Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2011. gada 31. oktobris

Suvenīri no gliemežvākiem

Pārlielupes lasītāja Leokādija Rinkuna atkal pārsteigusi mūs ar jauku darbu izstādi. Viņas izdomas spējas un radošā dzirksts priecē ikvienu, kas ienāk bibliotēkā! Izstāde ir apskatāma visu novembri. Nelielu ieskatu var gūt šajā attēlu galerijā.

Bērni iepazīst Jelgavas ģērboni

Šodien pirmsskolas iestādes "Saulītes rakari" 15 kustīgi piecgadnieki kopā ar audzinātājām ciemojās Pārlielupes bibliotēkā un uzzināja par bibliotēkas grāmatiņām, kā arī  par iespējām izmantot bērnu rotaļu stūrīti, kinocentru un dažādas spēles un rotaļas. Apmeklējuma iemesls- uzzināt par Jelgavas pilsētas ģērboni. Bija sagatavota izstāde un izkopēti ģērboņa paraugi, ko vajadzēja izkrāsot. Zīmēšanas laikā visi bija tik koncentrējušies, ka apklusa čalas, jo visi sparīgi strādāja. Vairāk par to attēlu galerijā. Savukārt audzinātājas bija iepriecinātas par grāmatu "Latvijas pilsētu ģērboņi" no sērijas "Iepazīsti un izkrāso!", jo tur ir daudz didaktiski izmantojamu uzskates līdzekļu.

2011. gada 27. oktobris

Bērni nāk uz izstādi




Šorīt pie mums bija atnākušas divas bērnudārza "Pīlādzītis" grupiņas aplūkot stikla pērlīšu darbu izstādi un iepazīties ar jaunākajām bērnu grāmatām. Katram bija jāizvēlas pērlīšu darbiņš, kurš vislabāk patīk un kurš pēc tam būs jāuzzīmē bērnudārzā pēc atmiņas. Bērniem vairāk interesēja grāmatiņas. Pie reizes tika uzspēlēta arī galda spēle "Cirks".

2011. gada 26. oktobris

Lielais burbuļburbulis

Skolēni brīvdienās čakli apmeklē Pārlielupes bibliotēku, lai izmantotu internetu, uzspēlētu spēles, noskatītos filmas, izvēlētos grāmatas lasīšanai un, protams, uzpūstu savu vislielāko burbuli no ķošļājamās gumijas. Burbuli pūta 22 dalībnieki no pirmskolas līdz 7.klasei. No mazajiem vislabāk veicās Nikolajam Bistrovam. Meiteņu grupā visinteresantākie burbuļi sanāca Alīnai Puļaks un Kerolainai Stepei. Zēnu grupā milzīgu burbuli prata uzburt Artūrs Procenko. Viņš mācēja izveidot daudzus lielus burbuļus. Labi veicās arī Daņilam Kučinam, Edgaram Liepam un Emīlam Grāvim. Pusstundu dalībnieki košļāja un pūta. Burbuļi te auga, te plīsa. Grūti klājas arī Ingai, kas centās notver burbuļa tapšanas brīdi fotogrāfijās. Kopumā skolēni pamatīgi pastrādāja, izgaršoja košļenes ilgam laikam. Visiem tika balvas- arī košļājamās gumijas. Uzvarētājiem lielāks skaits, dalībniekiem- mazāks.

2011. gada 19. oktobris

Skolēnu brīvdienās filmas un burbuļu pūšana

Nākamnedēļ no 24.oktobra līdz 30.oktobrim ir skolēnu brīvdienas. Bez grāmatām un galda spēlēm bibliotēka no privātas kolekcijas piedāvās noskatīties kinofilmas un izmēģināt spēkus burbuļa pūšanas akcijā.

