilnīgu elektronisko uzskaiti. Varēsim noteikt arī čaklākos žurnālu lasītājus:) Šis gads arī lasītājiem būs interesants, jo notiek pāreja uz jaunajām lasītāju kartēm ar foto un lasītāja kartes numura svītrkodu. Bibliotēka ir abonējusi daudzus līdz šim lasītājiem nepieejamus žurnālus, kurus tagad var sameklēt arī bibliotēkas elektroniskajā katalogā.Šis gads solās būt neaizmirstams, nu kā jau Pūķa gadam pienākas:)