Izveidots 15.08.2007. Pirmā bibliotēka Latvijā, kas izveidojusi savu blogu. Bibliotekāru un lasītāju viedokļi par bibliotēku, grāmatām, e-resursiem u.c. Esam Jelgavā, Loka maģistrālē 17, LV -3004 (http://www.jelgavasbiblioteka.lv/ filiāle), darba laiks: darbdienās (10.00-18.00) un sestdienās (10.00-17.00), katra mēneša pēdējā piektdienā slēgta (Spodrības diena), katra mēneša pēdējā sestdienā grāmatu kavējumus pieņem bez maksas; tālrunis: 63011829, e-pasts: parlielupe@biblioteka.jelgava.lv
This is a blog of a small public library in Jelgava town, Latvia. About our library, books and free internet resources.
Seko līdzi jaunumiem http://twitter.com/Parlielupe
un http://www.draugiem.lv/parlielupe/

2011. gada 29. septembris

Neparastā grāmatzīme

Šorīt pirms grāmatu kārtošanas plauktos pamanīju, ka Andra Kolberga grāmatā "Pulkstenis ar atpakaļgaitu" ir kaut kas ielikts. Izrādījās, ka lasītājs par grāmatzīmi izmantojis pieclatnieku un to aizmirsis izņemt. Iepriekš esam grāmatās atradušas kalendārus, atklātnītes, kredītkartes un ārstu nosūtījumus, kas tikuši izmantoti par grāmatzīmēm, bet tik neparasts gadījums mūsu bibliotēkā ir pirmo reizi. Nebija nemaz ilgi jāgaida, kad Mārītes kundze, kas vakar bija atdevusi grāmatu ar pievienoto vērtību, ieradās un pavaicāja, vai mēs kādā no grāmatām neesam kaut ko atradušas. Protams, ka naudu lasītājai atdevām, par ko viņa ļoti priecājās.

Divi romāni par nāvi: "Tanatonauti" un "Enģeļu impērija"

Pārlielupes bibliotēkas krājums ir papildinājies ar franču rakstnieka Bernāra Verbēra
 divām zinātniskās fantastikas grāmatām par nāvi. "Tanatonauti" jeb nāves pētnieki saturiski ir pirmā grāmata , bet "Enģeļu impērija" ir tās turpinājums. Abām galvenais varonis ir Mišels Pensons. 
Mišels Pensons ir ārsts anestezeologs, kas ar domubiedru grupu pēta mākslīgi radītas nāves jeb komas sekas- astrālā ķermeņa atdalīšanos no miesiskā ķermeņa un dvēseles piedzīvojumus ceļā uz Nāves kontinentu. Grāmata ir humora un vēsturisku faktu savijums.
"Vēstures mācību grāmata. Daži dati, ko derētu iegaumēt: 1492.gads – tiek sperti pirmie soļi uz Amerikas kontinenta. 1969.gads- tiek sperti pirmie soļi uz Mēness. 2062.gads- tiek sperti pirmie soļi uz Nāves kontinenta. 2068. gads- pirmās publikācijas par reinkarnācijas ceļu. "

Otrā grāmata "Eņģeļu impērija" ir par Mišela Pensona pēcnāves dzīvi. Viņš  eņģeļu tiesā ir savācis 600 punktus par savu dzīvi uz Zemes un var izvēlēties: atgriezties uz Zemes, lai atdzimtu kā Lieliniciētais vai arī kļūt par eņģeli jeb gaismas būtni. No "Tanatonautiem" jau zināms, ka Lieliniciētie bijuši Ābrams, Jēzus, Buda, Muhameds. Viņu dzīvi izdzīvot Mišels Pensons nevēlas, tādēļ kļūst par eņģeli. Tagad viņš ir atbildīgs par trim cilvēku dvēselēm uz Zemes. Romāns "Eņģeļu impērija" ir par to, kā Mišels Pensons veic savus eņģeļa pienākumus un par to, kā veidojas viņa aizbilstamo trīs cilvēkbērnu likteņi un arī par to, cik nesaprātīgi cilvēki izsaka vēlmes, kuras eņģeļiem jāizpilda burtiski.

Latviski vispirms tulkota 2.grāmata. Cerams, ka tiks tulkota arī romāna noslēdzošā grāmata "Mēs dievi", kas pati sastāv no atsevišķām trim grāmatām.

Iesaku izlasīt visiem, kam patīk domāt un kam patīk zinātniskā fantastika un kurus nebaida domas par nāvi.

2011. gada 28. septembris

Rudens simfonija: receptes un degustācija

15.oktobrī pulksten 15.00 aicinām visus uz vēl nebijušu pasākumu Pārlielupes bibliotēkā. Kopīgi veidosim savdabīgu lasītāju darbu izstādi "Rudens simfonija: receptes un degustācija". Katrs, kas spēj, mājās sagatavoto rudens vitamīnu brīnumu atnes izstādei, kur varēs degustēt un apmainīties ar receptēm.