Pirmdien, 24. oktobrī,   pl.1200  filma Nārnijas hronika:„Princis Kaspiāns” 
Otrdien, 25. oktobrī,   pl.1200  filma Nārnijas hronika:„Rītausmas Ceļinieka Brauciens” 
Trešdien, 26. oktobrī, pl.1200  filma „Kungfu PANDA”
bet  pl.1400  akcija „ Pūšam lielāko burbuli” 

Ceturtdien, 27. oktobrī, pl.1200  filma. „Alise Brīnumzemē” 
Sestdien, 29. oktobrī,  pl.1200  filma „Matu laka”.
 Piektdien, 28.oktobrī, bibliotēkai ir Spodrības diena, tādēļ tā apmeklētājiem ir slēgta.

Gunāram Astram - 80


Latviešu brīvības cīnītājam Gunāram Astram šoruden 22. oktobrī apritētu 80 gadi. Gandrīz 20 gadus pavadījis cietumos kā politieslodzītais, bijis stiprs un nelokāms, palikdams uzticīgs saviem principiem cīnījies par Latvijas neatkarību un pret latviešu pārkrievošanu, ir bijis mūsu tautas sirdsapziņa. Gunāra Astras apaļo jubileju Okupācijas muzejs 22. oktobrī pieminēs ar izstādi, piemiņas sarīkojumu plkst. 13.00, kura laikā demonstrēs Raita Valtera filmu "Gunārs Astra. Sirdsbalss", un atceres brīdi pie Astras atdusas vietas Meža kapos plkst. 15.00. Pirms vairāk nekā 10 gadiem rakstnieks Māris Ruks ir sarakstījis par Gunāru Astru grāmatu.

2011. gada 18. oktobris

Suņu ciema zēni


Reiz kāda krievu tautības lasītāja man jautāja: “Vai Jums ir grāmatas latviešu valodā?” Atbildēju, ka ir. Tad viņa teica, ka vajadzīga grāmata latviešu valodā, bet neatceras ne nosaukumu, ne autoru. Jautāju, par ko ir šī grāmata. Saņēmu atbildi, ka tā ir par suņiem. Gribēju jau piedāvāt kādu grāmatu par suņkopību, bet tad uzzināju, ka vajadzīga ir daiļliteratūra. Piedāvāju Andras Neiburgas “Stāstu par Tilli un suņuvīru”, Regīnas Ezeras “Cilvēkam vajag suni”, bet izrādījās, ka tie nav īstie stāsti. Tad beidzot lasītāja atcerējās un teica, ka grāmatas nosaukums ir “Suņu ciema zēni”. Teicu, ka tādas grāmatas nav, ka ir Andreja Upīša “Sūnu ciema zēni”, un ka sūnas un suņi nav viens un tas pats. Lasītāja joprojām bija pārliecināta, ka tajā ir rakstīts par suņiem. Viņa savas domas mainīja tikai tad, kad grāmatu bija izlasījusi.

2011. gada 17. oktobris

Lasītāju darbu izstāde "Rudens simfonija: receptes un degustācija"