Stikla pērlīšu darbu izstāde

Pēc vasaras pauzes atsākušās Pārlielupes bibliotēkas lasītāju darbu izstādes. Šoreiz plašā klāstā izteiksmīgi darbi, izmantojot stikla pērlītes. Mūsu lasītājai Leokādijai Rinkunai tā ir jau 2. izstāde, bet debija stikla pērlīšu tehnikā. Uz Lieldienām bija jauka tematiskā adījumu izstāde:) Tagad ir daudz koku- vesels mežs. Ir arī putni, kas satupuši koku zaros:) Izstāde ir apskatāma līdz oktobra beigām. Nelielu ieskatu var redzēt galerijā.

2011. gada 26. septembris

Fricim Brīvzemniekam - 165

 
Kam stipris prāts un cieta griba,
Tas daudz pēc ceļa neprasīs;  
Caur tumšiem mežiem, bieziem mūriem 
Tas ceļu sevim izlauzīs.
Attēlā redzamais objekts ir piemiņas zīme dzejniekam, folkloristam, publicistam, tulkotājam un jaunlatvietim Fricim Brīvzemniekam, - vienam no pirmajiem folkloras un etnogrāfijas materiālu vācējam, kā arī ”Krievu - latviešu - vācu vārdnīcas” sastādītājam. Koka piemineklis atrodas Rīgā, Pārdaugavā, Vienības Gatves un Friča Brīvzemnieka ielas krustojumā netālu no Torņakalna dzelzceļa stacijas. Šoruden 1. novembrī viņam apritēs 165 gadi. Mūsu bibliotēkā no viņa darbiem ir lasāmas „Autobiogrāfiskas skices” un dzeja.

2011. gada 23. septembris

Vai Jūs zināt?

Kur atrodas un kam veltīts attēlā redzamais objekts?

2011. gada 22. septembris

Ekspedīcija 1000 km pa Latgali: keramiķis Voldemārs Voguls


3.turpinājums. Latgale slavena ar saviem podniekiem un keramiķiem, tāpēc jau pirms ekspedīcijas sākuma izlēmām iegriezties "Ceplīšos" Rēzeknes rajonā pie keramiķiem Olgas un Voldemāra Voguļiem. Savu lomu spēlēja arī tas, ka ar Olgu biju pazīstama studiju laikā. Bukletā atradām adresi, precizējām ceļu, zvanot uz norādīto telefonu, lai uzzinātu, cik tālu jābrauc pa Lendžu pagastu. Voldemārs Voguls mūs mīļi uzņēma, tūlīt cienāja ar zāļu tēju un cepumiem, parādīja savas 3 dzejoļu grāmatiņas latgaliešu valodā. Mēģināju lasīt, bet ne vienmēr pratu. Kad lasīja mājastēvs, tad sapratu gan. Izpētījām iespaidīgo podu, vāžu un svečturu kolekciju. Tik daudz skaistu lietu, ka bija grūti izvēlēties, ko nopirkt. Šeit ar keramiku nodarbojas visa ģimene- arī abi dēli un dzīvesbiedre. Diemžēl nevienu no viņiem nesatikām, jo kā jau pedagogiem bija jābūt skolā. Mūs iepazīstināja ar cepli un virpošanas procesu. Maija tūlīt ķērās pie virpas, un ar izcilā meistara palīdzību tapa neliela vāzīte, kurai nu bija jāpažūst pāris dienas, lai varētu turpināt tālāko procesu. Voldemārs Voguls ir slavens keramiķis, latgaliešu dzejnieks un arī Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris.

2011. gada 17. septembris

Stroika ar skatu uz Londonu un Latviju

Bibliotēkas krājums papildināts ar daudzām interesantām grāmatām, to skaitā arī lasītāju ieteiktām. Viena no tādām ir "Stroika ar skatu uz Londonu". To vajadzētu izlasīt ikvienam, lai uzzinātu, kā gājis pirmajiem nelegālajiem emigrantiem no Latvijas un bijušās PSRS. Grāmata rosina paraudzīties arī uz Latvijas šodienu un rītdienu. Ir grāmatas par maiju pareģojumiem, enģeļu un vampīru mīlestību, par dzīvi pēc nāves. Ir arī vairākas  psiholoģijas grāmatas, kā attīstīt radošas idejas, kā pārvarēt senus pārdzīvojumus. Un, protams, par veselīgu dzīvesveidu. Jaunāko grāmatu izlase uzskaitīta slejā pa labi. Patīkamu lasīšanu:)

2011. gada 16. septembris

Attiecību krīžu hronoloģija

Visas attiecības sākas ar rozā briļļu periodu, kad cilvēku uztver  vairāk vai mazāk kā iedomātu, izsapņotu tēlu. Psihologi saka, ka 100 dienās rozā brilles krīt, bet pa īstam cilvēku iepazīst gada laikā. Pēc tam ir dažādi attiecību krīžu periodi. Sliktākos gadījumos uzrodas melnās brilles, kad visu redzi tikai negatīvi. 
Pirmās 100 dienas pārīši dūdo, pēc tam strīdas un meklē kompromisus vai šķiras. Cilvēka mūžā ir daudz attiecību krīžu, tāpēc svarīgi zināt, kā to laikus pamanīt.  Aijas Oses rakstā  "Attiecību krīžu hronoloģija"  žurnāla "Marta" 37.numurā visas krīzes raksturotas un sniegti tipiskākie piemēri, kā tās krīzes izpaužas. Varbūt pats varēsi noteikt, kurā attiecību krīzē tagad esi tu pats:)

2011. gada 15. septembris

Ekspedīcija 1000 km pa Latgali: Preiļu karaļvalsts

2.turpinājums. Iebraucot Preiļos, mums silti ieteica noteikti apskatīt vietējo karaļvalsti- leļļu muzeju, kur mītot aptuveni 300 lielas un mazas lelles. Katrai lellei ir savs dzīves stāsts. Iespējams  pasūtīt izveidot savu lelli. Muzejā bija diezgan daudz slavenību lelles, piemēram, Zatleru pāris, Krievijas un Lielbritānijas valdnieki, Raimonds Pauls pie klavierēm. Ikviens par nelielu naudiņu varēja iemiesoties princešu un galma dāmu un kungu tērpos un paši izveidot sev fotosesiju tam nolūkam izveidotajās dekorācijās un pils maketā. Tā tapa fotogalerija "Sarkanās dāmas mistērijas". Par ceļojumu vairāk lasi draugiem.lv

2011. gada 14. septembris

Skan Dzejas dzīvais vārds

Ieskats dzejas dienas norisē Pārlielupes bibliotēkā. Dzejas lasa dzejnieki Harijs Krūze, Velta Brinza un bibliotēkas ilggadēja lasītāja Ritas kundze.

2011. gada 13. septembris

Ekspedīcija 1000 km pa Latgali: ezeri

 Ekspedīcijas 1000 km pa Latgali 1.turpinājums. 
Latgale ir ezeru zeme, un tāpēc vien ir to vērts apmeklēt! Šoreiz gan pabijām 3 ezeru krastos, redzējām Drīdzi, Ežezeru un Rāznas ezeru. Rāznas ezerā piedzīvojām saulrietu. Par to visu lasi portālā draugiem.lv bibliotēkas lapā un apskati galeriju: Saulriets pie Rāznas ezera.

2011. gada 12. septembris

Dzeju mīl Pārlielupes bibliotēkas lasītāji

Velta Brinza un Harijs Krūze Pārlielupes bibliotēkā iepazīstināja ar sevi un lasīja savus jaunākos dzejoļus. Bibliotēkas ilggadīgie lasītāji un internātskolas audzēkņi ar interesi klausījās un bieži applaudēja. Izraisījās arī diskusija- kā kļūt par dzejnieku.  Visi klātesošie bija iepriecināti par Ritas kundzes izjusto savu mīļāko dzejnieku vārsmu deklamāciju.Noslēgumā ziedi dzejniekiem un gandarījums visiem par sirsnīgo dzejas dienu.

2011. gada 10. septembris

Ekspedīcija:1000 km pa Latgali

Sešas dienas trīs Pārlielupes bibliotēkas blogeri devās ekspedīcijā: 1000 km pa Latgali. Pēc divām dienām Arturs gan atgriezās Rīgā. Iespaidu ir daudz, arī bilžu vien 530. Būs vairāki nelieli tematiski izvilkumi. Tā kā vairākas dienas netiku blogā, izveidoju bibliotēkas lapu portālā draugiem.lv un ievadu esmu uzrakstījusi tur. Šoreiz tikai nedaudz papildināšu ievadu. Ir jauki apskatīt ārzemes, taču arī Latvija ir bezgala skaista. Uldevena koka pili skatījām pirmo reizi. Gids visu izrādīja un interesanti stāstīja. Jaunieši pirmo reizi bija arī Kokneses pilsdrupās un Likteņdārzā. Tās ir vietas,kur vismaz reizi mūžā jāaizbrauc. Aizkraukles pilskalnu palīdzēja atrast vietējā iedzīvotāja, taka pār pļavu bija zālē ieaugusi un nesaskatāma. No pilskalna  paveras iespaidīgs skats uz Daugavu.

2011. gada 8. septembris

Pārlielupes bibliotēka draugos pūš burbuli

Redzot kolēģu aktivitātes, atcerējāmies, ka jau pirms gada bija nodoms izveidot portālā draugiem.lv profilu bibliotēkai. Nupat šis darbs ir uzsākts. Tur netiks izmantota copy paste metode:) Būs īsi un jautri gabaliņi iz bibliotēkas un grāmatu pasaules.Nu bet labāk apskaties pats un seko līdzi http://www.draugiem.lv/parlielupe/