Visu gadu Pārlielupes bibliotēkā notiek lasītāju darbu izstādes.Šī izstāde bija neparasta gan tādēļ, ka eksponātu mūžs pavisam īss, gan arī tādēl, ka agrāk nekas tāds nav bijis savietojams ar bibliotēkas vidi. Sestdien bibliotēkā lasītāju kulināro darbu izstādē "Rudens simfonija: receptes un degustācija" bija eksponēti 27 garšīgi darbi: salāti, ievārījumi, medus,  saldas maizītes. Bija iespēja iepazīties arī ar recepšu grāmatu izstādi. Atsauksmju grāmatā par pasākumu ir šādi ieraksti:
"Ļoti garšīgi ķirbji ar citronu un ingveru. 10 punkti. Vienreizēji laba, lieliska adžika un brūkleņu ievārījums. Ļoti interesants un derīgs pasākums!!"
"Ļoti garšoja gurķi ar mārrutkiem un ķirbji ar citronu un ingveru. Jauks pasākums, lai pagaršotu un iegūtu receptes..."  
"Ļoti brīnišķīgs pasākums, viss ļoti garšīgs. Pārsteidzoši dārzeņu pagatavošanas veidi. Paldies!"
Ideja radās sadarbībā ar bibliotēkas lasītāju Aiju Čābūti, kas bibliotēkā izgāja praksi pēc datorkursu beigšanas. Aija ir diplomēta pavāre. Aicināju viņu piedalīties sava vaļasprieka izstādē. Un tā kā ēst gatavošana viņai ir ne vien profesija, bet arī vaļasprieks, Aija piekrita sagatavot vairākus salātus no svaigiem kāpostiem. Ikdienā jau neaizdomājamies, cik garšīgi un arī lēti iespējams izmantot kāpostus un burkānus. Aicinājām arī citus lasītājus. Atsaucība bija liela. Arī paši bibliotekāri veidoja savus eksponātus:) Marika ir autore slavētajai adžikai, Maija izgatavoja ķirbju ievārījumu, kas visus tā pārsteidza un iepriecināja. Inga sagatavoja pelēko zirņu pikas, ko ļoti novērtēja apmeklētāji. Veneranda izcepa ābolkūku, bet mūsu tagadējā praktikante izcepa cukurbulciņas. Eksponātu mūžs bija īss, par pasākumu vien liecina labās atsauksmes un attēlu galerija, kas tapa Ingas un Venerandas kopdarbā. Izstādes apmeklētāji lūdza šādus pasākumus nostiprināt par tradīciju un nākamreiz pulcēties Ziemssvētku laikā ar Ziemssvērkiem atbilstošu eksponātu izstādi. Tad nu nāciet uz bibliotēku pēc receptēm un laicīgi veidojiet savu eskponātu, ko atnest uz izstādi decembra nogalē:)

2011. gada 5. oktobris

Skārleta, zīdaiņu zābaciņi un citas grāmatas

Pārlielupes bibliotēkā daudz jaunu grāmatu. M. Mitčelas cienītājiem iespēja vēlreiz izlasīt jaunā izdevumā "Vējiem līdzi" un tās turpinājumus citu autoru izpildījumā  "Skārleta" un "Reta Batlera ļaudis". Savukārt rokdarbniekus iepriecinās trīs jaunas grāmatas par adījumiem un tamborējumiem- gan zīdaiņu zābaciņi, gan putni un tauriņi. Un, protams, vēl daudz citu grāmatu, tai skaitā par veselīgu dzīves veidu. Jauno grāmatu sarakstu skati slejā pa labi. Priecīgus rudens vakarus ar grāmatu rokā:)

2011. gada 4. oktobris

Pievilkšanās faktors

Viens no Rondas Bērnas grāmatas "Noslēpums" līdzautoriem Džo Vitāle sarakstījis grāmatu "Pievilkšanās faktors", kurā rakstīts, kā ar savas zemapziņas palīdzību pēc piecu soļu metodes mainīt apkārtējo pasauli. Autors pats reiz bijis bezpajumtnieks un dzīvojis lielā nabadzībā, bet nu ir kļuvis miljonārs un sapņo kļūt par triljonāru. Grāmatā atklāts noslēpums, kā paplašināt biznesu, atrast mīlestību, iegūt veselību vai īstenot, ko vien vēlaties. Mēs katrs esam atbildīgs par to, kas ar mums notiek, jo ar savām domām sev to piesaistām. Mēs uzsūcam savu pārliecību arī no kultūras. Ja skatāties filmas par vardarbību vai ziņas, vai lasāt avīzes, jūs piepildāt prātu ar vibrāciju, kas piesaista vēl vairāk tā paša, ko esat uzsūcis. Ja no kaut kā baidāties vai kaut ko mīlat, jūs to piesaistāt savai dzīvei. Grāmata ir ļoti saistoša un iedvesmas pilna. Tā ir tikpat laba un interesanta R. Bērnas kā "Noslēpums".